RockStation

Iron Maiden - Történelem A Dalok Mögött

2020. november 17. - KoaX

_dsc9004.jpg

Annyi az új könyv, ami a metal zenével foglalkozik, hogy szinte daráljuk őket futószalagon. Na, nem úgy értem.... Szépen sorjában jönnek a szebbnél szebb kiadványok, mi pedig örömmel vetjük bele magunkat ezekbe. Most a  klasszikus brit heavy metal brigád az Iron Maiden legújabb kötete került terítékre.

Az Álomgyár kiadó már az év elején kiadott egy Metallica kötetet, ami nem kápráztatott el minket, de ahogy körbenéztünk mást sem igazán. Gondolja az ember, hogy van ilyen is, nem azt kaptuk amire számítottunk, semmi baj, majd ősszel a Maiden könyvön csiszolni fognak. Bizakodtam, mert a zenekar magyar helytartója Polgár Péter lektorálta a könyvet, neve ott is díszeleg a borítón, amin egy koponya van. Aha, jól írtam. Egy koponya. Most ráncolod a szemöldököd? Megértem, én sem értem, hogy egy Iron Maiden könyv borítóján, miért nem Eddie szerepel? Ez egy rejtély a számomra, de azért bizakodunk!

_dsc9011.jpg

A cím ugyanaz, mint a Metallica könyv esetében, így fel voltunk készülve, hogy nem egy "könyvet", hanem egy képes albumot kapunk némi magyarázattal. Azonban így is értek meglepetések. Sok a hasonlóság a Hetfield-ékről szóló könyvvel. Itt is mondjuk beszélnek Paul Di'Anno-ról és ott van Dickinson fényképe. Enyhe kétely fogja el az embert, hogy mi is van? Míg a tavaszi kiadvány úgy kezdődött, hogy végigment a zenekar történelmén, addig ebben az esetben ezt egyszerűen ledaráljuk pár oldal alatt, amiben nem tudsz meg szinte semmit a korábbi tagokról. Az alap koncepció az, hogy végigmegyünk minden albumon, mint a másik kiadvány esetében, azonban amíg ott minden dalt kivesézett az író, addig itt pár dalról esik csak szó, és olyan lemezkritikát olvashatunk, ami egyszerűen unalmas, és rossz. "Hadiágyúként dörrenő pergő dob" és ehhez hasonlók várnak, szinte minden album leírásánál. A másik, ami engem felháborít, illetve kiakaszt az a könyv vége, ahol a zenekar tagjait mutatják be. Meg se lepett amúgy, hogy Dave Murray részénél Adrian Smith idézet van, ezen át is siklottam viszonylag könnyen. Még az sem csípte a szemem, hogy a koncertképek össze-vissza vannak belepakolva a könyvbe (Matter Of Life And Death-es időszaknál Final Frontier képek, és ez fordítva is igaz). Ami viszont végképp kiakasztó az az, hogy Janick Gers-ről és Adrian Smith-ről nincs külön rész. Értem, hogy nem voltak annyit a Maidenben, de Blaze Bayley sem, és Bruce-nak is volt kihagyása. Ettől független, szerintem kötelező lett volna őket is megemlíteni, nem lett volna nagyobb költség a könyv legyártása..... Igyekeznek egyedi fényképekkel felpörgetni a könyvet, régi passok, plakátok fényképeivel, amivel csak az a baj, hogy sikerült a legbénább plakátokat kiválasztani. A srága alapon IRON MAIDEN felirat rendkívül gagyi hatást kelt. Értem, hogy ez volt a korai időkben, de akkor legyen mellette három-négy olyan plakát is, ami érdekes ugyanúgy és látványos, ne egy komplett oldal ezzel a képpel.

_dsc9006.jpg

Próbálok jót írni a könyvről, de nem tudok. Ez egyszerűen pénzkidobás. Félve írom le, hogy a könyvet, amúgy durván másfél óra alatt végigpörgettem úgy, hogy közben figyeltem a részletekre. Szép dolog, hogy a nagyobb kiadók is próbálkoznak azzal, hogy ellássanak minket metalról szóló könyvekkel, csak oda kellene figyelni, hogy olyat kellene megvenni, ami jó is, aminek van valami értelme. 

Béke, Szeretet, Metal

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2616282408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2020.11.18. 07:03:10

Azért nem Eddie van a borítón mert a zenekar nem járult hozzá, Chris Welch meg egy konkrétan 80 éves faszi, lövése nincs arról mit csinálnak a nevében, nem mintha Ő maga akkora ász lenne, lapajpusztai zenekritikus volt. Mindig lesznek akik bőrt új akarnak húzni a már megnyúzott állatról..itthon meg főleg.. ( Te figyelj..az Iron Maiden népszerű volt itthon, ezt megérné gyorsba kidobni a piacra, betű alig van benne, olcsóba megvan oszt jön majd a pénz... )
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum