RockStation

De Facto - Nihil (NAIL Records, 2016)

2016. június 23. - Árposz

de_facto_hihil.jpg

Hosszas várakozást követően május 13-án a NAIL Records /Hammer Music gondozásában - első körben a májusi HammerWorld magazin CD-mellékleteként - jelent meg a hamvaiból feltámadt De Facto zenekar negyedik, és egyben a több éves szünet utáni visszatérő, tíz vadonatúj dalt tartalmazó albuma, a Nihil.
Az új nagylemezhez eddig két előzetes single jelent meg, a Sámán ének és a Fekete szív. Mindkét dalhoz videoklip is készült. Májusban, a lemezmegjelenés időpontjában pedig, egy új videoklip is napvilágot látott, “A lélek peremén“ címmel, mely már nem szokatlan módon a rendezéstől az utómunkáig Tóth Gyula énekes műve.

A zenekar ismét egy dallamokban gazdag, szinti szőnyegekkel, groove-okkal és effektekkel alaposan megtámogatott, szövegvilágában mély és kifejező, stílusában sokrétű és kötetlen, hangzásában a kor igényeinek minden tekintetben megfelelő kiadvánnyal lepte meg közönségét. Az alapok továbbra is főleg a ‘80-as és a ‘90-es évek dark-rock zenei gyökerekből táplálkoznak, de ugyanúgy ott a néhol pop-os, máshol főleg a gitártémák tekintetében metálosabb ízvilág is, ezúttal bőven nyakon öntve egy jó adag, több dalban is erőteljesen jelentkező keleties dallamvilággal.

A dalok szövegei fontos koncepció köré épültek. „A mai kor emberének szellemi és lelki hanyatlása ellenpontjaként születtek. Egyfajta árral szemben haladás inspirálta.” Ez a koncepció a Nihilt az előző három lemeznél valahogy jóval inkább életszagúvá teszi.

de_facto.jpg

A korábbiakban megszokott, érzelmes, olykor - a szó legjobb értelmében véve - szentimentálisnak ható összkép helyett egy, a vészjósló borítóról már ismerős, komorabb, a lelki és szellemi élet sivárságát és hanyatlását jelképező, poszt-apokaliptikus világkép tárul a becses hallgató elé, ahol bizony már nem vigyáz többé ránk semmilyen „elbaszott angyal”...de a háttérben felkelő Nap képében így is becsillan a remény fénye. Ezúttal is érdemes több aspektusból vizsgálni a dalok mondanivalóját, mert előfordulhat, hogy a hallgató számára más-más hangulatban egészen új értelmet kapnak.

A lemez előzetesként megjelentetett single dalok egyébként remekül felvezették azt az összképet, amit a Nihiltől kaphattunk. Ez a korong akárcsak elődei, Tóth Gyula jellegzetes orgánumán túl is magában hordozza az összetéveszthetetlenül De Facto-s elemeket, ezzel együtt sem tudnám egy lapon említeni bármely másik eddigi lemezükkel sem. A De Facto pont idén húsz esztendeje alakult, ezalatt a kihagyással tarkított időszak alatt sosem adtak ki a kezeik közül éretlen kiadványt. Minden egyes albumnak egyedi karaktere van, nincs ez másként a Nihil esetében sem. Rajongóknak kötelező, mindenki másnak erősen ajánlott hazai gyöngyszem.

A De Facto zenekar már lázasan készülődik az idei Nightbreed fesztiválra, amely 2016. július 9-én lesz a szokásos ecsegfalvi helyszínen. Mellette a Nihil lemezbemutató koncertjét sem érdemes kihagyni, ami a budapesti Dürer Kertben lesz, augusztus 6-án.
(4/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr958830626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum