RockStation

Áprilisban Budapesten játszik a Behemoth

2015. március 12. - sunthatneversets

new-behemoth-2013.jpg

A lengyel Behemoth zenekar a szimfonikus elemekkel dúsított death/black metal színtér egyik legkiválóbb bandája lett napjainkra. A remek albumok mellett látványos és izgalmas koncertjeik emelték a zenekart a legnépszerűbb kortárs extrém metal csapatok közé. A lengyel bandát három remek underground metal horda kíséri el tavaszi Európa turnéjára, sőt erre a budapesti koncertre csatlakozik még két amerikai extrém metal brigád is. A koncert 2015. április 23-án a Club 202-ben kerül megrendezésre.

Már-már veterán bandának számít az extrém metal szcénában a Behemoth, hiszen 1991 óta létezik a lengyel trió. A korai időszakban még vegytiszta black metalt játszó zenekar fokozatosan épített be újabb elemeket a produkciójába. Az idő előrehaladtával  megjelentek a death metal hatások, valamint nagyzenekari, szimfonikus, esetenként filmzenés hangulatú dallamok is a lemezeiken, ám mindezek hatására sem veszítette el a csapat az keménységét, és agresszióját.

A Behemoth vezére az énekes-gitáros Nergal, aki 2010-11-ben sikeres harcot vívott a leukémia ellen, és ma már teljesen gyógyultnak tekinthető, és újult erővel vetette bele magát a munkába.   A zenekar első lemeze 1995-ben jelent meg Sventevith (Storming Near The Baltic) címmel, és a hatodik korongig (Zos Kia Cultus) bezárólag minden album kisebb, underground kiadók gondozásában látott napvilágot, bár mindezek ellenére a csapat megkerülhetetlen tényező, ismert név volt az extrém metal hívek körében.

A 2004-ben megjelent kiváló Demigod-dal váltottak belépőt a műfaj legismertebb bandái közé. Ezen az albumon megjelentek a mára kiforrott Behemoth stílus ismert és említett jegyei, és a Regain kiadónak köszönhetően világszerte terjesztésre került az anyag.

Az újabb előrelépést a 2009-es év hozta el a trió számára. A Nuclear Blast kiadóhoz szerződtek, és az Evangelion című, kilencedik stúdióanyagukkal a death/black metal egyik élvonalbeli bandája lettek, és azóta is a vezető európai fesztiválokon is főbandaként játszanak.

A közönség és a szakma is nagy várakozással tekintett a tavaly megjelent The Satanist album elé, és a banda minden elvárást felülmúló anyaggal hálálta meg a bizalmat. A korong egyaránt kiváltotta mind a nemzetközi szaksajtó, mind a közönség elismerését, de hazánkban is kiválóan teljasített, hiszen a Hammerworld magazin szerkesztőségi szavazásán a tizedik, közönségszavazásán pedig a kilencedik helyre futott be.

A svájci Bölzer az extrém metal egyik legnagyobb ígérete, hiszen úgy vált a helvét duó a death/black metal fanatikusok kedvencévé, hogy stúdióalbuma még nem is jelent meg. A zürichi brigád egy demót és két EP-t tett közzé, 2013-ban a vinylen kiadott három dalos Aura című anyagot, míg tavaly a két szerzemény tartalmazó Soma CD-t.

Az amerikai Tombs unikális, egyedi muzsikáját nehéz kategóriákba, konkrét műfajokba sorolni, mert a New York-i banda zenéjét nevezhetjük post black metalnak, de ugyanakkor dark post-punknak is, mindezek mellett pedig még experimentális hangulatot is felvonultat. A banda első korongja 2009-ben jelent meg Winter Hours címmel. A brooklyni székhelyű csapat harmadik albuma tavaly nyáron került a boltokba.

Szintén New Yorkból érkezik a Black Anvil, akik a black, a thrash, és a heavy metal stílusjegyeit elegyítik sajátos módon. A zenekart a legendás hardcore csapat, a Kill Your Idols három tagja alapította 2007-ben. Az amerikai négyes turnézott már a Mardukkal és a Watainnal is. Harmadik korongjuk tavaly jelent meg Hail Death címmel.

A death és black metal mellett az extrém fémzene más műfaja is képviselteti magát a turnén, hiszen a holland Herder a sludge súlyosságát és a stoner lazaságát olvasztják egybe, melybe még doomos lassúságot is kevernek. A groningeni gárda első lemeze (Heder) 2011-ben készült el, míg a Gods című második korong tavaly jelent meg. 

Titokzatos banda a black metal/noise/experimentális zenét játszó, lengyel Thaw. A zenészek arcukat kapucnival elrejtve játszanak és a promóciós képeken is csak árnyékba burkolózva láthatóak. A 2010-ben megalakult brigád apokaliptikus muzsikáját 2013-ban ismerhettük meg, ekkor jelent meg a zenekar nevét viselő album, míg a második korong 2014-ben került a boltokba.

TOVÁBBI INFÓK ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr307261781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum