RockStation

Újra elmerülni - Roadburn 2018 előzetes

2018. január 14. - p.man

roadburn_2018.jpgA Roadburn egy legenda. Az underground rajongók szinte vallásos lelkesedéssel várják minden évben a tavaszt, hogy újra meg újra megmerítkezzenek mindabban, amiről az átlag rockrajongó még csak véletlenül sem hallott. Napjaink fesztivál-cunamijában érdemes jól végiggondolni, hogy mire költjük a kemény munkával megspórolt pénzünket, de ha a Roadburnre voksolunk, aligha fogjuk megbánni. Nemrégiben közültünk egy rövid előzetest arról, hogy mit várhatunk idén áprilisban, ezúttal valamivel részletesebben mondjuk el, miért kezdjünk el hamar szállást keresni Tilburg környékén.

A holland fanzineből lett fesztivál idén a sokadik alkalommal kerül megrendezésre, amit a Rockstation is figyelemmel fog kísérni. Az elmúlt években már nem három, hanem négy napos program nem feltétlen észből, sokkal inkább szívből kerül összeállításra – nagyjából azok lépnek fel, akiket a szervezők innovatívnak, izgalmasnak tartanak, függetlenül attól, hogy az adott előadó egyébként milyen műfajban alkot. Ha minden vágyunk elmerülni az elektronikus trance-doomban, de nem zárkózunk el az egyszemélyes black metal projektektől, vagy a japán pszichedélia nagyjaitól, akkor a Roadburn lesz a mi helyünk. Ugyanakkor a fesztivál nem csak zene, hanem minden, ami azt körülveszi – közönségtalálkozók, kiállítások, egyszeri performance-ok, és még ezer más, amit a szervezők agya kiadott. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány különlegesnek ígérkező produkciót.
A nemrég néhányunk szerint az év lemezét kiadó Converge több módon is kapcsolódik a fesztiválhoz. Lesz klasszikus (You Fail Me) és új (The Dusk In Us) lemezt végigjátszó buli, de az énekes Jacob Bannon a rendezvény egyik védnöke is. Az ő meghívására lép fel az újra aktív experimentális legenda Godflesh, egyesül egyetlen alkalommal az ultrasúlyos Thou a The Bodyval.

Ha már lemez-végigjátszás, akkor megnézhetjük, hogy Dixie Dave most is olyan összeszedett lesz-e a Weedeaterrel (God Speed and Good Luck), mint tavaly a Bongzillával. Nem kevésbé lesz érdekes az A38-on is hamarosan fellépő funeral doom duó, a Bell Witch dupla szettje, vagy az Enslaved-főnök Ivar Bjorson és Einar Selvik (Wardruna) projektjének újabb fejezete, a Hugsjá.

Az utóbbi években a black metal is részévé vált a fesztiválnak, és idén sem lesz máshogy. Két műsorral jön az amerikai Panopticon, az izlandi postblack Une Misére, lesz Furia, de a legsúlyosabb minden bizonnyal a Mizmor sludge/blackje lesz – a korai Bathory-etikát megvalósító, egyetlen tagú „zenekarnak” ez lesz az első európai bulija (összesen pedig a második).

Mostanában nem nagyon lehet elmenni az ilyen-olyan elektronikus próbálkozások mellett sem, amire az átlag rocker addig ne legyintsen, amíg nem látta az Igorrr-t előben. A Roadburnön ezt ismét megtehetjük, ahogy a különös belga alkotói kollektíva, a Bong-Ra is készül valamilyen rejtélyes produkcióval.

Hosszasan lehetne sorolni még, hogy miért lesz az idei fesztivál jó vagy különleges – és ezt meg is fogjuk tenni a jövőben, mert a fellépők bejelentéseinek még messze a vége. Január 18-tól lesznek megvásárolhatóak a napijegyek is, és azelőtt még várható pár meglepetés a szervezőktől. Addig is részletes program ITT található, az elmúlt évek tapasztalata alapján pedig érdemes sietni, mert előbb-utóbb kikerül a soldout felirat a honlapra, akkor pedig már késő a bánat.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6313569507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum