RockStation

Figyeljék a kezemet, mert csalok! : Disturbed - Indestructible

2008. június 17. - sunthatneversets
Hát itt kérem nagy szemfényvesztés van folyamatban. Máshogy fogalmazva ez a chicagói négyes simán befért volna a mi Urink Kiválasztott című műsorába. Az előadásuk címe: hogy lehet több millió embert addig hipnotizálni, hogy a lemezünket megvegye. Hát azt nem tudom hogyan, de hogy lehet az biztos.
 
1996-ban alakultak, mikor Dan Donegan, Steve „Fuzz” Kmak és Mike Wengren felkérte énekesnek David Draimant. Eredetileg nu metal banda, azonban mostanában már sok kritikus hard rock vagy heavy metal csapatnak említi őket. A zenekar első átütő sikere a „Stupify” volt 1999-ben, valamint az ezutáni nagylemezük, a The Sickness, ami 2000 elején jelent meg. Ez az album sztárrá emelte a zenekart. A „Down With The Sickness” című dal nagyon populáris lett és később rengeteg film betétdalának használták. 2002 szeptemberében kiadták második stúdóalbumukat, a Believe-et, ami rögtön első pozícióban debütált a listákon. Rengeteg rajongó az új album hatása alatt volt, még úgy is, hogy ez kevésbé hozta az előző lemezük agresszivitását. Steve Fuzz Kmak basszusgitáros ezután kilépett és a ma is velük zenélő John Moyer váltotta. 2005 szeptemberében kiadott harmadik nagylemezük, a Ten Thousand Fists szintén number one-ként debütált Amerikában.



Több, mint 10 millió eladott lemez után a recept szinte semmit nem változott. Szaggatott hard rock/metal riffek, néhol egy kis elektronikával nyakon öntve, dallamos – néhol hatásvadász – ének és tiszta, amerikai hangzás. Nem tudom máshogy megfogalmazni, de ez annyira amerikai, hogy kilométerekről ráismerni. Hogy a Disturbed egy lecsengő hullám utolsó szörföse? Lehet, de még állanak azon a bizonyos deszkán és lehet, hogy a szél el fog csendesedni, de ők állni fognak tovább!
 

12 nóta és mindegyik sláger, na de hát ez a mainstream kérem, úgyhogy ne csodálkozzon senki. Bármelyik nóta rábökésszerűen bekerülhetne az amerikai és egy része az európai rádiókba is. Tulajdonképp mindegy, melyiket választjuk, telitalálat, legyen az a nyitó címadó, a klipes Inside The Fire, a gyomrozós Haunted, a mega-dallamos refrénű Enough, a szaggatott, énekében a 80-as éveket idéző The Curse, vagy a néhol Tool-os Torn vagy Façade.    

Szóval kedves olvasó, ha a lemez gyanútlan hallgatásába kezdesz, vigyázz, nehogy  hipnotizáció alanya légy és úgy járjál, mint én, akit addig hipnotizáltak, hogy már tizedszer hallgatom és még mindig nem vettem ki a játszóból. Pedig amikor felébredek tudom, hogy hatalmas átverés áldozata vagyok.

9/10
 
 


 

Disturbed : Inside The Fire

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr44526126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum