RockStation

A tökéletes időgép a 70-es évekbe: Blues Pills - Blues Pills (2014)

2014. július 29. - sandroo

ob_894425_blues-pills-blues-pills.png.jpg

Amint azt már hírül adtuk volt a közelmúltban, a Blues Pills nevezetű zenekar rittyentett nekünk egy bemutatkozó 10 tételes lemezt, amelyet július 25-én adott ki a Nuclear Blast kiadó. Bevallom, ez volt az egyik lemez az idei évben, amelyet már nagyon vártam, hogy megjelenjen (természetesen a B.L.S. és a Body Count új anyagai mellett) és végre végig hallgassam a teljes produkciót.

Lehet, hogy elfogult vagyok, de nálam betalált és nem csak azért ,mert az énekes hölgy Elin Larsson kegyeiért eladnám az egyik vesémet kétes kinézetű dél-afrikai szervkereskedőknek, hanem mert olyan őszinte rock lemezt fabrikáltak ezek a srácok, hogy a mai világban az ilyen színvonalú produkció ritkaság számba megy. Az album nyitó nótája a High Class Woman, amelyet már hallhattuk korábban is, elég fincsi első benyomást keltett bennem. Egy szóban tudnám jellemezni a dalt: perfekt. Egy igazi tökös nyitó nóta, olyan dallamokkal, amelyet már az első hallgatás után megjegyez az ember és tuti hogy párszor megrázod rá a parókádat.


A második Ain't no Change című tétel, nyugis kezdés után, egy perc magasságában amolyan tökön vágósan beindul és felpörget a maga közel öt perce alatt. Megalapozva a zúzást a Jupiter című harmadik dalnak. Itt a nóta közepén már hallhatunk egy kis Zeppelines lelassulást....és ahogy visszahozzák a dalt.... az ének, a gitárszóló....egyszerűen király! A nyitó nóta mellett ez az egyik favorit dal számomra, bár mindegyik dalról elmondhatnám ezt. Ezután leszáll a fekete füst....lassú, komor kezdéssel altatnak el a Black Smoke-ban.....aztán belekezdenek egy olyan mocskos állat témába, hogy ketté reped a fejed tőle.....kicsit Purple feelingje van a szerzeménynek, ami természetesen nem baj. Sőt! Karaj!!!

blues-pills-2014.jpg

Elérkeztünk a lemez feléhez, szám szerint az ötödik River névre keresztelt dal egy nyisszantással elvágja az eddigi pörgős vonalat és egy lassú lírai, fájdalmas himnusz tárul elénk a hangszórókból. Az énekes lány, nevezzük Istennőnek, egy kis bemutatót tart nekünk zseniális hangjából és a bemutatót a következő No Hope Left for Me-ben tovább fokozza. Ez a tétel szintén egy nyugodtabb vonalat képvisel a lemezen, király énekkel, fincsi delay gitárokkal a háttérben. Aztán itt be is fejeztük a lírai blokkot, igaz csak egy nóta erejéig, mert jön egy újabb pörgősebb nóta, a Devil Man, amelyet már szintén ismerhettünk a lemez megjelenése előtt, igaz a régi verzióban egy rövid refrén énekléssel kezdődött a dal, de igazából mindegy ,mert mindkét verzió zsivány lett. Itt a régebbi verzió...

A nyolcadik Astralplane című tétellel kicsit visszaevezünk a blues/rock nyugodtabb vizeire.....és amikor már majdnem elernyednénk a lebegéstől, a Gypsyvel totál kitörlik a blues okozta csipát a szemünkből. Három perces tétel egy hangulatos dal, bár itt éreztem először, hogy ez egy kissé összecsapott dal a többihez képest. Félreértés ne essék, ez is egy király, de kicsit soványabb a többinél. Az utolsó dal, a Little Sun pedig, mint egy megkoronázva zárja ezt a kiváló lemezt a maga komor, lassú, érzelmes hangulatával. Összességében én pozitívan csalódtam ebben az első lemezes bandában, mert tényleg egy kiváló bemutatkozó albumot sikerült összehozniuk. Akik szeretik a 70-es évek blues/rock zenéit, azoknál biztosan betalál a Blues Pills és az is biztos, hogy az első hallgatás után újra elkezded hallgatni a lemezt......nálam ez ötször megtörtént egymás után.....Nekem nagyon bejött az cucc, így mi mást is adhatnék rá, mint egy bazi nagy ötöst??!! Akiknek pedig megtetszett a muzsika, azok szeptember 6-án Bécsben élőben is megnézhetik a bandát, elővételben 16, a helyszínen pedig 19 euróért cserébe. Ott találkozunk! Addig is nyomassátok az új lemezt!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr216546121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gringo 2015.03.17. 22:39:15

Hű, ez nagyon jóóóóóó! :)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum