RockStation

„Én nem egy terméket adok el. Hívhatják bárminek, ha jó koncerteket csinálok, lehet velem dolgozni, és a közönség is élvezi.”

Binder Gáspár (Cudi Purci Booking) interjú

2022. július 15. - rockstation

gazsi02.jpg

Binder Gáspárt, akit mindenki csak Gazsikának hív és egy személyben ő a Cudi Purci Booking (CPB) motorja és vezérigazgatója, nem kell bemutatni azoknak, akik rendszeres látogatói a fővárosi underground ROCK / METAL koncerteknek. Zenész és koncertszervező is.  Célpontban a zenei munkássága és a booking cége. 36 évesen a budapesti zenei élet egyik mozgatórúgója. Exkluzív mélyinterjú.

Szekszárdi születésű vagy. Milyen volt az első zenei élményed, hogyan emlékszel vissza a tanulmányaidra és a gyermekkorodra?

Gazsika: 8 évesen beírattak a szüleim a szekszárdi zeneiskolába. Trombitálni tanultam. Bekerültem az ifjúsági fúvószenekarba és láttam, hogy verik a dobot, mint az állat. Ott tetszett meg ez a hangszer. Közben azért már hallgattam rockzenét is. Édesapám révén nagyon sokfajta zenét ismertem meg, a gyökereket tőle örököltem. Pink Floyd, Led Zeppelin, egy bizonyos pontig U2 stb. 10 évesen a trombitálás már nem annyira vonzott, de a dobolás igen, szóval átnyergeltem és dobleckéket vettem. De közben egy sráccal ketten már elkezdtünk zenekarozni. Ebben az időben ment a Nirvana, meg a hasonló zenekarok. Ez olyan 96-97 körül lehetett. Első koncertélményem is édesapámmal közös volt. Kivitt Prágába 97-ben 11 évesen egy U2 koncertre.

Mi volt az első hanghordozó, amelyet saját pénzből megvettél?

Gazsika: A legelső egy Scooter kazetta beszerzése volt a Lala Hifi Centerben. Ez a Scooter időszakot nem kell komolyan venni, csak pár hónapig tartott, max. 8 éves lehettem.  De a későbbiek folyamán már sikerült beújítanom egy Foo Fighters kazettát. A többit örököltem. Édesapámnak voltak vinyl lemezei, kazettái, de a bátyám is a gimnáziumból hozta a másolt kazikat. Aztán a későbbiek folyamán beindult a kazettamásolási korszak. Ott volt nekünk Szekszárdon a Metal Patkány bolt, illetve jártunk fel Budapestre is. De akkor már a Sepultura és hasonló bandák jöttek sorban. Szóval nem csak a Deep Purple pörgött a lejátszóban.

Mivel szekszárdi úriember voltál, látogattad-e régen a szekszárdi Csörge-tavi Rockfesztivált (a Rockmaraton elődje)?

Gazsika: 98 vagy 99 volt talán az utolsó, oda kikóvályogtam Még kissrác voltam, általában pár évvel idősebb haverjaim voltak, azokkal lógtam. Az utolsó Csörge-tavi Rockfesztiválon kint voltam, de már nem nagyon emlékszem rá. Annyi azért megmaradt az emlékeimben, hogy ittam 1-2 sört és ültem egy fánál… (nevet)

Mindig is az underground bandákat és zenei vonalat képviselted Magyarországon.  Ezek közül is a legismertebb a Prosectura punk zenekar volt, amelyből 2021 nyarának végén 18 év után kiszálltál. Jelen pillanatban mely bandákban játszol?

Gazsika: Úgy éreztem, elég időt töltöttünk együtt, szóltam a fiúknak és kölcsönös megegyezéssel elváltunk. Moldoványi Jancsi ment vissza a bandába. Még ő ajánlott be a Prosecturába anno 16 évesen. Kicsit sok volt már, a fél életemet ott töltöttem.

Melyek az aktív bandáid? A Dog Attackkel mi a helyzet? Elég tetszhalott állapotban van.

Gazsika: A Dog Attacket mi is nagyon szeretjük, de magánjellegű okok miatt nehezen jövünk össze és nehezen haladunk. De hamarosan újra csináljuk rendesen. Ami most 100%-on pörög, az a Choke City, nemrég vettük fel a nagylemezt. Rossz időszak volt mindenki számára ez a COVID hullám, akkor alakult a banda is. Senki sem tudta, hogy mi lesz ebből, de egymásra találtunk mint régi jó barátok. Pár próba után össze is áll a dolog. Nyomasztó hangulat, dark popnak hívjuk. Ezen nem gondolkodtunk, nem terveztük, hanem jött az elmúlt 2 év sötét oldalával együtt. A Torn From Earth szintén aktív. Az új lemez talán megjelenik még idén vinylen. 2 újabb nótánk is körvonalazódik. Most nem akarunk újabb 5-6 évet várni egy lemezfelvételre… Majd meglátjuk. Egy hete voltunk egy szerb fesztiválon és megyünk majd a Fekete Zajra is. Aztán a Makó Dávid (Stereochrist, Haw)-féle The Devil’s Trade full zenekaros verziója, ahol a Haw tagokkal játszunk együtt, Dávid dalai vannak átgyúrva. A Brutal Assaulton, a Metal Daysen és a Campus fesztiválon vannak lekötött bulik. Valószínű, hogy lesz majd lemez is. Jelen pillanatban ez a három banda aktív.  

Voltál session zenész is a Crippled Black Phoenix zenekarral egy Európa-turnén. Ebbe hogyan kerültél be és hogy sikerült a túra? 

Gazsika: Dávid többször is turnézott már velük a The Devil’s Trade-del. Jakab Zoli (Bridge To Solace, Doomstar Booking) pedig a turnémenedzserük volt. Magát a zenekart már ismertem. Kicsit progresszív, kicsit pszichedelikus, kicsit Pink Floyd-os, az ilyeneket szeretem, de nem voltam fan. Justin Greavest ismertem, mert ő dobolt az Iron Monkey-ban, ma a Crippled Black Phoenix goréja. Hirtelen dobos kellett nekik és Jakab Zoli szólt, hogy feldobolnék-e egy számot. Felvettük, elküldtük. Ismertem Justin stílusát és valószínűnek tartottam, hogy tetszeni fog neki, ahogy dobolok. Megnézte a videót, meg volt elégedve, küldte is a programot, amelyet be kellett tanulnom, majd a turné előtt pár nappal kimentem hozzá  és összepróbáltuk. Angliában, Londontól kb. 300 km-re északra, egy Scunthorpe nevű kisvárosban 4 napig próbáltunk reggeltől estig egy nagyjából 15°C-os helyiségben. (nevet) Justin ott lakik nem messze. Izgultam, mert a többi arcot életemben először láttam, elvégre egy nyolctagú bandáról van szó. Mennyire tudunk majd gördülékenyen melózni, meg tudom-e egyáltalán csinálni a feladatot, kull volt a gatyában na. Ráadásul a basszusgitáros is vendégzenész volt, Ryan a Fotocrime-ból. De aztán minden ment szépen. Nehéz volt ez a próbás időszak, Justin kedves akart lenni (vagy csak spórolni szeretett volna) és úgy gondolta, hogy Jakab Zolit és engem a saját rezidenciájában fog elszállásolni. Azért ez annyira nem sikerült jól, mert egy kanapén aludni 3 napig 4 macskával és Jakab Zolival, hát na, nem volt egy pihentető élmény, az utolsó éjszakát a városban töltöttük Zolival (nevet). Szóval a vendéglátás szolid formája ezzel meg is semmisült. Persze mire elindult a turné, mindenki hullafáradt volt. Az első bemelegítő bulit helyben nyomtuk Scunthorpe-ban, ami senki részéről nem volt a legfényesebb, de ezért van szükség egy tesztbulira, utána minden helyre állt. 22 turnéállomás volt a 23-ból, mert egy francia buli elmaradt. Összességében mindennel együtt egy hónapom telt így, ami óriási élmény volt, de egyben nagyon nehéz feladat is. Minden nap minimum 2 órás bulikat nyomtunk. A hollandiai Roadburn fesztiválon 2 óra 40 perc volt a műsoridőnk. (nevet) Ezt úgy kell elképzelni, hogy az adott program csak a turné gerince, menet közben volt hogy valami kikerült, volt hogy valaminek az imprósabb részeit elhúztuk stb. Volt egy exkluzív nóta a turnén, a Pink Floyd-féle Echoes, egy kb. 30 perces szám, az minden este másképp ment le élőben, volt hogy le se nyomtuk (nevet). Nagyon tanulságos is volt számomra a turné. Sokat tanultam és örültem, hogy meg tudtam csinálni és mindenki elégedett volt, még én is. A dinamikai játék és a lassú tempó az, ami igazán nehéz a dobolásban. Eldobolni bárki eldobolja, na de hogyan? Ez a kérdés és ez a fontos. Nagy feladat volt, de felejthetetlen koncertek voltak.

Más külföldi bandától volt azóta megkeresésed a COVID előtti időszakból?

Gazsika: Nem volt. Nem vagyok session zenész.

A Cudi Purci Booking mit jelent? Sokaknak Purci úr jut eszébe az Ötvös Csöpi-filmekből, netán onnan jött az ötlet? Aki lejár az általad szervezett underground bulikra, nagyrészt talán ma sem tudja, hogy mi is az a CPB.

Gazsika: Igen ezt már hallottam máshol is (nevet). Nem, Ötvös Csöpihez semmi köze. Azért vicces az egész, mert 14 éves voltam, amikor ezt a nevet kitaláltam. Akkor még Cudi Purci koncertek néven futott az ügy. Nagyon egyszerű az egész: a Cudi én voltam, a drága nővérem így becézett. A Purci a szellentés. Tény, hogy nem a legjobb név, főleg így, hogy már tudjátok a jelentését (nevet). Amikor komolyabbra fordult a koncertszervezés, többen javasolták, hogy talán meg kellene változtatni. Ráadásul a külföldiek ki sem tudják normálisan ejteni. Szarok rá, én nem egy terméket adok el. Hívhatják bárminek, ha jó koncerteket csinálok és lehet velem dolgozni, és a közönség is élvezi. Ez nem egy márkanév, hogy jól kell csengenie. Mára már csak 3 betű maradt belőle: CPB (nevet).

cudi.jpg

A CPB 20 éves elmúlt. Az utóbbi 5-8 évben figyeltek fel rád, amikor elkezdtél külföldi underground bandáknak is koncerteket szervezni Budapesten. Régen olvastam valahol, hogy „ha nincs koncert, meghívás és fellépés, akkor majd szervezünk magunknak”. Aztán ez kinőtte magát, ami a magyar zenekarok fellépését illeti. Ezt követően külföldi zenekarok fellépését is biztosítottad itthon, mint helyi promoter. Nehéz volt bekerülni a külföldi turnékat szervező booking cégekhez mint megbízható ember és promoter? Nyilvánvaló, hogy pár száz fős underground bandákról beszélünk és nem stadionzenekarokról.

Gazsika: Mire ez komolyabb lett és körvonalazódott, addigra már a Stereochristtal körbejártam fél Európát 2007-08-ban, Finnországtól Olaszországig. Vendégül láttuk a haver zenekarokat. Cserekoncertek oda-vissza alapon Akkor még működött ez, manapság már nem annyira. Én nem terveztem, hogy ebből lesz valami. Dolgoztam civilben ezt vagy azt. Mellette szervezkedtem. Láttam a turnédátumban amatőr módjára, hogy „day off” (szabadnap) van és ráadásul itt köröznek a környéken a bandák. Nekik is az az érdekük, hogy minél több helyre, köztük Budapestre is eljussanak. Ha komolyan gondolták, akkor válaszoltak is. Pár e-mailváltásból úgy is kiderül, hogy normális tag vagyok. Szóval innen (is) jöttek és indultak a kapcsolatok.

Magyarország kis ország és kis piac a rock / metal undergroundban. Téged most már eléggé elismernek itthon is, szinte már megkerülhetetlen tényező lettél.  Akik hasonló területen dolgoznak, mennyire tartanak versenytársnak illetve konkurenciának?  Voltak ebből problémák szakmailag?

Gazsika: Ilyen problémám nem volt, általában jó kapcsolatot ápolok mindenkivel. Ha volt is bármi ütközés azt próbáltuk megbeszélni, megoldani, hogy mindenkinek jó legyen. Volt, hogy összevontuk a koncerteket, volt hogy a menetrenden alakítottunk kicsit.

Arra nem gondoltál, hogy elindíts kicsiben egy nyári szabadtéri fesztivált, amely a későbbiek folyamán kinőné magát? Nyilvánvaló, hogy az első pár év deficites lenne, de majd bejáratódna, bár ez sem megy sajnos szponzorok nélkül. Illetve egy megbízható csapatot is fel kellene állítani hozzá.

Gazsika: Sok mindenre gondoltam már… De nem. Itt volt a Desszert Feszt. Nem egy szokásos fesztivál, nekem könnyebb volt így promózni a hasonló stílusú bulikat, 8-10 koncert egy fél év alatt. Még most is viccesnek és hülyeségnek tartom kicsit (nevet), de aztán meg tök jól működött. Gondolkodtam, hogy nem lenne rossz egy rendes Desert Fest Budapest, beszélnék a kinti szervezőkkel. De ezt sajnos lehetetlen itthon megvalósítani, legalábbis számomra csak egy álom marad. (nevet)

Lesz még folytatása itthon a Desszert Fesztiválnak?

Gazsika: Nem lesz. Gyakorlatilag semminek nem lesz folytatása.

Mit értesz ez alatt? Befejezed végleg és leállsz te is?

Gazsika: Leállni nem lehet. De a nem múló gyomorideg meggátol az ilyen szintű folytatásban... A napokban kaptam ajánlatot az öreg Klaus nevű arctól, akivel az első komolyabb Trouble bulit csináltam 2014-ben. Életemben nem találkoztam vele, de egy legendás arc és doom bulikat csinál. A Pentagram koncertet is vele csinálom stb. Szerveződne egy Eric Wagner emlékturné a régi arcokkal és erre adott egy ajánlatot. Azt kellett neki mondanom, hogy nem tudom megcsinálni, bármennyire is szívügyem az öreg Eric Wagner. Tönkre van baszva az ország, bizonytalan minden. Az, hogy ilyen magas az euro / forint árfolyam, már csak hab a tortán. De nagyon aranyos volt az öreg. Megértette és reméli, hogy helyre jön minden és szeretne velem dolgozni. Folyamatosan mondok vissza ajánlatokat, ami miatt a szívem megszakad.

Van olyan dolog, illetve esemény, amelyet még nem hoztál nyilvánosságra, de le van szervezve és már publikus?

Gazsika: 2023 januárjára a Wormrot nevű szingapúri grindcore zenekart tervezem. Le van már kötve egy budapesti koncertdátum. Remélhetőleg lesz is, mert ott szintén vannak problémák, ugyanis szétvált a banda. De őszintén szólva a jövő évre még semmit sem vállaltam be. De majd ez is alakul és látom, hogy milyen a helyzet. Egyelőre nem látok semmit, csak fájdalmat és lángokat. De tényleg (nevet). Én nem akarok rosszul lenni, és úgy dolgozni, nagyon nehéz elengedni, de nem tehetek mást. Most megint egy kicsit újratervezek, csak ne görcsöljek már azon, hogy mi lesz a jövő héten és a következő bulimon.

Ezt az elmúlt kétéves COVID időszakot hogyan sikerült átvészelned mint zeneipai szakember?

Gazsika: Nehezen, mint mindenki másnak is. Néha elmentem Sefcsik Marci barátomhoz sört címkézni (a Mad Scientist sörfőzde tulajdonosa, a Gyilkos zenekar gitáros-énekese) a kőbányai Főzdeparkba. Aztán kicsit rosszul voltam. Aztán kicsit jobban. Aztán közben folyamatosan kellett dolgozni, újraütemezni a bulikat. Aztán felvettem egy kis hitelt. Azért ez az időszak kurvára megviselte az embert. A már lekötött bulikat szeretném megvalósítani. De pillanatnyilag nem tervezek jó előre semmit.

Optimista, pozitív, lelkes, vidám embernek ismerlek, akit a koncertszervezésben nem csak a pénz mozgat, hanem a zenei fanatizmus is. Mi lesz a következő lépés a sakktáblán?

Gazsika: 07.17., vasárnap Malevolent Creation koncert lesz a Dürer Kertben.

malevolent.jpg

Az interjú alatt előtted volt egy italos pohár, amelyből kortyolgattál. Te hogyan kedveled? Ha félig üres vagy félig tele a poharad?

Gazsika: Egyértelmű, hogy félig tele (nevet).

Köszönet az interjúért! További sikeres koncerteket! 

https://www.facebook.com/cudipurci

https://www.facebook.com/chokecityband

https://www.facebook.com/TORNFROMEARTH

https://www.facebook.com/TheDevilsTrade

https://www.facebook.com/CBP444

https://www.facebook.com/IRONMONKEYBAND

https://doomstarbookings.com/ 

Szöveg: Dr. Narcisse
Lektor: Magnetic Star 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9917883455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum