RockStation

Henry Rollins az A38-on

2010. január 28. - sunthatneversets

Még mielőtt sokan felkiáltanak, hogy itt tényleg Rollins Band-koncert lesz, vagy Henry Rollins szólóban muzsikál, leszögezzük: a punkikon úgynevezett spoken word-estét tart, ami annyit tesz, hogy feláll a színpadra egyedül és beszél, beszél, beszél…

Kevesen tudják, de Rollinsnak nem ez lesz az első ilyen jellegű fellépése Budapesten, sőt, ami volt, azt lemezre is rögzítették, és kiadták Sweetbox címen, ráadásul ezt a mai napig lehet kapni Rollins online boltjában.

Akkor éppen a Rollins Banddel koncertezett nálunk, és a buli előtt megkérték, hogy tartson felolvasást az egyik egyetemen, amit fel is vettek a jövő nemzedéke számára. Ez viszont csak az egyik morzsája a dumálós lemezeinek, számtalan ilyen jelent meg karrierje során, az első még 1985-ben Short Walk on a Long Pier címmel, ami után még tizenkilencet adott ki 2008-ig bezárólag, és akkor a tíz DVD-t (és rengeteg írását) még nem is számoltuk.

Abba meg végképp ne gondoljunk bele, hogy mindezek mellett még rendkívül aktív rockénekes is volt. Termékeny ember az biztos. A fenti számokon kívül mit lehet elmondani Henry Rollinsról, a punklegendáról? Fiatalkorát kb. lefedi a Get In The Van című könyv, ami minden idők egyik legjobb hardcore-punk zenekarába, a Black Flagbe történő beszállását, majd annak a feloszlását dokumentálja, természetesen szigorúan szubjektíven, az énekes szemszögéből. Persze milyen is lehetne egy napló, ha nem szubjektív? A könyv mellesleg igen szép kiadásban kapható magyarul is Punk a platón címmel, így már az angolul nem, vagy csak kevésbé tudók is szembesülhetnek Rollins ifjúkori embergyűlöletével, ami főleg az írás elején jelenik meg. A végére kissé árnyaltabb lesz a kép, és ez látszólag összefügg a spoken word-előadásaival, amik egyre gyakoribbak lesznek az idő haladtával, és a Black Flag vége felé mintha ezt sokkal szívesebben csinálta volna, mint magát az éneklést. Lehet, hogy kibeszélte magából a dühét.

Mostanában mindenki arra vágyik, hogy a Rollins Band újra turnézzon, de nagyon úgy néz ki, hogy ez egyhamar nem következik be. Pont Rollins dumamániája miatt, amivel folyamatosan úton van, és teltházak előtt adja elő mondandóját. És, hogy mik ezek a mondandók? Rollins világról alkotott véleménye, régi vagy új sztorik, amik közül már csak a Black Flag útjain szerzett rengeteg élmény megtöltene sok estét. Ráadásul mindezt olyan szuggesztív módon teszi, hogy még az angolul csak kicsit tudókat is képes leköti. Az A38-on tartandó előadására mindössze 250 jegyet adnak ki, ugyanis székek lesznek a hajó gyomrába kihelyezve, ami értelemszerűen limitált bejutást engedélyez.

2010. FEBRUÁR 7., BUDAPEST @ A38 Hajó
HENRY ROLLINS spoken word (USA)
Kezdés: 20.30
Belépő: 6.000 Ft (elővétel) / 6.500 Ft (helyszín)
Jegyelővétel: A38, Ticket Express, Ticketportal.hu, The Lab, Wave

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr311708226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sixface 2010.01.28. 14:32:45

és vajon a póz azért marad?
félmeztelenül mezítláb a szőnyegen támadóállásban...
:-P
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum