RockStation

Svéd rakenroll : Backyard Babies

2008. augusztus 12. - sunthatneversets

Ezek a svédek tudnak valamit. Nem konkrétan a Backyard Babies-re gondolok, hanem úgy általában a svédekre, persze ez sem rossz. Van egy rakás kiváló zenekaruk, a rockzene szinte minden kategóriájában. Ebben a laza rakenroll, garázsrock stílusban a The Hellacopters ugye végnapjait éli, így könnyen lehet, hogy ők lehetnek az első számú svéd export termék ebben a stílusban.

Pedig a Nicke Borg – ének, gitár, Dregen – gitár, ének, Johan Blomquist – basszus, Peder Carlsson – dob felállású csapat semmi egetrengető dolgot nem csinál, az biztos.

Az 1989-ben alakult zenekar mára nemcsak Svédország (minden tag Nässjöből származik), de Európa egyik vezető R 'N R bandájává nőtte ki magát. Total 13 című lemezükkel kerültek be a köztudatba, talán az a legjobb lemezük is.

2008-ban itt a cím nélküli hatodik album, ami – a magas színvonal ellenére - csak egy picivel több, mint szorgos iparos munka, de azért pár kellemes percet okozhat a hallgatóknak.

A recept, most sem változott: könnyen befogadható melodikus rakenroll ez, mely eléggé tengerentúli stílusban fogant, nem kevés Mötley Crüe, Foo Fighters és Guns N' Roses által is felhasznált stílusbeli elemet csatasorba állítva és azt egy kis punkkal nyakon öntve.

Mondjuk ez nem árt a produkciónak. A kettes Degenerated-ben mondjuk annyira Axl Rose-osra lett véve a figura, hogy majdnem azt hittem maga a mester nyávog az Use Your Illusion-ról valami nótát, de a nyitó is majdnem olyan, mintha Dave Grohl szerepelne vendégként a dalban.

A 13 nóta közül nem mindegyik került a legerősebbnek nevezett kategóriába. Nekem a Back On The Juice típusú, nagyon lazulós témák nem igen jönnek be ellenben a feszes, rakenroll nóták nagyon is a király kategóriába tartoznak. Az igazat megvallva azonban igazán gyenge nóta nincs a lemezen, mindegyikben van valami amiért lehet szeretni (gitártéma, szóló, énekdallam), de csak néhányban van meg szerintem az amiben mindenből a legerősebbet sikerült odatenni. Ilyen a már említett Degenerated, a slágeres Drool, a zseniális, zongorával megtámogatott Voodoo Love Bow, a dögös Idiots és The Ship, vagy a dallamos sláger potenciál Nomadic.

Minden kliséje ellenére egészen kellemes hallgatni való a Backyard Babies új lemeze. Megváltani a világot nem fogják vele, de nem is hiszem, hogy ez volna a cél. Aki kíváncsi rájuk, most myspace oldalukon meghallgatható az egész lemez. Egy próbát mindenképpen megér.


7.5/10 
 

Klipet a MySpace tévében nézhettek: Backyard Babies : Fuck Off And Die

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr50611935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scientist · http://deadindian.extra.hu 2008.08.12. 11:06:21

azt nem értem hogy miért kell isteníteni a fendert?
manapság sokkal jobb gitárokat is gyártanak

ales 2008.08.12. 11:47:40

Augusztus végén Szegeden az Ifjúsági Napok nulladik napján itthon is fellépnek.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum