RockStation

Dalriada - Őszelő (H-Music Hungary, 2021)

Áprilisi ősz a Hortobágyon

2021. április 28. - Elisorne

165095690_285849066243631_2998911924448115038_n.jpg

Április 9-én megjelent az immár nagykorú Dalriada együttes 13. stúdióalbuma, Őszelő címmel. Bár tavasszal kicsit érdekesen hangozhat az album címe, de az eredeti megjelenést 2020 őszére tervezte a banda, azonban a koronavírus járvány miatt csúszniuk kellett. Az lemezzel karöltve a zenekar első hivatalos koncerttanyagát tartalmazó Hazatérés – 15 év Dalriada c. CD és DVD-je is napvilágot látott.

Töredelmesen bevallom már a cikk elején, hogy a Dalriada nekem a Mesék, álmok, regék óta kicsit kimaradt az életemből. Okát magam sem tudom, mert a magyar folk rock felhozatalból igencsak kitűnő a zenekar mind zene mind dalszövegek terén. Talán pont emiatt is esett jól végighallgatni az albumot, kicsit visszatértem jó pár évvel ezelőtti önmagamhoz.

Tematikáján gondolkodva az jutott elsőre az eszembe, hogy egy igazi alföldi kirándulásra hív minket az együttes, ahol néhol az idő a mai napig, mintha megállt volna. Persze ezt lehet csak a Betyár-altató-hoz készült videóklipp miatt mondom, amely februárban jelent meg és nagyon igényesre sikerült.

Na de ne ugurjunk ennyire előre. Az album kezdő száma az Ezer élet, ezer csillag, amely ízelítőként már tavaly megjelent Ezer Csillag néven kissé líraibb előadásban, illetve klipp is készült hozzá, ahol bejárhatjuk a történelmi Magyarország legszebb vidékeit.

A következő dalban mely a Rákóczi zászlaja címet viseli egyfajta fohászt kapunk egy remek betéttel. Ha csak egy számot hallgatnánk meg akkor ezt ajánlom kettős értelmezhetősége miatt, ugyanis, ha azt gondolnánk, hogy a múltban járunk lehet tévednénk. Persze lehet, hogy csak egy gyönyörű tiszteletadásnak és emlékállításnak lehetünk fültanúi. Ezt mindenki maga döntse el.

Az album címadó dala a 4. helyet kapta, de nem maradt le a dobogóról. Kellemes, ritmusos szám lett, amelyet a koncerteken a közönség telitorokból fog énekelni szerintem.

Azonban nem szeretném végig spoilerezni a lemezt hiszen inkább hallgassatok meg, mint olvassátok az én soraimat róla. Viszont az Örökségről még szólnék pár szót. Valljuk be elég ramaty év áll mögöttünk és ez a dal szövegét tekintve egy kellemes reménysugarat és optimizmus löketet adhat nekünk. Vidám és bizakodó amire most talán mindenkinek szüksége van még ha nem is pont ilyesfajta reménykeltő nótának szánták.

A 10. és egyben utolsó dallal keretet adtak az albumnak ez pedig nem más, mint a korábban már említett Ezer csillag dallamosabb, nyugodtabb első változata.

Összességében tehát kaptunk 9 új Dalriada számot az Őszelő albummal és egy szívet dobogtató órácskát (56 percet). 4/5-re értékelném laikusként, valljuk be régvolt már mikor Magyarszigeten jártam és jobban otthon voltam a magyar folk rock világában.

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3016512580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum