RockStation

Megjelent az Exodikon új anyaga, a Chaosophilia

2024. április 30. - rockstation

exodikon_band02-02_1-1.jpgChaosphilia néven bemutatásra került Exodikon új anyaga. A nyolc plusz egy dalos, angol és magyar nyelven is megjelent anyag és hozzá minden fontosabb tudnivaló az alábbiakban figyel. Nyomassátok, mert felkérdezzük!

Az EXODIKON Zenekart 2004 szeptemberében alapította Csepecz András gitáros, Pósfai Ferenc basszusgitáros és Pósfai József énekes. Néhány a tagságot illető változás után 2004. október végére alakult ki az első használható felállás, Pósfai József az éneklés mellett a gitározást is elvállalta, a dobos pedig Budai Richárd Miklós lett. A zenekar székhelye Úny, egy kis község Komárom-Esztergom megyében.

Néhány koncert és aktív, de nehézkes dalszerzés eredményeként a zenekar 2007. novemberében elkészítette első demóját a dorogi Steel Sound Labs stúdióban. A felvétel az Indulattól irányítva címet kapta és 3 számot tartalmaz. A dalszövegek magyar nyelven íródtak.

Néhány tagcserét követően a zenekar 2011. januárjában stúdióba vonult, hogy rögzítse a Végtelenbe zárva című EP anyagát a következő felállással: Farda Imre - basszusgitár, Németh Bence - dob, Pósfai Ferenc - gitár, Pósfai József - gitár/vokál.  Az EP-re 4 szám került, mind a 4 szám elkészült magyar és angol nyelvű énekkel is. A felvételek a Nortyx Audio stúdióban készültek 2011. januárjában. Hangmérnök: Tóth Péter, Keverés: Molnár "Moles" János.

Az EP elkészülését aktív koncertezés követte, országszerte koncertezett a banda és néhány határontúli fellépés is összejött.

Ez az időszak 2013. tavaszáig tartott, amikor is a zenekar felfüggesztette az aktív működést.

exodikon_chaosophilia_cover.png

2018. őszére tehető, amikor újra elkezdődtek a próbák, illetve újjáéledt a zenekar, innentől budapesti székhellyel. Ekkor alakult ki a jelenlegi tagság: Borhidi Gábor Dávid - basszusgitár/vokál, Hekele Attila - dob, Pósfai Ferenc - gitár, Pósfai József - gitár/vokál.

2 koncert után 2020-ban elkezdődtek az első Exodikon nagylemez, az "Árnyam útján" felvételeinek munkálatai. A felvételekben több stúdió is közreműködött. Az ének felvétel és a gitár reamp a Bresaola Studios Budapest-ben történt Nóniusz Gábor segítségével. A dob, basszus, mix és master munkálatok pedig a NO SILENCE STUDIOS-ban zajlottak, Simon István vezetésével. A borító Száraz Bence munkája, aki az album hangulatát és gondolatvilágát hűen tükröző monokróm színvilágú művet alkotott. A dalok szövegvilágában nincs összefüggő koncepció, az egyedüli kapcsolat közöttük, hogy mindegyik az emberi elme sötét oldalainak kivetüléseit önti valamilyen formába.

A lemez 2021. májusában jelent meg a H-Music Hungary gondozásában és többek között a Hammerworld Magazin mellékleteként is elérhető volt. A lemezhez egy szöveges videó (Az elmúlás kútja) és egy homokanimációs videóklip (Árnyam útján) készült.

Néhány nyári fesztiválfellépés és klubkoncert után a zenekar elkezdte második nagylemezének munkálatait. A hangszeres részek rögzítése házi körülmények között zajlott, míg a vokálok felvétele Nóniusz Gábor vezetésével a Noniusz Productionsnél történtek. A végleges hangzás Scott Elliott (Chernobyl Studios) keze munkáját dicséri, aki azóta leigazolt az underground szinten legendás lengyel Hertz Recording Studio-hoz. A lemezborítót ismét Száraz Bence alkotta meg.

A Chaosophilia 8 tételt és egy instrumentális intrót tartalmaz, a dalszövegek központi motívuma a káosz, különböző nézőpontokból megközelítve.

A számok elkészültek magyar és angol nyelvű szövegekkel is, a magyar verzió a H-Music Hungary gondozásában jelenik meg, míg az angol verzió nemzetközi kiadásáról az olasz Wormholedeath gondoskodik. Mindkét változat 2024. márciusában jelenik meg.

A lemez megjelenését egy szöveges video (A sebek ura - A fájdalom inkubációja/ The Lord of Wounds – The Incubation of Pain)  és egy videoklip (Untermensch –Az manipulátorok lélektana /Untermensch - The psychics of deceivers) vezeti fel.

- Mikor és milyen formában jelenik meg a az új lemez?

A magyar kiadást a H-Music records gondozza, hasonlóan az előző lemezünkhöz. Itt a vonatkozó dátum március 22., mikor is mind digitálisan, mind digipak CD formátumban kiadásra került a lemez.

A lemez angol nyelven az olasz WormholeDeath Records jelent meg március 29-én digitális formában, és ugyanazon a napon CD formátumban is. Szóval van miből választani!

- Hogyan jellemeznéd a Chaosophilia lemezt?

Nehéz ezt nekem tárgyilagosan jellemezni, hisz a része vagyok én is, de megpróbálkozom vele.

Zeneileg a black/death metal műfajában gyökerezik inspirációnk, azon belül is a 90-es évek svéd black/death vonala áll talán a legközelebb hozzánk. Direkt nem írok példákat, mert elég szerteágazó így is a hatások listája.  Ehhez társulnak még egyéb stíluselemek nyomokban (melodic death, thrash, post-black). Így áll össze az Exodikon-esszencia. Talán most sikerült a legközelebb jutnunk zeneileg ahhoz a hangulathoz, amit közvetíteni szeretnénk. 

Szövegvilág tekintetében a koncepció leginkább a káosz több aspektuson, érzelmi impulzuson és életszituáción keresztül történő körbejárásán és figyelésén alapszik. Röviden talán úgy foglalnám össze, mint egyfajta káosz-antológiát, révedést, egy kísérletet a megérthetetlen megértésére.

- Hogyan készült el az anyag?

A hangszer felvételek otthoni körülmények között történtek, míg az éneket a Nóniusz Productions & Media-ban rögzítettük, az első lemez pozitív tapasztalatai alapján. A keverés és master tekintetében viszont eltértünk a korábbi recepttől, és nemzetközi vizekre eveztünk. Így találkoztunk a Chernobyl Studios nevével, akikkel végül végleges formát öltött a lemez hangzása.   

- Nagyon mutatós lett a lemezborító, arról mit érdemes tudni?

Hasonlóan az ének felvételhez, a lemezborító kapcsán is újra együtt dolgoztunk egy jól bevált partnerrel, név szerint Száraz Bencével, aki az előző lemez képi arculatát is nagyon szépen felépítette. Ha lehet mondani, az új lemeznél még jobban sikerült elcsípnie szöveg- és zenei világunk hangulatát, és sikerült egy gyönyörű pillanatképet alkotnia arról az örvénylő káoszról, ami nagyon szépen rezonál a lemez tartalmával.

 - Mik a terveitek a megjelenést követő időszakra?

Először is, a lemezbemutató után (ami március 29-én zajlott a Dürer Kertben), szeretnénk az anyag gerincét más grémium előtt is bemutatni. Igyekszünk minél több koncertet adni, és a tematikus fesztiválokon megjelenni (melyek közül a Lowland 2024 és a Rockmaraton már a zsákban van)

Emellett a zenekar idén ősszel lesz 20 éves, amit szeretnénk méltóképpen megünnepelni. Erről további részletekkel jelentkezünk a későbbiekben. Addig sodródunk mi is a káosszal… 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2418393441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum