RockStation

RockNuggets Vol138. / Wolvennest - The Dark Path To The Light (Ván Records, 2023)

Az időtlenség érzete

2024. január 01. - rattlehead18

a3777240360_65.jpg

A belga Wolvennest neve mára a hazai underground megfelelő köreiben is jól cseng. Jelen sorok így figyelemfelhívás helyett inkább csak az emlékeztető szerepét hivatottak betölteni. A Ván Records neve jól működő iránytű a kortárs földalatti mozgalom innovátorai felé. A The Dark Path To The Light pedig a brüsszeliek eddigi legrövidebb lemeze - a mondat azonban semmiképp sem fejezhető be azzal, hogy egyben a legkönnyebben befogadható is.

A Wolvennest ismét feladja a leckét a hallgatónak. Erőltetettnek érzem az egyes rétegek visszafejtését, de ha mégis belevágunk a dologba, a legfelső zenei burok az érdes gitárhangzás révén minden bizonnyal a black metal lenne. Az extrém vokálok azonban a Wolvennest holdudvarában nem kötelező elemek, de ahol feltűnnek, ott a hangképben képesek minden egyebet maguk alá temetni. Vokálok terén az énekesnő, Shazzula nem evilági dallamain van a hangsúly.

Az alkotóelemek között ott találjuk a doomot, a pszichedeliát, az experimentalizmust és az ambientet is, azonban ahogy ezeket a Wolvennest formába önti, a kész mű már minden tekintetben huszonegyedik századivá válik. Az időtlenség érzetét maga a borítókép is erősíti. Értelmetlen, és minden valószínűség szerint felesleges hasonlat is, de a Wolvennest világában nem járatos hallgatóknak úgy írnám le a belgák lemezét, mintha a Dead Can Dance zenéje metalos hangszerparkkal szólalna meg.

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9918290617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borathan 2024.01.01. 13:05:03

azt a fél pont levonást nyugodtan el lehet felejteni, kiváló, öt/öt pontos alkotás

Figy L M 1 ideYEeeah 2024.01.01. 14:34:45

@Borathan: Egyetértek. Közben próbálom kitalálni mi lehet a mínusz fél pont oka. Azt írja a szerző "Erőltetettnek érzem az egyes rétegek visszafejtését". Biztos vájtabb füle van, meg még nem is hallottam a többi dalt, de én nem érzékelek semmi erőltetettséget.

Borathan 2024.01.01. 19:45:37

@Figy L M 1 ideYEeeah:
a kritikus a kritikai visszafejtésre gondolt, hogy ő, mint a cikk írója fejtse vissza, hogy milyen műfajokar pakol egymásra a banda, nem a Wolvennestre, hogy, ők erőltetnék bármit is
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum