RockStation

Itt a Vadgender - Hallgasd meg a MINA második nagylemezét!

PREMIER

2023. február 16. - rockstation

dsc09360.jpgA MINA zenekar a nyíregyházi Szüret Alkotóműhely 2019-ben indult produkciója. Egy rocktrió punkos beütésekkel, zenei meglepetésekkel, sikamlós, de nem trágár, inkább szokatlanul őszinte szövegekkel. A zenekart 3 hétpróbás zenész alapította, akik lenyugvó nap-energiájukat ebben a formációban élik ki. A zenekar első nagylemeze 2021-ben jelent meg a budapesti GrundRecords gondozásában, a második nagylemez is készen van, megjelenés 2023. februárban.

Éppen két éve annak, hogy a nyíregyházi MINA zenekar első, Kár beléd című lemeze a boltokba került. Az album megjelenését beárnyékolta a pandémia, a korong élő bemutatására csak korlátozott keretek között volt lehetőség. A kialakult helyzet miatt a zenekar beszorult a próbatermébe és dalírásba kezdett. Így született meg a Vadgender, a banda második nagylemeze. A zenei anyag nagy részét az új korongon is Császár Péter basszusgitáros-énekes jegyzi, de három dalt, köztük a címadó szerzeményt a zenekar tagjai közösen írták. A Vadgender egy manapság igen aktuális jelenséget jár körül: a nemi szerepek keveredését, a biológiai nem és a társadalmi nem közötti konfliktust próbálja a zenekarra jellemző fricskákkal bemutatni.

img_2138_1.jpeg

Míg a biológiai nem velünk született tulajdonság, addig társadalmi nemet (gender) az adott kultúra és társadalmának elvárásai hozzák létre. És akkor jön az ember, aki úgy határozza meg a saját genderét, ahogy ezekhez a szerepekhez viszonyul. Összegezve: egy nő is lehet férfias, de egy férfi is hordozhat nőies vonásokat. Kinek a pap, kinek a papné, ugye? Található a lemezen olyan dal is, ami a napjainkra jellemző céltalan boldogságkeresésről szól (Szőke bébi), de megjelenik a szerelem (Veled), vagy a szerelmi csalódás (Nem tudom) is.

lemezhez3_resize.jpg

A zenekar siet leszögezni, hogy nagy-nagy tisztelője a női nemnek, és ezt a tényt a koncertjeikre ellátogató hölgyek is megerősítik. De azokat a nőket is nyugodtan meg lehet kérdezni, akik a lemez elkészítésében közreműködtek: a fotókat Kenéz Ica, a borítótervet Kiss Hanna készítette. A most megjelenő korong 10 dalt tartalmaz, és érdekessége, hogy egy angol nyelvű szerzemény is felkerült rá (Burning Flame). A lemez dalai közül az Állat vagy című kiseposzra forog az első videoklip. A dal egy zenetanár és tanítványa között elhangzott 2 szavas párbeszédre épül. Persze ez a szerzemény is alkalmat adhat néhány embernek arra, hogy tökéletesen félrehallja a teljesen hétköznapi mondanivalót. A zenekar első lemeze stílusosan február 14-én, Valentin napon jelent meg. A második lemez megjelenését is közelítőleg erre a dátumra időzíti a zenekar. Az album hangfelvételei az MSK Stúdióban készültek (2021-2022-ben), a zenei anyagot ezúttal is a budapesti GrundRecords gondozza.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9418050570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum