RockStation

Southern ízek itthonról: Karmageddon - Preborn (2015)

2015. február 16. - KoaX

10926276_417461428420100_2080397243823880407_o.jpg

Sokat szoktam beszélgetni haverokkal, hogy vajon lehet-e még újat mutatni a stoner rock-on belül, egyáltalán lehet-e újítani még a zenén. Vannak zenekarok, akik ugyanazt a négy hangot tolják hat számon át, mégis azt mondod, hogy basszus ez marha jó. Nem egyszerű újat írni, de ahogy mondja egy jó ismerős " Nem mindegy, hogy valaminek van-e bűze vagy sem" Nézzük meg együtt, hogy a Karmageddon nevű új formációnak van-e bűze.

El kell ismerni, hogy az utóbbi időben azért kis hazánkban bolondgomba módjára elszaporodtak a stoner zenekarok. Amivel nekem személy szerint semmi problémám nincs! Tudok miből csemegézni mindig, majdnem minden hétvégén meglehet nézni valamelyik kis klubban a haverokat.

Mielőtt neki estem a Karmageddon, Preborn albumnak kicsit utána olvastam a zenekarnak. Megtudtam, hogy egy régebbi zenekar felélesztését vitte végbe Riba Gergő és Kovács Kristóf. A felvételek a Blind Myself zenekar bőr-cintányér gyilkosánál Jankai Valentinnél készültek. A Preborn összesen 966976_224571241042454_860410249_o.jpghat dalt tartalmaz, ami még nem is túl hosszú, ellenben roppant sablonosak. Szerintem, ez már alap, hogy egy stoner zenekarra a Kyuss, Pantera, Sabbath, Down, Crowbar vannak hatással, ezek mind érezhetőek is. De ezzel még nem is lenne baj, hiszen mindenkire hatnak zenék, mindenkit érnek impulzusok, amik akaratlanul is bekerülnek a zenébe. Itt inkább az a baj, hogy ezektől a hatásoktól a Preborn egyszerűen kiszámítható, sablonos lesz, amit nem feltétlenül akarsz folyamatosan hallgatni, pedig hangzásban, hangszerelésben nincsen semmi gond. Manapság az elszaporodott házi stúdióknak és a rengeteg tutorial videónak hála, nem is szokott gáz lenni (ha nem tudsz valamit a program beállításánál kb. két perc alatt találsz rá száz videót a youtubeon). Ének szempontjából azt érzem, hogy nem jön ki a saját egyéniség, hanem sokkal inkább egy Anselmo-s hangulatot igyekeznek magukra húzni, ami nem egy olyan dolog, ami erőltethető. Az As I Am című tétel ezek mellett nagyon hozza a Pantera riffeket, meg ha nem is egy az egyben van az egyik dalból egy részlet kiemelve. Nagyon ismerős, csak nem tudom, hogy honnan. De ebben az egyben tökéletesen megjelenik a már említett Phil bácsi másolda. Manapság egyre divatosabb az, hogy mindenki alapjáraton angolul énekel, de belecsempész a dalokba egy-két sor magyar szöveget is. Na, ez az, ami szerintem marha felesleges. Illetve nem is értem, hogy ez mitől lett ennyire trendi az utóbbi pár évben.

Újra meghallgattam egy hazai bandát, adok nekik még egy esélyt, de perpillanat nálam ennek még erősen bűze van. Nem tudom, hogy később megszűnik-e, ezt majd az idő eldönti. Azért győződjetek meg ti is, hogy nektek mennyire tetszik. A zenekar EP-je INNEN letölthető. Addig is... Béke, Szeretet, Metal

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr187173087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum