RockStation

„A súlyos zenét nem kell túlgondolkodni” – interjú Gary Meskillel, a Pro-Pain énekes-basszusgitárosával

2013. november 29. - magnetic star

GM1.jpg

Ezen a héten vasárnap érkezik ismét Budapestre a hazánkban menetrendszerűen koncertező Pro-Pain. Gary Meskil és szabadcsapata a mostani turnéján az immár tizennegyedik albumát (a nálunk is méltatott The Final Revolution-t) mutatja be. A turné végső előkészületei közepette maga a főnök válaszolt a kérdéseinkre.

Miért a „The Final Revolution” címet kapta az új lemez? Olyan radikális, netán erőszakos változásokra utaltok így, amelyek sorsdöntőek lehetnek az emberiség számára?
Gary: Forradalmi időket élünk. A pénzügyi világválság és más társadalmi-politikai tényezők is számtalan nehézséget zúdítottak a családok nyakába mindenütt, úgyhogy megérett az idő a forradalomra és a változásra. Ezzel együtt úgy veszem észre, magának a „forradalom” szónak a jelentése is megváltozott. Különösen nyugaton, ahol általában az Interneten alakítanak közösségeket a nagyokosok, hogy kiutat keressenek a helyzetből, azaz roppant összetett, világméretű problémákra találjanak megoldást.

Miért döntöttél úgy, hogy ezúttal mindent magad írsz?
Gary: Olyan lemezt akartunk írni, amely némileg eltér elődjétől, a „Straight To The Dome”-tól, ezért úgy döntöttünk, teszünk pár lépést visszafelé, hogy új utat tapossunk ki előre. Bizonyos értelemben semmi rendkívüli nincs abban, ha én írok mindent, hiszen az évek során eleve én írtam a zenénk java részét (és a szövegek 100%-a is tőlem származik). Hozom a saját stílusomat, ezúttal pedig azt tartottuk a legjobbnak, ha teljes mértékben erre a stílusra építünk. Úgy gondolom, igen ütős Pro-Pain albumot sikerült megalkotnunk, amelyet a rajongók tiszta szívből és habozás nélkül megkedvelhetnek.

GM3.jpgHogyan hatott ez a „The Final Revolution” irányvonalára az előző Pro-Pain lemezekhez képest? Szerinted mely régi albumokhoz áll a legközelebb az anyag zeneileg?
Gary: Nem hiszem, hogy nagyban befolyásolta volna a zenei irányvonalunkat. Néha új úton indulunk el, de annak nyomós okai vannak. Pontosan tudjuk, hol vannak a Pro-Pain határai. Van úgy, hogy elmegyünk egészen a határokig, de van úgy is, hogy nem. Attól függ, milyen lemezt akarunk készíteni. A „The Final Revolution” szerintem a „Fistful Of Hate”-tel (2004) rokon bizonyos tekintetben. Ezzel együtt úgy gondolom, a „The Final Revolution”-nek is megvan a maga helye a terjedelmes katalógusunkban. Manapság könnyen eltéved az ember a műfaji alkategóriák között és rengeteg a széljáráshitű sznob zenehallgató. A súlyos zenét nem kell túlgondolkodni. Told be a lejátszóba, guríts le pár sört, rázd a fejed és döntsd le a kibaszott falat! A Pro-Pain is ilyen.

Az utóbbi lemezeitek más-más kiadónál jelentek meg. Kényelmes számotokra minden egyes alkalommal más cégnél kihozni a soros albumotokat?
Gary: 1998 óta a Rawhead, Inc. elnevezésű saját kiadómon keresztül licencelem a lemezeinket. A kiadó pusztán a Pro-Pain üzleti oldalát erősíti, más bandákat nem szerződtetek. Valóban számos lemezcéggel működtünk együtt az utóbbi néhány évben és kiadónként igencsak változó tapasztalatokat szereztünk. Az SPV-vel egyelőre elég jól alakulnak a dolgok, úgyhogy pillanatnyilag nem tudom eleget dicsérni őket és az erőfeszítéseiket.

GM2.pngA „The Final Revolution” a harmadik Pro-Pain album, amelyet a svájci Gelterkindenben, a Little Creek stúdióban rögzítettetek. Elmondható, hogy már összeszokott csapatot alkottok VO Pulverrel?
Gary: Nekünk kényelmes VO-val dolgozni a Little Creekben. Ő is pontosan kiismer bennünket és mi is őt. Svájcban stúdiózni drága mulatság, ha a munka kezdetére még nem áll össze az anyag. Ezért alaposan előkészülünk a felvételekre, hogy kellően feszesen játsszunk. A „The Final Revolution” felvétele, keverése és maszterizálása tíz nap alatt megvolt. Nem editáltuk a dobokat és fölösleges hangeffektekkel sem bíbelődtünk.

A „Deathwish” nótának klipje is van. Hogyhogy ilyen rég készült már videótok?
Gary: Az utolsó hivatalos videónk a „Can You Feel It?”-hez készült még 2004-ben. Addig jó pár klipünk volt, de aztán nem igazán rajtunk múlott a dolog. Amikor az SPV bejelentette, hogy szeretne egy új Pro-Pain videót, egybehangzóan állapítottuk meg, hogy legfőbb ideje. Így aztán felkértük a rendezésre egy égi New York-i barátunkat, Kirk Farringtont és vele nagyszerű eredményre jutottunk.

Jonas Sanders személyében új dobosotok van. Mely bandákban játszott azelőtt és hogyan találtál rá?
Gary: Joe-t akkor ismertem meg, amikor velünk turnézott az egyik vendégzenekar, a KomaH tagjaként. Utána három vagy négy alkalommal is turnéztunk velük és amikor Ricky Halverson kivált a Pro-Painből, Jonast hívtuk elsőként. Eddig minden nagyon simán alakul a mostani felállással. Jól megvagyunk.

Sok inspirációt és energiát tudsz meríteni abból, hogy a Pro-Pain jelenlegi felállásában fiatal srácokkal játszol együtt?
Gary: Nagyon is. Úgy gondolom, nem az számít, hány éves az ember, hanem az, amit hajtja. Fiatalon is lehet valaki fásult, nemde?. Túl a negyedik x-en is megvan bennem ugyanaz a lendület és tűz, mint fiatalabb koromban.

PP-fist.jpg

Mit kell tudnunk a mostani turnétokon vendégeskedő zenekarokról (Zuul FX, Soulline és KomaH)?
Gary: A Zuul FX egy jó kis zenekar Párizsból. Azelőtt kétszer is túráztunk velük, így a Pro-Pain rajongók számára nem lehetnek ismeretlenek. A Soulline egy gótikus hatású death metal banda Svájcból. Izgalmas, ahogy a különböző stílusokat ötvözik és kitűnő dalaik vannak. Két éve is velük turnéztunk, ritka jó arcok. A KomaH egy belga (brüsszeli) csapat, közeli barátaink. Óriási, arcba mászós metalt nyomnak, élőben nagyon hatásos! Már alig várjuk, hogy ismét turnéra indulhassunk velük.

A legutóbbi turnétokon az akkor húsz éves debütáló lemezetek, a „Foul Taste Of Freedom” anyaga állt a középpontban. Most viszont nyilván a közelmúltbeli és a legfrissebb nótákra épül majd a program.
Gary: Igen, van mit eljátszanunk az új számok közül, ami frissítően hat ránk. A próbák egy órán belül meg is kezdődnek, úgyhogy remélhetőleg remek szettet fogunk összeállítani a rajongóknak! A turné pénteken indul és december 1-jén jövünk Budapestre a Dürer Kertbe. Bízunk benne, hogy minden magyar rajongónk velünk tart és hatalmas hardcore - metal estét csapunk majd. Addig is hallgassátok az új lemezünket, a „The Final Revolution”-t! Reméljük, nektek is tetszeni fog annyira, mint nekünk. Minden más infót megtaláltok a pro-pain.com honlapon vagy a Facebook oldalunkon. Találkozunk a turnén!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr895665719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum