RockStation

„Hogy őszinte legyek, a dalok igazi ereje az élő felvételekben van”

Interjú a Bad Nerves énekeseével, Bobby Nerves-zel

2024. április 02. - theshattered

badnerves2024_010_eredmeny.jpgA Nothing But Thieves turnéján egy fiatal, nagyon bika zenekar melegített be, a Bad Nerves. A május 31-én új nagylemezzel, a Still Nervous-szel jelentkező srácok piszkosul jól vegyítik a korai punk lázadását a mai könnyed gitárzene ízeivel, ezzel egy ellenállhatatlan elegyet alkotva. A koncert napján végül nem sikerült interjúzni a zenekarral, de ezt pótlólagosan megtettük, a kérdésekre a zenekar énekese, dalszerzője, Bobby Nerves válaszolt.

*** ENGLISH VERSION BELOW ***

Sziasztok! Először is köszönöm a lehetőséget! Mivel ez az első interjútok a RockStationön, mutassátok be magatokat pár szóban.

Bobby: A nevem Bobby és én vagyok a Bad Nerves énekese és dalszerzője.

Egyszerűen egy energiabomba volt, ahogy játszottatok Budapesten, az idő szó szerint repült a koncert közben. Hogy készültök fel, melegítetek be a fellépésre? Van bármi szokásotok?

Bobby: Közösen ugrálunk kicsit, majd nyújtunk, meg hasonlók. Én személy szerint hangszálgyakorlatokat végzek, ami segít megtartani a hangomat a hosszú turnékon. Mindenkinek adunk egy dupla ökölpacsit, aztán hadd szóljon! Alapjában véve elég unalmas.

Úgy hallottam, hogy hamarosan jön az új nagylemez. Az első egy tényleges hangrobbanás volt. Mire számíthatunk majd a folytatáson? Elárulsz néhány részletet?

Bobby: Más lesz, mint az első. Egy csomó változás lesz benne. Az eddigi leggyorsabb dalaink, de leglassabbak is ott lesznek, némelyik meg lassan kezd, aztán felgyorsul menetközben, mindenféle lesz. Szerintem egy érdekes fejlődésen mentünk át az első lemez óta. Ugyanúgy írtam a dalokat, mint eddig, azaz kiírom magamból ami jön és nem kattogok azon, kinek fog tetszeni, az a lényeg, hogy nekem jó legyen. Már megvan a megjelenési dátum, a címe Still Nervous lesz. A megjelenés május 31!

Hogy rakjátok össze a dalokat?

Bobby: Változó, de tényleg. Néha megvan a teljes dal a fejemben és feldúdolom azt a telefonomra, néha meg hallok egy dallamot és kitalálom hozzá a megfelelő gitártémát. Máskor meg megnyomom a felvevő gombot és addig dobolok, amíg nem jön ki valami jó kis ütem és rágitározok. Az első lemez írásakor én és Will rengeteget jammeltünk együtt csak nyers dob-gitár alapokra, aztán végig mazsoláztam ezeket, elrendezgettem, raktam hozzá éneket, basszust, meg miegymást. Szóval tényleg többféle módon álltak össze.

Van egy koncertanyagotok, ami megmutatja a dalaitok igazi erejét. Van esetleg kedvenc koncertlemezed?

Bobby: Hogy őszinte legyek, a dalok igazi ereje az élő felvételekben van. Szeretem a stúdiós dolgokat is, de teljesen mások az élő fellépések egyszeri felvételeihez. Ahogy az embertömegek zenét játszanak, az valami varázslatos. Ezért is nehéz úgy felvenni egy stúdióalbumot, hogy ne veszítse el ezt a varázst. A kedvenc koncertlemezem amúgy a Ramonestól az It’s Alive.

A Ramones egyértelmű hatással volt rátok, legalábbis én úgy hallom. De milyen kedvenceitek vannak még?

Bobby: Radioactivity, Jay Reatard, Clash, Beatles, Bowie korai dolgai.

Vásárolsz hanghordozókat? Ha igen, mi a kedvenc formátumod és miért?

Bobby: Nem mondanám magam vinyl gyűjtőnek, de a kedvenceim nagy része megvan vinylen. Minden bizonnyal ez a kedvenc formátumom, már csak a rituálé és a hangminőség miatt is.

Ha lenne lehetőséged egy már elhunyt zenésszel találkozni, ki lenne az?

Bobby: Azt hiszem Mozart, Back, vagy valaki hasonló lenne. A klasszikus korszak teljesen lenyűgöző. A kortársak közül Strummert, vagy Bowie-t mondanám.

Vannak tervek újabb magyar koncertre?

Bobby: Hogy őszinte legyek, nem tudom, mik egyelőre a terveink, de remélem, hamarosan visszatérhetünk hozzátok!

Köszönöm, hogy időt szakítottál rám!

- - - ENGLISH  VERSION - - -

Hey guys! Thank you for your time! Since this is your first interview on RockStation, please introduce yourselves in a few sentences.

Bobby: My name is Bobby and I sing and write songs in Bad Nerves!

Watching you on the Budapest show was quite an energy bomb, the time literally flew during the concert. How do you prepare, how do you warm up for a show? Do you have any rituals?

Bobby: We all jump about a bit and stretch and whatever else. Me personally I have some vocal warm ups I do which really help keep my voice going on long tours. We give each other a double fist bump and then we just go for it. Pretty dull really!

I've heard that you're going to have a new album soon. The first one is a literal sonic bomb, but what can we expect for the second one? Can you share some details?

Bobby: It’s different from the first one. Theres a lot more variation. Some of our fastest ever tracks, some of our slowest, some that start slow and speed up as they go, all sorts! I think it’s an interesting progression from the first record.  I just followed the same procedure as before, which was to write whatever came to me and not worry about pleasing anyone but myself.  It’s announced now, and it’s called Still Nervous! Out May 31st.

How do you put the songs together?

Bobby: It varies really, sometimes I hear whole songs in my head and hum them into my phone, sometimes I’ll hear just a melody and then search for the music on guitar to fit. Other times I just hit record and play drums until I find some cool beats and then play guitar along to those jams. On the first record me and Will jammed a lot of the songs roughly on drums and guitar then I would go through those jams and arrange them, add vocals and bass and whatever else. So they come together in a variety of ways really!

You have a live album, what shows the real power of your songs. Do you have any favorite live albums?

Bobby: I think the real energy of the songs is in the live recordings to be honest. I love the studio stuff too but that’s a different thing to the live one-take recordings of a live show. The mess of human beings playing music is magical. Thats the biggest challenge of recording a studio album, to not lose that magic. My favourite live album is Ramones “It’s Alive”.

The Ramones influence is undeniable for me, but what are your other biggest favorites?

Bobby: Radioactivity, Jay Reatard, Clash, Beatles, Bowies earlier stuff.

Do you collect physical albums? If so, what is your favorite format, and why?

Bobby: I wouldn’t say I’m a collector of vinyl but I have most of favourite stuff on vinyl. Thats certainly my favourite format for the ritual and the sound quality.

badnerves2024_022_eredmeny.jpg

If you had the opportunity to meet a deceased musician, who would that be?

Bobby: Probably Mozart or Bach or somebody like that! The classical era is fascinating. More recently though I guess Strummer, or Bowie!

Do you have plans for another Hungarian show?

Bobby: I have no idea what plans we have to be honest, but I hope very much to come back soon!

Thank you once again for your time! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2218368109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum