RockStation

„A Deeper vagy a legutóbbi album bármely száma alapján már elég könnyen beazonosíthatóak vagyunk”

Vulture Industries-interjú

2019. május 30. - magnetic star

vulture_industries.jpg

A norvég Vulture Industries szerteágazó zenei világa folyamatosan gazdagodik új elemekkel, ahogy arról a nemrégiben közzétett friss szerzemény kapcsán ismét meggyőződhettünk. Abban is biztosak lehetünk, hogy a koncertek terén szintén szolgál majd komoly meglepetésekkel a társaság a közeljövőben. Addig is itt az a beszélgetés, amelyet a budapesti buli előtt, a helyszínen folytattunk a zenekarral. A prímet természetesen a frontember (és alkalmi turnémenedzser), Bjørnar Nilsen vitte, de időnként társai is megszólaltak.

Hogyan boldogulsz a turnémenedzseri feladatokkal? Nem kis melót vettél most a nyakadba amellett, hogy a színpadon is fontos elfoglaltságaid vannak…
Bjørnar Nilsen (énekes): Mindent csak félig csinálok… (nevet) Így egyensúlyban maradnak a dolgok. Van tennivalóm bőven, de valahogy megoldom… Ideális esetben persze volna velünk valaki, aki ellátná a turnémenedzseri teendőket, csak hát nincs elég hely a buszban, úgyhogy maradtunk ennél a megoldásnál. Viszont mindenki kiveszi a részét a munkából és segít, szóval nincs gond.
Eivind Huse (gitáros): Igyekszünk segíteni, ahol csak lehet. Részt vállalunk ezekben a feladatokban, és tesszük, ami tőlünk telik.

Mi volt az apropója a Deeper nóta közzétételének?
Bjørnar: Már a következő album anyagán dolgozunk, és arra gondoltunk, ezzel a dallal talán időben elkészülünk ahhoz, hogy még a turné kezdete előtt kirukkoljunk valami újdonsággal. Ez a turné volt az apropó. Kicsit stresszes volt a folyamat, de végül összehoztuk. A 7”-es bakelit nyomása így is elcsúszott a húsvéti ünnepek miatt, de legalább digitálisan elérhetővé tudtuk tenni a dalt. És vannak új pólóink is! A kislemez meg majd egy-egy napos késéssel érkezik a bulik helyszínére… (nevet)

A Deeper megítélésem szerint a Stranger Times album világához áll a legközelebb. Elmondható, hogy kialakult a Vulture Industries saját, jellegzetes zenei és hangzásvilága?
Bjørnar: Igen. Úgy gondolom, a Deeper vagy a legutóbbi album bármely száma alapján már elég könnyen beazonosíthatóak vagyunk. Mostanra felismerhetővé vált a hangzásunk. A Deeperben a spagetti-westernfilmek zenéinek a hatását domborítottuk ki, ennek a dalnak ez a jellegzetessége.
Eivind: Ez persze nem jelenti azt, hogy az egész új lemez ilyen lesz majd. Viszont addig úgysem fog kiderülni, hogyan szól egy adott nóta, amíg nem véglegesítjük.

A zenekar vizuális oldala (lemezborítók, videók, pólóminták stb.) szintén egyéni, amiben Costin Chioreanunak van meghatározó szerepe. Gondolom, találkoztatok a turné bukaresti állomásán.
Bjørnar: Igen, ő is eljött arra a bulira. Jó barátunk, mindig örülünk, ha találkozunk vele, és már sokszor találkoztunk. Romániában is, meg nálunk Bergenben is.
Eivind: Átjött hozzánk, amikor a Turning Golem turnét (részben koncert, részben performansz jellegű előadás-sorozat a Vulture Industries és a Happy Gorilla Dance Company tagságával – a szerk.) nyomtuk.
Bjørnar: Ha nem is tizennégy, de öt vagy hat napra, és arra az időre hozzám költözött be. Az első alkalom Gyulafehérváron volt, amikor kiállítást tartott az ottani Dark Bombastic Evening fesztiválon. Nagyon megtetszettek a munkái, váltottunk pár szót, és kiderült, hogy ő is óriási rajongója a zenekarnak. Később, amikor a harmadik albumunk, a The Tower anyagán dolgoztunk, beugrott, hogy érdemes volna valamilyen illusztrációt tenni a frontborítóra. Addig ugyanis fényképeket használtunk. El is kezdtünk ötletelni azon, kit kérjünk fel, és talán én vetettem fel, hogy próbáljuk ki ezt a román srácot, akinek a kiállításán voltam. Őt is igencsak felvillanyozta ez a lehetőség, és minden, amivel azóta előállt, telitalálat, annyira ráérzett arra, amit csinálni akarunk. Ő is hasonlóan látja a világot, mint én.
Eivind: Kettejük elképzelései ötvöződnek a tematikában és a zenében.

Amikor összedolgoztok Costinnal egy új videón, borító-vagy pólógrafikán, abba ő is bele tudja vinni a saját elképzeléseit, gondolatait?
Bjørnar: Persze, hogy bele tudja vinni. Mi nem vagyunk elég tehetségesek ahhoz, hogy megfessük vagy megrajzoljuk ezeket, szóval őt használjuk afféle médiumként az ötleteink megvalósításához. Amit ugyanis ő kitalál, abban pontosan benne van az, amit én szeretnék. Mindig beletrafál. Amellett minket is jellemez egyfajta markáns irányvonal, így ő is könnyen ki tudja találni, merre induljon el.

Ha már a markáns irányvonalnál tartunk, mi volna szerinted ennek a legtalálóbb leírása? Mennyire érzed szerencsésnek, mondjuk, az „avantgárd” meghatározást a Vulture Industries zenéjével kapcsolatosan?
Bjørnar: Nem kimondottan. Nem kedvelem túlzottan az „avantgárd” címkét, nem illik hozzánk. Az emberekben ugyanis azt a benyomást keltheti, hogy igyekszünk sokat kísérletezni, és fura zenét produkálni. Nos, én nem azon vagyok, hogy fura zenét írjak, hanem hogy azt adjam ki magamból, ami természetes módon jön. Mindannyian ugyanígy vagyunk ezzel: nem erőltetünk semmit, azt adjuk, ami bennünket tükröz zeneileg. Ha valaki szerint fura, amit játszunk, az bizonyára engem is kissé furának tart (nevet). Ha nekem kellene leírnom a saját zenénket, akkor, azt hiszem, dark - progresszív rockot mondanék. Az jól passzol a mai stílusunkhoz.

A gyökereitek viszont a black metalban keresendők. Van még valamennyi kötődésetek ahhoz az irányzathoz? Létezik még a Black Hole Generator és a Sulphur, amelyben a Vulture Industries egyes tagjai is játszanak vagy játszottak?
Eivind: A Sulphur létezik. Nem túl aktív, de néha koncertezik.
Øyvind Madsen (gitáros): A következő buli augusztusban lesz, hosszú idő után.
Bjørnar: A Black Hole Generator egy olyan dolog volt, amely kikívánkozott belőlem annak idején, de azóta nem foglalkoztam vele. Lehet, hogy valamikor később visszatérek rá, amikor igazán dühbe jövök, de most nem érzem szükségét annak, hogy ilyen agresszívebb zenét csináljak. A Vulture Industries pillanatnyilag elegendő ahhoz, hogy kiéljem a kreatív hajlamaimat.

vultureindustriessusuniuku.jpg

Egy időben a black metal számított Norvégia első számú kulturális „exportcikkének”, és a Lords of Chaos film most jó eséllyel ismét ráirányítja az emberek figyelmét.
Bjørnar: Nem láttam a filmet, de megvan a határozott véleményem róla.
Øyvind: Én biztosan meg fogom nézni.
Bjørnar: A színtérről sok embernek van határozott véleménye róla, még ha nem is látta. Hogy őszinte legyek, engem nem érdekel túlzottan a film körüli felhajtás, mint ahogy az sem, mit gondolnak róla az emberek. Megértem, ha az érintettek közül egyesek rossz véleménnyel vannak a filmről és az alapjául szolgáló könyvről, mert téves képet mutat róluk. Ez valóban problémás, de ebben a vitában nekem nincs szerepem. Ki vagyok én, hogy állást foglaljak a kérdésben?

Ti is részei voltatok a színtérnek valamilyen formában, amikor az ominózus események zajlottak?
Bjørnar: Én még túl fiatal voltam ahhoz.
Eivind: Nálam akkor még a grunge ment (nevet).
Bjørnar: Sehol nem voltunk még, amikor a templomgyújtogatások, meg a többi szarság történt.
Øyvind: Én 1994-ben érkeztem a színtérre, és ’95 óta zenélek. Emlékszem, követtem a Vikernes-per alakulását…
Bjørnar: Én is, ráadásul már akkor is hallgattam black metalt. Az volt számomra az egyik legjelentősebb műfaj akkoriban, így aztán érdekelt a per is, akárcsak a többi esemény. A színtérnek azonban nem voltam a része. Már csak azért sem, mert egy kis településen éltem, távol a két gócponttól, azaz Bergentől és Oslótól.

1998-ban, az induláskor még Dead Rose Garden volt a zenekar neve. Miért változtattátok meg 2002-ben?
Øyvind: Mert egy borzasztóan rossz név volt. Ráadásul a zene is sokat változott időközben.
Bjørnar: Tegyük fel, hogy maradt még nálad a tegnapi vacsorából, de van a hűtőben más is, amivel lehetne kezdeni valamit. Ha újonnan csinálsz meg valamit, annak nyilván a neve is más lesz… A tagság nagy része is lecserélődött 1998 és 2002 között, ami szintén indokolttá tette a névváltást.

Mivel telik majd nálatok az év hátralévő része? Elsősorban a következő albumra fogtok összpontosítani?
Bjørnar: Így van, az új anyagot fogjuk készre kidolgozni. Ezen kívül keresek egy különleges helyszínt is egy speciális koncerthez, ahol különleges vendégekkel együtt lépnénk fel és csinálnánk valami kivételeset. Ezzel kapcsolatosan még semmi nem végleges, de most ez az elsődleges számunkra.

Vulture Industries Hivatalos / Vulture Industries Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4114869198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum