RockStation

Corpus Diavolis - Elixiria Ekstasis (Les Acteurs de l’Ombre Productions, 2024)

Nem az újdonságok, a járatlan ösvények territóriuma

2024. április 27. - rattlehead18

a0171011093_65.jpg

A francia kiadó aktuális megjelenéseivel alapvetően könnyű helyzetben vagyok, amikor a bevezetőt kell megírnom. A történelmi és/vagy filozófiai alapokon nyugvó koncepciót az esetek többségében tartalommal a black metal valamelyik ága tölti ki. Természetesen a Corpus Diavolis esetében is black metalról van szó, azonban ez az alakulat nem teljes egészében francia föld szülötte.

A lényeg azonban nem ezen van, inkább azon, a borítókép alapján is nyilvánvaló tényen, hogy elgondolkodtató szövegeket nem errefelé kell keresgélni. Finoman fogalmazok, ha azt írom, hogy a Corpus Diavolis esetében az alkotók fókusza a vizuális körítésen volt. A borítót nem akarom hosszasan boncolgatni, olyan, amilyen. Bizonyára mindig lesznek olyanok, akik épp emiatt választják az adott lemezt. Ők örülhetnek, hiszen a szövegek szintén ezen a csapáson íródtak.

A zenekar kiállása is fokozottan épít a látványvilágra, de egy Eminenz fotó, vagy egy Beherit borítókép után bő három évtizeddel már ezen a téren sem fogunk meglepetésekre bukkanni. A szentségtelen kvintett tehát bőséges eszköztárral dolgozik. A bolgár frontember körül formálódott, amúgy Marseilles-i székhelyű Corpus Diavolis személyi állománya meglehetősen stabil. A felvett nevek és a hangszeresek személyének hosszas taglalásába lokálisan ismert alakokról lévén szó, felesleges belemennem. A másodgitárosok és a dobos személye esetenként cserélődik, a Corpus Diavolis központi magja azonban adott.

maxresdefault_1.jpg

Az ördögimádók 2010-től kezdődően négy nagylemezt tudnak a hátuk mögött, az Elixiria Ekstasis az ötödik jelenésük. A körítésből adódó előjelek óva intettek a lemeztől, azonban az öt harcos sikeresen rácáfolt az előítéleteimre. A zenei oldal ugyanis az én szemüvegemen keresztül szemlélve, a fő vonalak tekintetében rendben van.

A Corpus Diavolis a közel egyórányi terjedelemmel ugyan az egészségügyi határérték környékén balanszíroz, de javukra váljék, hogy a hallgató figyelmét többnyire sikerül lekötniük. Nem árt megjegyezni azonban, hogy a nyolc-tíz perces dalok – melyekből négy is helyet kapott az idei lemezen – némelyike indokoltalanul eltúlzott. A francia black metal mozgalom képviselőinek többségéhez hasonlóan Daemonicreator formációja is a stílus viszonylatában tiszta, áttekinthető megszólalásra törekszik. A zenekarvezető a rohamokat alkalmasint szintetizátoros betétekkel ellenpontozza. A torkából érkező gyűlölet tirádák között narrációk és kántálások szintén bevetésre kerültek. A másik alapító, Analyser (civilben: Lionel Bence) kezei alól pedig esetenként gitárszólók is a dalok szövetébe vésődtek. A zenészek alapvetően a sodró tempókra építkeznek, a dalokat epikus formában celebrálják - a szintén francia Seth jó összehasonlítási alapnak tűnik.

Az Elixiria Ekstasis nem az újdonságok, a járatlan ösvények territóriuma, ez a szeánsz a ’90-es évek közepét idézi meg. Ha tárgyilagos akarok lenni, a három és fél pont tűnik helyénvalónak, azonban a kortárs lemezekkel történő összevetésben a Corpus Diavolis aktuális korongja – zenei szempontból – az átlag felett teljesít, így most felfelé kerekítek.

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2418388559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum