RockStation

Bonded - Rest In Violence (Century Media, 2020)

Sokkal több, mint egyszerű teuton germán thrash

2020. március 16. - Frogfoot

bonded_rest_in_violence.jpg

Komoly meglepetést okozott, amikor 2018 elején kirúgta maga mellől a Sodom két tagját Tom Angelripper zenekarvezető, hiszen Markus Freiwald dobos majdnem 8 évet játszott a bandában, Bernd Kost gitáros pedig 22 évet(!) szolgált a Sodom zenészeként. Az állítólagos "nem kellő motiváció" volt az ok amiért távozniuk kellett a Sodomból, de most hallva a két zenész új lemezét ez azért erősen kérdéses... De van élet a Sodomon kívül is, Makka és Bernemann nem ültek tétlenül, szinte azonnal összehoztak a zenekart amely a Bonded nevet kapta, társaik pedig Chris Tsitsis (ex-Suicidal Angels) gitáros, a basszusgitáros Marc Hauschild, és az énekes Ingo Bajonczak (Assassin).

Ez a lemez lehetett volna az n+1 germán thrash metal, amely nem tűnik ki semmiben a sok hasonló közül: agresszív, kicsit "szögletes" német thrash, jobbára szórakoztató, de nem túl emlékezetes. Szerencsére nem így történt, a Rest In Violence rendkívül erős anyag! Szóval a motiválatlanság és a megújulásra képtelenség egyszerűen nem igaz. Miközben a Sodom egy nem túl izgalmas EP-vel jelentkezett az újraszerveződés után, a Bonded készen áll arra, hogy a Rest in Violence című debütáló albumukkal bebiztosítsák magukat a helyet a nemzetközi thrash színtéren, mert sokkal több van rajta, mint egyszerű teutonic thrash.

A kimondottan tömény hangzású albumon, ötletgazdag tizenkét számot kapunk, jól kidolgozva, kellően változatosan, amelyek ráadásul tele vannak erővel és pontossággal. Bizonyítási vágy, vagy ennyire jót tett a kreativításuknak a "felszabadulás"? Mindegy is, mi jól jártunk, a Rest in Violence csattanós válasz a kétkedőknek: a kirúgott zenészek képesek megállni a saját lábukon!

bonded.jpg

A Testament ihletésű bevezető gyorsan átmegy a Godgivenbe, ahol dallamos és élénk Bay Area Thrash-ként folytatódik. A szilárd és éles riffre épített dal a többi alaphangját adja meg. A dühös bevezetés után a Suit Murderer még gyorsabb és erőszakosabb, a legjobban képviseli a csapat thrash oldalát. A Rest In Violence című dal két meglepetéssel is bír, amelyek közül az első a Bobby "Blitz" Ellsworth vendégszereplése az Overkillből, a második a korábbi Kreator basszusgitáros Christian "Speesy" Giesler játéka. Talán talán Blitz hangja miatt, de elég Overkilles lett a végeredmény. De ez nem negatívum vagy hátrány, annyira egyedi és jellegzetes a hangja, hogy elkerülhetetlen a hasonlóság, mégis inkább az elég fülbemászó dallamok ideális keverékéről marad emlékezetes.

A Je Suis Charlie kissé lelassít, de ahogyan veszít sebességből úgy válik egyre súlyosabbá, a Rattle & The Snake visszavisz minket a lemez thrash oldaláról, de könyörtelen riffjével éa középső harmonikájával jó ötlet, amely tökéletesen illeszkedik a dal szerkezetéhez, egyértelműen kiemelkedő pillanat. Ez azt is mutatja, hogy a csapatnak van néhány olyan jó ötlete amivel meglepheti a közönségét. A No Cure For Life szinte sludge, azonnal a Crowbar jut eszembe, de ez elismerés. Majd frenetikus tempóval folytatják a menetelést ahol a Silence Reverberate tökéletes, grandiózusabb, epikusabb hangot üt meg, a Galaxy M87 pedig színtiszta thrash.  Az Arrival újabb váltás, elhagyja a Rest In Violence eddigi agresszivitását, szinte melankolikus. Igaz, hogy Chris Tsitsis felelős az esetleges Slayer áthallásokért, Ingo Bajonczak pedig kiemelkedő teljesítményt nyújt, egy elem azonban a többi felett kiemelkedik, és ez a Freiwald dobos játéka. 

Egy olyan album ez, amely mindenki kollekciójában helyet kaphat, a lényege a nyolcvanas évek thrash-je és a modern korszak finomságai, mert a régi iskola mellett a Bonded elegendő dallamot és modernitást mutat fel ahhoz, hogy fenntartsa a lelkesedésem. Ez egy modern thrash lemez, amely tiszteletben tartja a műfaj alapjait, mindezt izgalmasan, mert a Bonded bátorságot mutat, hogy a thrash dobozán kívül is helyezkedjen, ugyanakkor a műfajhoz hűen brutálisan és pontosan.

Szeretem ezt az albumot. Nyers lemez, amely mindent tartalmaz, amire szüksége van egy thrash rajongónak, ha képesek ezt a minőséget fenntartani és élőben is hasonlóan bizonyítanak, akkor a meghatározó thrash metal zenekarok közé is felküzdhetik magukat ebben az évben. Kövér 4,5 pont az év újoncának!

45kop.png 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6915520722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum