RockStation

Infest - Psychosis (Defying Danger Records, 2021)

Tiszteletteljes főhajtás az ősök előtt

2022. augusztus 23. - rattlehead18

infest_psychosis.jpgAz a helyzet, hogy a dél-amerikai, elsősorban a brazil, a chilei és a kolumbiai thrash-death underground mozgalmakkal jobban képben vagyok, mint közvetlen szomszédaink színtereivel. Hiába vakarom a fejem, erre a helyzetre nehéz ésszerű magyarázatot találnom. Itt és most természetesen nem az osztrákokra gondolok, hanem a szlovének mellett a keleti régiói zenekaraira. Persze a Jinjer képében akad olyan ukrán csapat, amelynek mára az underground keretei közül is sikerült kilépnie, illetve tőlünk keletre olyan kultikus formációkra is bukkanhatunk, mint pl. a Drudkh, vagy a Nokturnal Mortum.

Romániából is akad egy-két olyan zenekar, amely hasonló státuszban leledzik, elég ha a Siculicidium vagy a Negura Bunget nevét említem. A szlovákok szintén betették a lábukat az ajtórésen, lásd Malokarpatan, illetve Solipsism. De mi a helyzet a szlovénekkel, a horvátokkal és a szerbekkel?! Az előbbiek ketten - nálam legalábbis - a térkép fekete foltját képezik, a szerbek részéről pedig a Jenner mellett csak egyetlen bandát tudok említeni, amelyikkel úgy-ahogy képben vagyok. Természetesen a címben szereplő Infestről van szó.

A Vandal énekes/gitáros vezette négyes korábbi lemezei visszatérő vendégek voltak a magyar disztrók kínálatában, illetve a kvartett is többször megfordult a hazai színpadokon. A csapat háta mögött egyébként tekintélyes múlt áll, a 2002-es alapítás óta tavaly már a hatodik nagylemezükkel jelentkeztek, de időközben az Infest logó alatt készült két demo és két EP is. Az első három nagylemez gyors egymásutánban, kétévente érkezett, utána némileg lassítottak a tempón, az eddigi leghosszabb szünet pedig az utóbbi két anyaguk között telt el. Az idő múlása azonban esetükben nem érzékelhető, konokul ragaszkodnak a maguk militáns, vallásellenes, európai és a korai Sepultura révén brazil gyökerekből táplálkozó death/thrash metaljához.

infest.jpg

A fél órát alulról súroló Psychosis a diszkográfia bármelyik darabja lehetne. A srácok tehát a bevett formula szerint alkotnak, és épp ez az old school műfaj az, ahol ez a dolog így van rendjén. Anakronisztikus? Kétségtelenül az. De annak is kell lennie! Az okosok persze legyinthetnek, hogy ezeket a riffeket a nagy nevek már a nyolcvanas évek közepén ellőtték. Ezzel pedig nehéz is lenne vitába szállni. Ebben a műfajban azonban az innováció egyenlő lenne a hagyományok meggyalázásával. Itt sokkal fontosabb elkapni a hangulatot, mint az újításokon agyalni vagy stílusidegen elemeket a zenébe emelni.

Vandal és társai több zenekarban aktívak, így nyakig benne vannak a műfajban, szemmel láthatólag élik, érzik a stílust. Ez a körülmény pedig önmagában is plusz pontokat generál a hozzám hasonlóknál. Az autentikus, de tiszta, sallangmentes megszólalású tizenegy track-es korong nyolc teljes értékű dalt rejt.

Az Intro után érkező első roham az 1987-es Sepulturát idézi, nem véletlen a dal címe sem; Schizophrenic. A harmadik tétel hasonló szellemben folytatja a letámadást, a főnök azonban – némileg - szokatlan énektémákkal is előállt, mely kicsit megtördeli ugyan a lendületet, de ezáltal kifejezetten jót tesz a dinamikának. A dobos Zombie mestere a fiatal Igor Cavalera lehetett, a gitárosok pedig a riffelés tudományát a Blackfire-ös Sodom lemezekről sajátíthatták el. A The Last Cremation bevezetője a Terrible Certainty-korszakos Kreatorrel hozható párhuzamba, a döngölős nóta amúgy a kilencvenes évek groove-orientáltabb megközelítését idézi. Az Infestnek azonban a tekerős dolgok állnak igazán jól, a Chapter I. átvezetője után nagy dózisban meg is kapjuk a magunkét ezekből. A Mental Warfare száguldozása után az old school death metalos Dissociative Within némileg lazít a gyeplőn, de az öndefiniáló Nuclear Deathrash ismét a címéhez illő gyalulás, ahogy a Voivod-os (Arise korszakbeli) gitártémát magába integráló Blood For Blood sem ismer kegyelmet.

Az Infest hatodik korongja tehát egy tiszteletteljes főhajtás az ősök előtt; ennek tudatában érdemes közelíteni hozzá. A német kiadó egyébként a CD formátum mellett kétféle LP-n is kiadta a Psychosist, melyet – szánalmas helyzet - egyszerűbb a kiadótól beszerezni, mint a nem EU tag zenekartól…

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7117912471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum