RockStation

Keverve kérném, nem rázva!

Puha Szabolcs - Mixing kézikönyv

2022. december 11. - KoaX

fb_share.jpg

Sajnálom Mr. Bond én így szeretem és sokan mások is! A mostani könyvajánlónkban nem egy ismert zenész életét fogjuk bemutatni, hanem sokkal inkább a zeneszerkesztés szerelmeseihez fogunk szólni. Puha Szabolcs: Mixing című könyvét olvastuk el, amit nektek is ajánlunk, na, de miért is?

A könyv tömören a sztereó mixing készítésének a történetével, elméletével és a gyakorlatával foglalkozik. Ebből adódóan ez a könyv inkább azoknak lehet érdekes, akik hozzám hasonlóan a kis házi stúdiójukban próbálják megváltani a világot egy gitár, külső hangkártya és egy számítógép segítségével. Ettől függetlenül a könyvet nem csak azoknak ajánlom, akik imádnak éjszakázni és munka, család mellett a minimális szabadidejükben harcolni az idegbajjal, hogy éppen nem úgy szól valami, ahogy kell.

Azok is örömüket lelhetik benne, akiket egyszerűen a zeneszerkesztés története érdekel, ugyanis a könyv jó része inkább a történelemmel és az elméleti dolgokkal foglalkozik. Mindezt úgy teszi, hogy tényleg, a laikus számára is teljesen érthető legyen. A felvételkészítés korai időszakától (fonográf, első stúdiók, gramofon) a 20-as, 30-as, 40-es éveken keresztül eljutunk a legendás hatvanas évekig, ahol a legtöbb fejlesztés született, sőt még azon is túl a mostani időszakig. Számomra rendkívül érdekes volt, hogy egy-egy effekt, hogyan alakult ki, illetve nagyon tetszett a 70-es évek stúdiótechnikájáról szóló rész is. Direkt nem akarok spoilerezni. Miután túl lendülünk a történelmen, jön némi elmélet, ami segít megérteni, hogy mi, micsoda. Ez a rész főleg azoknak fog kedvezni, akik most veszik első hangkártyájukat és még fogalmuk sincs arról, hogy mire adták a fejüket. Ezek után pedig megismerhetjük, hogy pontosan mivel, mit is tudunk csinálni, mik azok a DAW-ok és a Pluginek, miért fontos a hangerő struktúra és egyáltalán, hogyan is kezdjünk neki az egész keverősdinek.

Azt fontos kiemelnem, hogy a könyv néhol száraz egy kicsit és odafigyelést igényel, így ne akkor foglalkozz vele, amikor éppen van tíz perced olvasni és szól valami háttérben. Tényleg nyugalom és kipihent agy kell hozzá. Illetve nekem csak így működött a dolog. Illetve egy jó tanácsot tudok adni a műhöz, az pedig nem más, minthogy készítsétek elő a kiemelőfilcet! Miért? Én sok hasznos információt olvastam a könyvben és pár oldal után azt vettem észre, hogy olyan, mint anno a suliban. Rengeteg a hasznos anyag, de nem tudok egyszerre ennyi mindent megjegyezni, emiatt jegyzetelni kellene. Na, én minden ilyen papírt elhagyok, ezért kiemelővel kiemeltem a számomra fontos, hasznos részeket. Azért is jó ez a megoldás, mert amikor a zeneszerzés ezen folyamatánál tartok akkor csak felcsapom a könyvnek éppen aktuális részét és pillanatok alatt megtalálom, amire éppen szükségem van. Az azért fontos, hogy nem mi leszünk a következő nagy mix mesterek a könyvtől, senki ne ringassa magát hiú ábrándokba, hogy a könyv elolvasása után olyan lemezt fog keverni, mint például a Toolnak bármelyik alkotása. Az ilyen dolgokhoz, idő, tehetség és tanulás kell.

mixing_kezikonyv_03.jpg

Ettől függetlenül a kezünkbe adja a kulcsot, amivel ki tudjuk nyitni az ajtót, amin, ha belépünk a végeláthatatlan lehetőségek tárhaza nyílik meg előttünk. Olvassátok el a könyvet  mindenféleképpen, ha pedig végeztetek vele és még érdekelnek hasonló kiadványok vagy ezt a könyvet szeretnétek megvásárolni, nézzetek szét az Controller Books  honlapján ITT. Innen is köszönöm még egyszer a könyvet a kiadónak, reméljük, hogy nektek is hasznotokra fog válni!

Béke, Szeretet, Metal

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2517996174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum