RockStation

Orange Goblin (UK), Mother's Cake (AT) és Woodstock Barbie (HU) egy helyen

2022. november 17. - rockstation

markolopac.jpgA Bear Stone Festival idén a semmiből bukkant fel a régió fesztiváltérképén, és azonnal berobban a legizgalmasabb boutique fesztiválok sorába. Ügyes húzással az induló év a legjobb reklám lett nekik, és idén jó eséllyel megduplázzák a psyhs-stoner-rock rajongók számát egy olyan fesztiválon, ahol a headliner maga a természet. Interjú Marin Lalić-tyal, a fesztivál alapító-főszervezőjével. 

Slunj mellett Horvátország szívében, félúton a tenger és Zágráb között fekszik a hegyekben. A kis falutól néhány percre a folyóparton, vízesések tövében rendezik meg már egy bő évtizede a MODEM fesztivál, csodaszép magánterületen, ahol tízezrek buliznak a pszichedelikus elektronikára egy héten át. Installációkkal, fa felépítményekkel, trükkös vizuálokkal fűszerezik meg az amúgy is lélegzetelállító környezetet. És hogy, hogy nem, a szervezők épp ide álmodtak meg egy pszichedelikus / stoner / rock fesztivált, de úgy, hogy ebbe a mesevilágba kalauzolnak mindenkit, és nem ragadnak le néhány zenei zsánernél, hanem feszegetik a határokat e téren is. 

“Csak a zene képes úgy összehozni az embereket, ahogy kevés dolog a világon”

“A Bear Stone Festival ötlete 2021-ben jött, amikor a feleségemmel az egyetem után visszaköltöztünk a szülőfalumba” – meséli Marin Lalić, a fesztivál alapítója. – “Éveken át jártuk a fesztiválokat és koncerteket, mindketten nagy rock fanok vagyunk, annak minden ágával együtt. Csak a zene képes úgy összehozni az embereket, ahogy kevés dolog a világon, és valami olyat akartunk csinálni, ami ráerősít erre a varázslatra. Így jött a Bear Stone ötlete, de azzal a motivációval, hogy közben a közönségen túl valamit a közösségnek is visszaadjunk. 

sanjamatic.jpg

A Bear Stone Festivált úgy álmodták meg, hogy zenerajongók, művészetek és a természet találkozása legyen, világok metszéspontjában, mégis nyitottan bármire. A desert, psychedelic, fuzz és stoner vonal mellett rengeteg kísérleti műfajjal találkozni a lineupban, ezt az évek során pedig még inkább színesíteni szeretnék.  

“A headliner-ünk kétségtelenül maga a természet”

“A művészeti oldallal a különböző pszichedelikus installációkban, építményeken és az eszméletlen vizuálokban, vetítéseken találkozik első blikkre a látogató. Ez rengeteget hozzátesz a fesztivál hangulatához, ugyanakkor ki is emeli az átlagos rockfesztiválok sorából – meséli tovább Lalić. – “A másik unique selling point-unk (vagy ahogy mi hívjuk, a headliner-ünk) kétségtelenül maga a természet, a környezet, ahol a fesztivál megvalósul. A folyó és a hegyek lélegzetelállítóak, nagyon kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy egy ilyen helyen szervezhetünk fesztivált.”

Videó a területről:

Hosszútávon úgy tervezik, hogy nem címkézik zenei jelzőkkel a fesztivált, hanem hagyják, hogy organikusan formálódjon a fellépők és a régió zenei felhozatala által. A nulladik évben a pandémia lecsengésének köszönhetően főleg horvát, de nemzetközileg is ismert zenekarokat, a zseniális She Loves Publo hívtak el, de fellépett a Mars Red Sky (FR), az Acid Mammoth (GR) és a Mother Vulture (UK) is. Bár erős volt a lineup, tudták, hogy csak pár száz ember venne jegyet, így egy csuklómozdulattal ingyenessé tették és hopp, a fesztivál kitette az ezer fős MEGTELT táblát. 

vedranbozicevic.jpg

“Olyan embereket fogjunk meg, akiknek minőségi zenei ízlése széles palettán mozog. Minket is meglep, milyen messzire elért a fesztivál híre szájhagyomány útján!”

“Olyan fellépőink is voltak, akik játszottak már több ezer ember előtt is, mégis megtiszteltek minket, hogy felléptek az induló fesztiválon” – monta Lalić. – “Nagyon jó érzés volt ilyen nevekkel dolgozni, és nem utolsó sorban, horvát zenekarokat melléjük tenni a színpadra, hogy kicsit megismerjék egymást. Nem hiszek egyébként az ingyenes fesztiválokban, szerintem fontos, hogy az emberek tudják, a zenének van ára, mert munka és szív van mögötte. Mégis emellett döntöttünk a nulladik évben, hogy lefektessük a fesztivál alapját és hírnevét, hogy olyan embereket fogjunk meg, akiknek minőségi zenei ízlése széles palettán mozog. Így erre nem bevételkiesésként, hanem a Bear Stone hosszútávú befektetéseként tekintünk, és be is jött. Minket is meglep, milyen messzire elért a fesztivál híre szájhagyomány útján!

A jövőévi fesztivál július 7-9-ig lesz, és az EARLY BEAR jegyek fele már el is fogyott. A szervezők bejelentették az első kör fellépőt, és már biztos hogy ott lesz az Orange Goblin (UK), a horvát Seven That Spells, a szomszédból a Mother's Cake (AT) és tőlünk a soul-sludge-ban utazó Woodstock Barbie is, akik nem mellesleg írtakegy közös dalt a Mother’s Cake frontemberével, Yves-vel. 

Ez lesz az új legnagyobb kisfesztivál, ne hagyjátok ki!

Aftermovie:

Jegyek: https://www.entrio.hr/event/bear-stone-festival-2023-12404 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/795954861620064 

 

Eredeti interjúrészletek: Tena Šarčević, Jutarnji List

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9917980118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum