RockStation

Def Leppard - Drastic Symphonies (Bludgeon Riffola /Mercury Records / Universal Music, 2023)

A dolog működik

2023. július 29. - rattlehead18

defleppard23lp.jpg

Joe Elliotték az utóbbi három évtizedben mindig jók voltak az ún. köztes kiadványok terén. Gyűjtemények, válogatások, élő anyagok, boxok. Ezek többsége persze csak időhúzó megjelenés volt. Közülük jómagam csak a gyűjteményes, valóban hiánypótló Retro-Active lemezt tartom olyannak, aminek feltétlenül a CD polcon a helye, de ugye az sem mai darab.

Ilyen előzmények tükrében, finoman szólva is szkeptikusan álltam a hírhez, hogy a valaha volt legamerikaibb brit hard rock zenekar is besorol azon veteránok közé, akik elkészítik a maguk szimfonikus lemezét. Most viszont, a felvétel ismeretében úgy érzem, hogy hasonló a helyzet az épp harminc évvel ezelőtti eseményekhez. Az 1992-es Adrenalize – sokak szerint az utolsó hibátlan sorlemez a diszkográfiában – után egy évvel érkezett az emlegetett Retro-Active gyűjtemény. A 2022-es – amúgy remekül sikerült – Diamond Star Halos-t pedig szintén egy év elteltével követi az idei olyan speciális anyag, ami képes releváns lenni.

A Def Leppard esetenként dúsan hangszerelt, mindig is vokálcentrikus dalait nehéz volt nagyzenekari hangszereléssel elképzelni, de összességében a Metallica is jól jött ki ebből a kalandból. Rajongóként, a kétségeim ellenére sem volt kérdés, hogy adok egy esélyt a Drastic Symphonies-nak is. A digitális formátumokon és video változatokon helyet kapott Have You Ever Needed Someone So Bad lett az áldozata a CD verzió terjedelmi korlátjának, így a CD-re végül az Adrenalize lemezről egyetlen hírmondó sem került (a dupla LP-n természetesen az 1992-es félballada is ott van).

def-leppard-2023-press.jpg

Nem csak emiatt, hanem a kiadvány speciális jellege miatt is szerencsésebbnek tartom a CD helyett elsőként a Blu-ray verzióval való ismerkedést. A képanyag ezen a szinten természetesen önmagáért beszél, ahogy a vágást és a hangot is csak dicsérni tudom. A dalválasztást senkinek sem kell magyarázni. A tracklisten természetesen az 1987-es Hysteria album dalai vannak túlsúlyban. Ezzel persze semmi gond, a műsor első felében gyors egymásutánban elővezetett négyes (Animal, Pour Some…, Hysteria és Love Bites) kellően fel is fűti a hangulatot. Némiképp meglepő lehet, hogy a Hysteriáról átemelt ötödik darab nem az Armageddon It vagy a Rocket, hanem a kevésbé agyonjátszott, de az áthangszerelés szempontjából a lehetőségek tárházát magában rejtő Gods Of War lett.

Az amerikai áttörést hozó 1983-as Pyromania csak a Too Late For Love-val van jelen. (Csak így, zárójelben jegyzem meg, hogy egy Die Hard The Hunter vagy egy Billy’s Got A Gun áthangszerelés lehetősége nem hagyja nyugodni a rajongói fantáziavilágomat. Ha a Metallica módjára esetleg lesz folytatás, talán majd legközelebb…) Az igazán örömteli, hogy ugyan csak a legnagyobb slágere (Bringin’ On The Heartbreak) erejéig, de itt van a High ’N’ Dry album is, ellenben folytatásként megkapjuk a Switch 625 instrumentalizmusát is. Ezek a korai dalok jelen formájukban is bizonyítják, hogy az 1991-ben elhunyt Steve Clark milyen istenadta tehetség volt. A szőke gitáros, a térdig lógatott Gibsonjával olyan örökséget hagyott a zenekarra, amely kikezdhetetlen. A nagyrészt az ő számlájára írható harmóniák, dallamvezetések ebben a megváltoztatott zenei közegben is képesek érvényesülni.

De ne felejtsük el a Clark után időszak szerzeményeinek átdolgozásait sem! Nyitódalként például a sokat vitatott, metalos körökben egyenesen köpködött Slang lemez Turn To Dust című dalát kapjuk, mely ebben a változatban is működik, ahogy a hátraarcként elkönyvelt Euphoriát megidéző Paper Sun átvariálása is teljesen okés.

A ’90-es évek terméséből kiemelném még a korábban már több verziót is megélt When Love & Hate Collide újabb mutációját, az aktuális soralbum pedig két dallal képviselteti magát. Ne higgyünk a látszatnak, tűnjön bár időhúzó kiadványnak, a Drastic Symphonies korántsem az, inkább egy jól sikerült kísérlet, egy olyan leágazás, melynek akár még folytatása is lehet. A dolog működik, a tetemes diszkográfiából pedig továbbra is hatalmas a merítési lehetőség.

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5918181081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum