RockStation

TOP 20 legnagyobb magyar rocksláger

2014. szeptember 06. - sebiszabi

top20_magyar_slager_1.jpg

A pár hét ezzel ezelőtti megagiga rock/metal sláger evör listánk után ismét aktív volt a kommentelő tábor - ennek mi nagyon örülünk - és ott is történt rá célzás és mi is éreztünk kínzó hiányát a magyar slágereknek. Viszont két egyszerű ok miatt maradtak ki akkor a hazai kedvencek: 1) az ötlet egy külföldi magazin cikkén alapul 2) abba a listába jó szívvel hogyan illesztettünk volna bele mondjuk egy Eddát például, de most tényleg. Na, de majd most! Most jött el a remek alkalom, hogy visszatekintsünk a hazai rock/metal színtér bő negyven éves múltjára és kimazsolázzuk belőle az Igazi Slágereket. Maga a sláger fogalom meghatározása sem könnyű, de talán el is tekinthetünk tőle, hiszen nagyjából úgy is érzi mindenki, hogy mikor beszélünk slágerről: rádió, tv, youtube játszási adatok alapján, sokan ismerik stb. Szóval az aktivitást most is nagyon várjuk tőletek, a hajtás után pedig a 20 (és még pár) sláger, nem toplista, a sorrend ad hoc.

Edda - Minden sarkon álltam már (1980)

Persze, hogy nem lehet egy ilyen listából kihagyni a Miskolcot elhagyó rockereket, de szigorúan az első érából (1989-ig) származó albumokkal szabad foglalkozni, mert ott készültek az Edda slágerek, ami azóta történt...jaj

Bikini - Nehéz a dolga a katonának (1987)

Igazi slágergyáros zenekar a Bikini, populáris szövegeivel és dallamos zenéjével. Nehéz is volt választani, nálunk ez lett a befutó, megelőzve a Fagyi-t, vagy a Közeli helyeken című balladát.

Tankcsapda - Mennyország Tourist (1999)

1999, a 'Csapda népszerűsége kezd hihetetlen magasságokba emelkedni, majd az abban az évben megjelent ritkaságokat és kiadatlan dalokat összegyűjtő lemezen, a Tankológián megjelenik egy vadiúj dal, a Menyország Tourist, ami végleg a Magyarország rockzenekarává tette a debreceni betyárokat. Komolyan, a 2000-es évek elején voltam egy olyan főiskolai buliban, ahol ennek a dalnak a diszkós verzióját nyomta a DJ - kihagyva persze a lényegi mondanivalóját a dalnak ("az emberek meg néznek, hogy az Isten a pénz lett...") - ennyire végigszaladt az országon a dal.

Pokolgép - Ítélet helyett (1987)

Gépes voltál, vagy Osszijános? Én speciel inkább Gépes kisgyerek voltam és a lázadás, amit Kalapács Józsiék hoztak, eléggé meghatározó volt számomra. Ennek a lázadásnak a prototípusa az Ítélet helyett.

Ossian - Sörivók (1988)

Természetesen a korai Ossiannak vagy helye a listán, amit a Paksi-Maróthy tengely fémjelez. Ebből az érából a Kitörés albumon szereplő Szenvedély lett volna szinte egyértelmű választás, a korszak meghatározó slágere. De főszerkesztőnk könyörgött a Sörivókért...

Lord - Vándor (1985)

Egykor a vidék legjobb rockzenekarának nevezett szombathelyi Lord leghíresebb dala, minden koncert kötelező darabja a guggolós, együtténeklős Vándor. Persze nincs is mit csodálkozni, nagyszerű darab.

Moby Dick - Keresztes Vitéz (1990)

A magyar thrash alapvetésének, a soproni Moby Dicknek rengeteg nagyszerű és súlyos nótája van, de egy sem érhet fel a Keresztes vitéz sikereivel. Orrba-szájba ment a TV-ben, persze köszönhetően Nagy Feró Garázs című műsorának.

Beatrice - Azok a boldog szép napok (1988)

Nagy Feró annyi sokat tett a magyar rockzenéért dalszövegíróként, előadóművészként vagy TV-s műsorvezetőként és nem véletlen, hogy a Beatrice az idők folyamán azért beitta magát a fejekbe olyan slágerekkel, mint az Azok a boldog szép napok. Most a 8 óra munkáról ne beszéljük, mert bár sláger, mert mindenki ismeri, de hát na..

P. Mobil - A zöld, a bíbor és a fekete (1995)

Maga a dalnak is egy külön története van, aminek eredete egészen 1982-ig nyúlik vissza, mégis a 4 rocktenorral (Deák Bill Gyula, Tunyogi Péter, Varga Miklós, Vikidál Gyula) előadott verzió lett a legsikeresebb, amit 1995-ben adtak elő, a magyar rocktörténelem egyik leghíresebb dala. Külön megmosolyogtató a videó elején a járműpark, némi szociológiai metszetet villantva fel húsz év távlatából.

Karthago - Requiem (1983)

A dalt egy nagyon szomorú eset (egy koncert után egy fiút holtan találtak a nézőtéren) ihlette, és a visszaemlékezések tanulsága szerint Szigeti Ferenc egy éjszaka alatt, az ominózus koncert utáni éjjel dobta össze a dal szövegét. Ennek megfelelően a hihetlenül emócionális nóta nemzetközi sikereket, és nyugati lemezszerződést hozott a Karthago-nak.

Sex Action - Ahova lépsz (1991)

Ahogy általában minden 4-5 év késéssel érkezik meg kis hazánkba, a dirty rock hullám is kissé megkésve a 90-es évek elején robbant be, és akik ez prezentálták, nem más, mint a Sex Action. Ezen a néven kiadott három lemezük bármelyik dalát ide tehettük volna, annyire odabaszós, laza és menő, emellett sikeres albumok voltak ezek. Nagyon jó időben kapták el Szaszáék ezt a stílust és szép nagyot is gurítottak vele.

Sing Sing - Halál a májra (1996)

A pécsi rockerek egészen ügyes fogásokkal (közös táborozások a rajongókkal stb.) szép sikereket a kilencvenes évek közepén. Dallamos rockzenéjüknek és jófajta szövegeiknek, köztük persze a balladáknak köszönhetően egy valag slágerrel ajándékozták meg a rajongókat. Most mi egy igazi bulizós, tekerős dalt választottunk.

Depresszió - Nem akarok elszakadni (2004)

A fiatalabb generáció Tankcsapdája is erősen szövegorientált megoldásai miatt vált nagyon gyorsan népszerűvé és ez siker évek múlásával egyre csak növekszik. Halász Feri által írt dalokba kódolva van a slágerfaktor, most egy 10 éves nótát választottunk, ami minden Depi koncert kötelező záró darabja.

FOS - Utolsó üvöltés (1991)

F.O. System, azaz Fuck Off System. Az első magyar dark zenekarok egyike, azon nyomban kultzenekarrá váltak. Egyetlen nagylemezük jelent meg, hihetetlen népszerűségnek örvendtek underground körökben, majd egyszercsak egy koncert végén Mátyás Attila benyögte, hogy ez volt az utolsó koncert. Ez volt '91-ben. Senki nem hitte el, pedig tényleg. Egészen 2006-ig kellett várni, hogy PeCsa-ban teltházas koncertet adjanak.

Omega - Gyöngyhajú lány (1969)

Természetesen nem szabad elmennünk a legendás magyar rockegyüttesek mellett sem. Az Omega talán az az együttes, amelyik a legnagyobb sikereket érte el az előző rendszerben, és nem csak Magyarországon, hanem egész Európában is. Több millió eladott lemez és fél évszázada a pályán. Ez még akkor is tiszteletre méltó teljesítmény, ha az életműben szerepelnek olyanok is, mint a Petróleum lámpa... Egy korai slágerüket poroltuk le, amit annak idején még a Scorpions is átvett (White Dove)

Junkies - Miattad iszom Te állat (1997)

Nem sok kellett a 90-es évek végén, hogy ne a Tankcsapda, hanem a Junkies legyen kis hazánk nagy kedvenc rockbandája. De valahogy nem így lett. Hogy ebben a név játszott-e szerepet, vagy ez időtájt a bandában eluralkodott káosz, az már történelem. De egy biztos: hatalmas nagy szövegeik és fülbemászó dallamaik miatt abszolút nem véletlen sikerük. A mi választásunk egy remekbeszabott romantikus szösszenetre esett, megkerülhetetlen nóta. (bocs a szar videóért - ilyet találni)

Blind Myself - Maradék (2012)

A közelmúlt nagy durranása a Blind Myself formabontó válasza a mocsok zenebizniszre, a négy darab kislemezként kiadott Négyszögöl. Remek nóták egész sorát rakta össze a Blind Myself, köztük az egyik legjobb még az első Szögről, a Maradék Kulka Jánossal és edzőtermi súlyokkal.

Strong Deformity - Imaginary Adventures (2002)

Amikor a magyar zenecsatornákban volt vér és lehetett keményzenét is tolni, akkor ilyen zenék pörögtek a zépluszon. Hát ne is akarjuk összehasonlítani, hogy most mik mennek...

Fresh Fabrik - Lamentation (2000)

Igazi hazai sikersztori a Freshfabriké. Első magyar zenakarként több európai országba nagy kiadók segítségével jutott el a zenéjük, sőt a 2000-es évek elején készült betenni a banda a lábát az USA-ba is. Ebből az időből származó Lamentation nótát választottuk, ej de jó kis dal ez is.

Quimby - Autó egy szerpentinen (2005)

A Quimby is szépen a hazai underground-ból kapaszkodott fel a mainstream-be és egyszer csak nyomni kezdték a rádiók a dalaikat, headlinerek lettek fesztiválokon. Noha személy szerint a Kiss Tibi szétcsúszása előtt albumok jönnek be nekem, de a megasláger a zenekarnál vitathatatlanul az Autó egy szerpentinen.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr76674493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny R. 2014.09.06. 23:18:14

Érdekes, az első négyről nem is hallottam! :D Gondolom az író személyes kedvencei :D

Sir Galahad 2014.09.07. 11:45:38

Végre egy nagyjából normális összeállítás, amiben legalább kapott néhány helyet az igazi magyar hard rock/heavy metal. Én is találtam pár olyan nótát, amiről még csak nem is hallottam (furcsa mód ugyancsak a lista elején...), no de nem lehet mindenki öreg rocker :). Én nagyjából megfordítottam volna a listát, és a Vándort tettem volna az elejére, de a világ attól szép, hogy nem vagyunk egyformák.

ca2 2014.09.07. 11:54:07

@Johnny R.:nem sokat vesztettél, hogy az első 4-ről nem hallottál... :)
egyébként a hátsóbb régiókban egész korrekt kis összeállítás..
Mondjuk az Ossiánnak ez az egyik legszarabb száma sztem, csak koncertre jó..
Snake Heart- Tudjon élni... sztem top 20-as--
illetve a P.Box :'83-as albumáról azért azért vmi mindenképpen ide kívánkozna...

KordayGuri 2014.09.07. 12:04:05

Ez most ugye vicc akar lenni?Pl pokolgép csak a 17.?Ilyen senkiháziak meg az első 10ben?nevetséges!!!!

DeLoryan 2014.09.07. 12:11:18

LOL ez a lista egy vicc :D

Helyszíni zsemle 2014.09.07. 12:15:49

Hat az elso negyrol en sem hallotam meg.
A beatricet meg kivennem a listarol, es betiltanam meg a nev emliteset is.
Hanyingert kelto, amit az az ember a kereskedelmi mediakban csinal mar 10-20 eve.

metalking 2014.09.07. 12:17:44

Ha Ossian akkor a Rock katonái!A Quimby mióta rock zenekar?

pitemeister 2014.09.07. 12:19:04

szubjektív rangsorként sok belekötni való nincs. Neked ez, nekem más. de!
a Quimby rock besorolása objektíve döcög. ráadásul, ha bármilyen erőszakos módon rá is húznánk ezt a kategóriát, épp ez a nótájuk az, amivel végképp szakítottak minden korábbi rockba hajló dologgal és vetették meg a lábukat a tingli-tangli fősodorban, a kereskedelmi rádiók játszási top listáján. egyenként vitázom tehát a listára kerülésükkel, az első helyükkel és a választott nótával. úgy, hogy egyébként a Quimbyvel semmi bajom :)
részemről F.O. System.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2014.09.07. 12:19:46

Tudom, ez nagyon ízlés dolga, de azért a 70-es évek erősen alul van reprezentálva... Zöld Csillag, Kopaszkutya, Kétforintos dal, Farkaskölyök... stb.?

Vírusbácsi 2014.09.07. 12:24:51

Quimby rockzenekar? Depresszió (ami kimaradt a Tankcsapda lemezről zenekar) A Tankcsapda előtt? Ha a Quimby rockzenekar, akkor a Kispál és a Borz is az, akkor annak is itt a helye, És ha már ők is itt vannak, akkor ugya már Zoltán Erika, és Kozsó is jöhetne...... Az első négyet kihúzzuk, akkor nem rossz lista...

eßemfaßom még áll 2014.09.07. 12:29:54

nyilván értelmes egy mindenidőklegnagyobbslágereirorkmetal lista amin nincs ott a Kétforintos dal a Szállj fel szabad madár de ott van az első helyen bármelyik quimby

sebiszabi 2014.09.07. 12:32:26

Aki a sorrendezés miatt ekéz: "nem toplista, a sorrend ad hoc.". De valóban zavaró, hogy volt számozás, leszedtem. Köszi!

Űrhajózási Bundermajom 2014.09.07. 12:33:05

Omega-Babylon is simán beférhetne (persze az enyémbe;))

www.youtube.com/watch?v=1YnOG9zv2tY

petyaaa 2014.09.07. 12:35:15

Én a Ferós Bikini totális mellőzését hiányolom, pedig zseniális; jóval jobb, mint a D.Nagyos Bikini vagy a Beatrice

Gekko 2014.09.07. 12:43:52

Quimby-nek respect, de nem ezen a listán. Gyorsan cseréld be egy Piramis mondjuk, oszt jóvan:-)

eßemfaßom még áll 2014.09.07. 12:47:12

@sebiszabi: már csak az abszolut nem mindenidöklegnagyobbmagyarrockmetalslágereit kell kicserélned tényleges slágerekre (tudod, a sláger nem az amit te személyesen szeretsz hanem az amit mindenki ismer) és kész is a jó poszt :)

arncht 2014.09.07. 13:02:35

Pbox vikidallal?! Az egyik legjobb magyar rockalbum a ko kovon.

Mortanius 2014.09.07. 13:19:20

Valami Akela-t benyomtam volna még a listára! Az a "Farkastörvények" album egy igazi klasszik, alap mindegyik szám. "Közeleg...!" c. szám vagy az első albumról a "Megkisértelek" stb...

Beru 2014.09.07. 13:26:47

Kétforintos dal. Kőbánya blues.

2014.09.07. 13:55:22

Ezekkel a blogos listákkal az a bajom,hogy nincs egy vezérfonál, nincs oka a válogatásnak, nem indokolják meg,miért.Szubjektív. Csak. Talán én vagyok gyógyi,hogy elvárnék valami logikai sorrendet,rendező elvet,érdekes felvetést.Itt például,hogy melyik ad át egy életérzést,melyik szól be rendesen.Tegnap éjszaka hallgattam Beatrice Utálom a XX.századot és a legendás A kétezredik év felé-rockzene ütős mondanivalóval,lehet így is. A gyöngyhajú lány vicc :P

MiKeyRuLeS 2014.09.07. 13:58:17

Piramis, Korál kimaradt. Pedig a Becsület, a Kóbor angyal, vagy a Kölykök a hátsó udvarból megérnek egy említést.
P. Mobiltól nekem az Utolsó cigarette, és a Forma-1, Dinamittól a Dinamit a vérem, az István a Királyból a Szállj fel szabad madár, Omegától a Föld árnyékos oldalán, Életfogytig rock and roll és a Léna. Eddától még a Kölyköd voltam, és a Hűtlen.
Hobo sem fért fel a listára, igaz, hogy bluesos, de a rockhoz közelebb van, mint a Bikini.

Gondolom, az kiderül, hogy negyven fölötti vagyok...

Hajdú Peter 2014.09.07. 14:06:12

Felfoghatatlan, hogy Csonka András - Ding-dong cimu szama hogy maradhatott le a listarol. A tankcsapda, vagy a pokolgep helyett nyugodtan johetett volna.
JEEEEEEEEEEEEEEEEE !!

Ric12 2014.09.07. 14:07:22

Ha már
Nagy Feró: Farkaskölyök, Nem kell, Térden állva....
Pokolgép: A jel, B.S. emlékére, Itt és most....
Tankcsapda: Félre a tréfát!, Kis orosz lány, Magányos repülő.....

lepkevadász (törölt) 2014.09.07. 14:18:12

Szerintem is az a sláger amit a házmester is fütyül.Ezek a Te nagy slágereid, de 5-6-ot én is fütyültem.

dr. médiafigyelőbété 2014.09.07. 14:27:12

Piramis: Gyere közelebb

Karthago: Indulj tovább

stb.

R.T. Flakfizer 2014.09.07. 14:35:40

ossiantól csak 1 számot vagyok hajlandó meghallgatni - repatarurgyán.

Judy Epokit 2014.09.07. 14:40:38

Whoá Strong Deformity. Kár, hogy eltűntek.

ata990 2014.09.07. 14:49:01

P.Box?!
Piramis?!
HBB?!
Ezeket hogy lehetett kihagyni....?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.07. 14:53:58

quimby rock kategóriája szerintem is kétségbe vonható, valamint jó lett pataky mulatós képe

@lepkevadász: Szerintem is az a sláger amit a házmester is fütyül. azért a blind myself, strong deformity és a freash fabrik nem biztos, hogy ez a kategória, talán azért is mert angol szöveggel rendelkeztek

megadeth1 2014.09.07. 15:04:03

Top 20 magyar rocksláger, háttérképnek meg rövid hajú Paksi Endre?! B+, a hét vicce, a listát már meg se kell nézni. Bár egy bongyorhajú IM-es poszter azzal a kemény csávó vagyok pofával talán még viccesebb lett volna, a pali az egész korszak karikatúrája volt.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.07. 15:16:45

@megadeth1: kemény csávó vagyok pofa metalos alapfelállás

maydayray 2014.09.07. 15:23:19

HBB: Vadászat I-II. aki ezt kihagyja az elmúlt 40 évből, az ne csináljon listát.

Komojtalan 2014.09.07. 15:37:51

Én még többről nem hallottam, de tényleg az utolsó 4 enyhén szólva sem illik ide. A Junkiestől minden meg van (talán), de sokat elmond hogy abba is bele kellett hallgatnom. FOS biztató, utána nézek. Sex actiontól nem ezt választottam volna és úgy látszik korán értem, de Patakyt már 30 éve, fénykorában sem csíptem, de azért a Kör közepén állok talán jobb választás lett volna. Ossiántól is mást választok, de ott több esélyes van, épp az van a kocsimban. Pokolgép régen nagy kedvenc volt, de egy zenész haverom elmagyarázta miért nem jó. Akkor nem hittem neki, most kezdem érteni, mikor lazán léptetem a Pokolgépes könyvtárakat (4 gigás pen drive van a kocsiban, több mint 100 lemez). Ha az Omega befér, akkor LGT is, Vikidál/Dinamit is hiányzik. Talán Auróra, Picsa, Hétköznapi csalódások már inkább punk.

Kelly és a szexi dög 2014.09.07. 15:43:48

jól kezdődött, de végül elég szar összeállítás lett...

Disz/zit 2014.09.07. 16:02:01

Aki ezt a listát csinálta az nem hallgatott még rock zenét. A Quimby mióta hard rock / heavy metal?

Neanderthal87 2014.09.07. 16:20:05

www.youtube.com/watch?v=T5qBiuIR7ig

imádom a depressziónak ezt a számát... ja nem depresszió...

Csoky113 2014.09.07. 16:41:03

Bocs, de a Sing-Sing mikor volt pécsi?? :) Emlékeim szerint a zenekar egyik fele százhalombattai, másik meg szexárdi...:)
Listát nem véleményezem, erősen szubjektívan lehet csak összeállítani egy ilyet.. De nem rossz..:)

FeroxX 2014.09.07. 16:43:57

a Quimby hol rock?? Egyértelmű, hogy alter és nem rock..

A listáról nagyon hiányolok még egy Ektomorfot (a leghíresebb és legelismertebb magyar rock/metál banda és ez TÉNY, bármennyire is fáj ez sokaknak!) meg Subscribe-ot, meg Isten Háta Mögött-et, esetleg Alvin és a Mókusokat.

FeroxX 2014.09.07. 16:44:25

"külföldön" kimaradt az Ektomorfnál

devilstrueface 2014.09.07. 17:02:30

"Szemben a bordélyház" nélkül nem létezhet ilyen lista. Mondjuk az már inkább himnusz semmint egyszerű sláger.

ca2 2014.09.07. 17:33:14

@FeroxX: Ektomorf valóan az egyik leginkább ismert magyar banda külföldön, de itthon valahogy elmaradt az áttörés... persze kérdés mennyire szubjektív egy ilyen lista.. ha az akkor én még a 80-as évekből mindenképpen bevenném a Classica-t, a maiak közül pedig a Wisdom-ot, de az tagadhatatlan, hogy P.Box náluk nagyobb nyomot hagyott a magyar rock zenén...

Monsieur 2014.09.07. 17:39:02

@MiKeyRuLeS: kb. ezzel a hsz.-szel értek egyet,azzal a különbséggel hogy sztem,az Omega éppen "a föld árnyékos oldalá"-ig hallgatható,(vagyis az már nem) csúcs,a VII. lemez ..de ehhez a felsoroláshoz mondjuk az "őrültek órája" jobban stimmelne..már ekkor is cikinek számított az Omega,a Rice,HBB,Mobil időszak csúcsán ,de ezt a számot még úgy-ahogy elfogadták a "csövesek" is,igaz csak egy legyintéssel kísérve..

Oldfan 2014.09.07. 17:39:08

Helyenként tényleg úgy tűnik, keveredés lett a listán, mind előadókban és választott dalokban, de fogadjuk el a másik ember ízlését. Viszont élek a felkínált javaslattal, hadd bővüljön a sor olyan számokkal, amik anno löktek egyet a rock különböző okokból döcögő szekerén.
- Taurus: A kőfalak leomlanak (Nyilvánvalóan a Korál együttes által lett ismertebb, de korábbi dal az annál.)
- Piramis: Becsület (A lengyel turnéjuk után nem lehetett róluk tudomást nem venni és robbantottak a magyarrock életben, az "illetékesek" nagy mérgére. )
- Skorpió:Jöjj, vezess át az éjszakán (Lám-lám, "underground", nem "mainstream"-es zene is lehet sláger.Külföldön is szerették.)
- P. Mobil: Utolsó cigaretta (Már csak az Easy Rider utalás miatt is. De a listára választott szintén teljesen OK.)
- Karthago: Apáink útján. (csak közelebb áll a stílusokhoz, mint az amúgy nagyon szép ballada.)
Akkor nálam szintén legyen kakukktojás...:)
- Hobo Blues Band: Vadászat. ( A teljes album, együtt jó az. Maydayray kissé sarkosan fogalmazott. de az ajánlása ül.)
- Illés:Sárga rózsa (Jó-jó, persze hogy nem igazi rock, de fontos dal volt a maga idején.)
Ui: Azért a Beatrice messze nem a beválogatott dalt jelentette annak a nemzedéknek. Az a választás nagyon kilóg a sorból. Javasolnám a cseréjét.(Legalább féltucat más akad helyette.)

ca2 2014.09.07. 17:41:25

... ha meg a nemzetközi szakmai elismertséget is tekintjük- amiben a Ektomorf valóban élen jár- akkor Csihar Attila-t sem szabad kihagyni, aki saját műfajában (ami nem túl populásris.. :) ) a világ elithez sorolható

rognork 2014.09.07. 18:12:07

én csak azt sajnálom hogy nincs tankcsapdás koton meg tablet, esetleg motorolaj.

a korai zenekarok szerintem nem esnek rock kategóriába, a korai beatrice / bikini inkább, de nem ez a buzulós prolitempó. a többivel egyetértek de a csapdától egy szép lassúzós nótát raktam volna be. sajnos nincs itt mindcontrol az volt még egy súlyos téma.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.09.07. 18:31:43

Strong Deformity,Frash Fabrick,teljesen más zenei szinvonal mint pl egy Pokolgép.
Már majdnem nyugati szinvonalú zenekarok,a régi gagyi zenélni sem tudokat nem is említem.
Azért fura hogy régen nem tudtak hangzást csinálni.Ok nem vártam el hogy egy Queen szintű hangzás legyen,de azért a lakótelepi proli zenekarnál többet vártam volna.
A szövegek még elmentek régen,habár nem volt nagy tűz egyik sem végigolvasva.
De a zene az sirqlmasan gyenge volt.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.09.07. 18:39:41

Azért nekem fura hogy nálunk senki nem tud úgy megtanulni gitározni mint Eric Clapton,Brian May,George Harrison,Slash,Edge,Hetfield,Jimmy Page,Hendrix stb

The.Unforgiven 2014.09.07. 18:39:55

Felsírtam amikor ezt a cikket elolvastam... ami itt fel lett sorolva tipikus divatlista. A rockhoz, de főleg a legnagyobb rockslágerekhez kevés köze van. Nem írnék rangsorolást, de vegyük már legnagyobb slágernek azokat amik megéltek vagy 20 évet meg másik 20 év múlva is játszanak.. pár dal a szerzőnek, aminek a szövegét valószínűleg még az unokái is tudni fogják :D

H.B.B. - Hey Joe (feldolgozás), Kopaszkutya, a vadászat
Deák Bill Blues Band - középeurópai hobo blues III., rossz vér
Piramis - A Dal, Ha Volna Két Életem
Rolls Frakció - Adj helyet magad mellett (igen, ez nem Bikini hanem eredetileg Rolls)
Ossian - Acélszív, Éjféli lány, Ítéletnap (a sörivó nagyon tré választás volt)
Pokolgép - Pokolgép, Ítélet helyett, Háború gyermeke
Lord (első nagylemezről bármi szerintem)
Új Skorpió - De jó lenne haver, Elindulunk
Tátrai Band - New York (szubjektív beválasztás)
Taurus - A kőfalak leomlanak (írták feljebb)
Pandoras Box - A zöld a bíbor és a fekete, Soha nem elég, Névtelen hős
Beatrice - Jericho, Nagyvárosi farkas
Karthago - Apáink útján, Pénz, Requiem
Moby Dick - Atomtámadás, Babylon, Keresztes vitéz
P. Mobil - Menj tovább, Miskolc, kétforintos dal
Edda... (edda 1-3 nagylemezről bármelyik beválasztható szerintem)

nyikk 2014.09.07. 19:18:50

@Gyurma73: De sokan tudnak, csak nem lépnek ki nemzetközi porondra, megmaradnak itthon....

Johnny R. 2014.09.07. 19:36:33

@Oldfan: Igen, mindenkinek lehet izlése. De a TOP 20 rockslágernek kéne vmi értelme lenni. Eladási lista, legtöbbet játszott, reprezentativ kérdőívek alapján...bármi..de ez igy semmi.

BaSa · http://basa.blog.hu 2014.09.07. 20:13:18

Szerintem a nagy klasszikusokból kimaradt egy, amit én rockzenébe sorolnék:
www.youtube.com/watch?v=wRU6FUTBrgQ

És bár nem igazán ismert, de hagy népszerűsítsek egy olyan rockzenekart, akik szerintem megérdemlik:
www.youtube.com/watch?v=pz2SyJQ60b4
www.youtube.com/watch?v=iXAw9le93XY

Oldfan 2014.09.07. 21:19:16

@Johnny R.: Igazából osztom a véleményedet. A kérdőjelek viszont a javaslataidnál is megmaradnak - mint minden listázásnál. Erről lentebb.
A blogok személyesek, de egy szakoldaltól joggal vár többet az ember. Bízok benne, időközben ez a szerzőnek is "átment" és legközelebb hasznosítja.
"Semminek" viszont nem csupán udvariasságból nem mondom a listát, mert azért vannak itt olyan együttesek és dalok, amelyek méltán kerültek fel.
Azt hiszem, az évtizedekre történő lebontás szerencsésebb lett volna. A fenti címnek megfeleléshez hatalmas ismeretanyaggal kell rendelkezni és a szubjektívitást minimálisra visszaszorítani. És még akkor is rengeteg buktató marad, ha az általad felsorolt szempontok vegyítésével válogatnak. Például a rendszerváltási előtti eladási vagy legtöbbet játszott listák biztosan hamis képet adnának. A Beatrice vagy a P.Mobil mind fontosságban, mind népszerűségben méltán kerültek fel, ugyanakkor tudjuk, hogyan álltak - szó szerint! - lemez kiadásban vagy éppen mennyit játszották őket. Később pedig jött az, hogy az adott együttes vagy klip "futtatására" mennyi pénzt fordítottak az anyagilag érdekeltek, így a megjelenési adatok megint hamis népszerűség mérők. Kérdőíveknél mindig ott a "nekem tetszett" faktor. Még a szakíróknál sem biztos, hogy összejön a semlegesség. (Közismert "anti-példa," hogy 1998-ban a Jethro Tullnak adták a Grammyt a szakírók a Heavy Metal kategóriában az abban az évben szárnyaló Metallica helyett.)
Ne értsd félre, változatlanul osztom azt, hogy egy "ad hoc" lista nem sokat ér, kell hogy legyen valamilyen szakszerű kiindulási alap.
DE:
A magam részéről a sláger központúság és népszerűségi mutatókon túl fontosabbnak tartom a nemzedéki hatást, elvégre minden generációnak megvannak a fontos előadói és dalai. Amik és akik a 10-15 évvel később jövők szemében aztán már legfeljebb hallgató, de idejét múlt "dinókként" tűnnek fel, kevés kivételtől eltekintve. Az értük rajongók meg sokszor az újakat tartják silány folytatásnak. Így olyan lista, amelyet mintegy 3 nemzedék (jelenleg) egyöntetűen elfogad, azt hiszem, az életben nem lesz, legyen bármilyen szakszerű. Valakinél valami (neki)fontos hiányozni fog.Hiszen a rock mindig arról szól, hogy a fiatalok a saját útjukat keresik, ezúttal éppen zenében. A listákon meg hangot adnak a véleményüknek. Hol legyen hát az átlagnál magasabb a tolerancia küszöb, ha nem ebben a kérdésben?
Aki átélte a betiltások korszakát, tudja, hogy mennyire fontos dolog ez.
Elnézést mindenkitől, hogy "elszabadultak nálam a billentyűk."

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.07. 21:37:54

es hol van a csovi csovi csapszer?

eßemfaßom meg áll 2014.09.07. 21:50:46

@Gyurma73: sokezren tudnak itthon (is) úgy gitározni mint Eric Clapton,Brian May,George Harrison,Slash,Edge,Hetfield,Jimmy Page,Hendrix stb

eßemfaßom meg áll 2014.09.07. 21:55:12

egyébként meg ez a legnagyobb magyar sláger

Sárga Pecsenyekacsa 2014.09.09. 07:41:50

@Űrhajózási Bundermajom: Ezt a számot mostanában úgy hallgatom, hogy azt éneklem:
"Új stadion épül"

látens liberális 2015.02.06. 17:06:59

@The.Unforgiven: Egyetértek veled, ezt gondolom én is.

SL4WTE12 2018.09.27. 10:04:56

Mennyország Tourist... Amikro ezt megláttam, hagytam a fenébe a listát. Ezt választani a Tankcsapdától... Röhej.

Balázs Dzeba 2021.03.03. 22:36:21

Aki nem ismeri a Menyország tourist számot az nem tudom hol élt vagy hol nem.
Remek összeállítás!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum