RockStation

HUGH FIELDER: Pink Floyd - Behind The Wall, A teljes pszichedelikus történelem 1965-től napjainkig (Álomgyár Kiadó, 2021)

2021. november 05. - rattlehead18

pinkfloydbehindthewall.jpg

A hazai Pink Floyd rajongóknak idén nem lehet okuk panaszra, hiszen 2021 során három említésre méltó, a zenekarhoz köthető kiadvány is megjelent. A tavasz folyamán érkezett a Live At Knebworth című archív koncertanyag, melyről mi is megemlékeztük, a napokban boltokba került az A Momentary Lapse Of Reason újrakiadása, az Álomgyár Kiadó pedig gondoskodott arról, hogy az év végére ne maradjunk olvasnivaló nélkül sem.

Az előzmények tükrében azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a kiadó komolyan gondolja a Metallica könyvvel megkezdett rockzenei kiadványsorozatot, hiszen az Iron Maiden, az Aerosmith, a Queen és az AC/DC kötetek után befutott a progresszív rock zászlóshajójának életművét bemutató kötet is.

Ha emlékezetem nem csal, mi hazai rajongók utoljára 2005-ben vehettünk kézbe hasonló olvasnivalót a dobos Nick Mason által jegyzett könyv formájában; szóval a Behind The Wall időszerűségéhez nem férhet kétség. A könyv alcíme kicsit megtévesztő lehet, hiszen a történet fonalát valahol a hatvanas évek legelején vehetjük fel; és valóban napjainkig követhetjük az eseményeket. A korai, azaz a Syd Barrett nevéhez köthető összművészeti pszichedelikus korszak és a kísérleti lemezek ugyan jóval távolabb állnak tőlem, mint az 1970 és 1975 között megjelent albumok, de a szerző – tőlem eltérően - részrehajlás nélkül elemzi az egyes időszakok történéseit. 

Hugh Fielder kerüli a dokumentarista megközelítést, tisztában van vele, hogy kétszáznegyven oldalon közel hat évtized történetét nem lehet pontról pontra elmesélni. Ennek jegyében olvasmányosan tálalja a sztorit, időnként persze elcsepegtet olyan, sokak számára talán mellékes háttérinformációkat is, melyek olvasatán a rajongótábor tapasztaltabb tagjainak is kikerekedhet a szeme. Gondolok itt például a Meddle alternatív borítótervére vagy akár David Gilmour behálózásának sztorijára, vagy (a borítóknál maradva) az Atom Heart Mother frontjának keletkezési körülményeire, netán a lemezcím sztorijára.

A kiadótól megszokott módon a kötet egy fotóalbum kiállításával vetekszik. A zenekar ugyan a korai időszakot leszámítva sosem vitte túlzásba a promó fotózásokat, a szerzőnek mégis sikerült bőséges képanyagot előásnia, a fényképek pedig elsősorban az élő fellépések anyagaiból merítenek. A történet vonalát időnként megszakítja egy-egy szemelvény, legyen szó akár Barrett utóéletéről, a hangszerparkról, akár pedig különféle rajongói konteókról, melyek kb. a The Dark Side Of The Moon lemez megjelenése óta keringenek a megszállott, mindent tudni/kielemezi vágyó hallgatók körében.

Az életmű szempontjából manapság már kevésbé hangsúlyos fejezetek a hatvanas és hetvenes évek fordulójának filmzenéi, így a More vagy a Zabriskie Point hanganyagai; a sorlemezeken kívül ezen korszak igazi túlélője a ma is hivatkozási alapként emlegetett Live In Pompeii, melynek háttértörténetébe szintén bepillantást nyerhetünk. A legnagyobb hatású lemezek (The Dark Side Of The Moon és a The Wall) természetesen mélyre hatóbb elemzést kaptak, mint némely korai munka, de a belső egyensúly az egyes kiadványok tekintetében alapvetően arányosan oszlik meg. Az objektivitás jegyében a szerző Roger Waters távozása kapcsán sem tör pálcát egyik fél feje felett sem. Zárásként az egyes stúdióalbumok kapcsán kivonatolva még kapunk egy gyorstalpalót, illetve gazdagabbak lehetünk egy részletes diszkográfiával is.

Hugh Fielder elsődleges célja tehát nem a fanatikus rajongók soha nem hallott sztorikkal való elkápráztatása volt, hanem az, hogy az érdeklődőket bevezesse a Pink Floyd sokszínű zenei világába. Nekem, aki távolról sem vagyok mániákus Pink Floyd hívő - inkább csak szimpla rajongónak mondanám magamat - sem tartalmi, sem formai részről nincs hiányérzetem a kiadvány kapcsán. A Behind The Wall tehát egy könnyen olvasható, néhol a részletekbe is belemenő, de azokban el nem vesző olvasmány a progresszív rock úttörőiről. Kíváncsian várom a sorozat következő darabját, a rocktörténetben még bőven van miből meríteni!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7816745088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum