RockStation

Yawning Man - Long Walk Of Navajo (Heavy Psych Sounds Records, 2023)

2023. május 17. - KoaX

yawning.jpg

Vannak olyan legendák, akik köztünk élnek. Akik bármit is csinálnak azért csak felkapjuk rá a fejünket. Hajt minket a kíváncsiság, hogy ennyi év után még mit mutatnak nekünk. Ilyesmi zenekar a Yawning Man is, akik hamarosan új anyaggal jelentkeznek. Azonban mi már meghallgattuk a Long Walk Of The Navajonak keresztelt albumot.

Be kell vallanom, hogy rám a Yawning Man utolsó live albuma nagyon nagy hatással volt. Miután megjelent hetekig nem voltam képes mást hallgatni, aminek a körülöttem élők nem feltétlenül örültek, főleg amikor nem találtam a fejhallgatót. A hatodik albumát úgy vártam a triónak, mint a messiást. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit fognak most prezentálni. Gary Arce az egyetlen fix pont a zenekarban. Visszatért azonban Billy Cordell és tiszteletét teszi már a sivatag színeiben Bill Stinson is. Hármójuk játékából áll össze az éppen aktuális Yawning Man anyag.

yawning-man.png

Be kell valljam, hogy nagyon meglepődtem, amikor megnyitottam a promó packot és mindösszesen három dalt találtam. Oké, Gary, szereti hosszúra nyújtani a rétestésztát, de azért három dal? A Long Walk Of The Navajo tökéletesen leírja, hogy milyen a lemez. Noha a zenekar sosem volt egy virgázós, vagy hatalmas megoldásokban gondolkodó bada, azért ennél több spirituszt is tudtak volna ebbe az anyagba pakolni. A 2019-es Macedonian Lines például a mai napig ott van a kedvenc stoner/psy anyagaim között. Ahhoz képest ez a séta tényleg hosszúra lett nyújtva, ráadásul Mr.Stinson játéka nekem annyira nem fekszik. Ellenben Billy basszus témái miatt érdemes végighallgatni a lemezt. Jó…  Nem a témák miatt, hanem ahogyan szól a basszusgitár. Kellemes lágy tónus, ami egyből belemászik az ember fülébe, és magára vonja a figyelmet, így Gary nyugodtan tud szállni a gitár témáival. De továbbra is tartom, hogy ez a tizenöt perces dal túl lett húzva. Ha rövidebb lenne öt vagy akár nyolc perccel nem fulladna unalomba a végére.

A srácok a kreatív energiákat a második dalban sem fogták vissza, így egy újabb hosszú, tizenhárom perces tétel született. Ahogy sokadjára hallgatom a lemezt rájövök, hogy mi a bajom a dobbal. Túl nyers, amit értek valahol, hiszen a zenét önmagában akarja visszaadni a zenekar, de így nincs meg benne az a kis plusz, amitől elkezdenék bólogatni. A dal amúgy a címadó szerzemény vonalán mozog tovább, lassú, lomha. Annyi a különbség, hogy a közepe felé megpróbál kicsit talpra állni, de hosszú távon ez sem köti le túlzottan a figyelmet. A záró Blood Sand a legrövidebb szerzemény, pedig így is két másodperc híján kilenc perc hosszú. Ha fülhallgatóval tolod, akkor érdemes ennél a tételnél lejjebb tekerni a sivítós gitáreffektek miatt a hangerőt.

Összességében a Yawning Man már megette a kenyere javát. Megalapoztak egy olyan műfajt, amit imádok, és amiért örökké hálásak lehetnek ennek a szcénának a szerelmesei. De az is biztos, hogy most ez az időszak nem nekik kedvezett. Ha ez a legjobb lenyomata annak, ami bennük van, akkor lehet, hogy most egy kicsi pihenőt kellene tartaniuk.

35kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4418122466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zenevadasz · zenevadaszat.blog.hu 2023.08.02. 11:16:41

Szia KoaX! Lehet, nem a megfelelő hangulatban hallgattad meg a Navajo-t, mert ez is egy csoda a Yawning-univerzumban, talán leginkább a külvilágot kizárt, relaxált alkalommal érdemes "ráfeküdni" - mert pont az a zene, amire rá lehet, méghozzá úgy, mint egy légpárnára.
Persze, hogy nem "olyan", mint a Rock Formations / Historical Graffiti / Macedonian Lines, de valahol egyenes folytatása a Live at Giant Rock-albumnak.

Amúgy az utóbbi években - a Macedonian-tól kezdve - kb. jammeléseken, és koncerteken kibontott ötletek alapján írták a lemezeiket, szerintem hibátlanul, amennyire a 3 eddig látott koncertjük is az volt.
Most ilyen korszakuk van, mellesleg aktívak sok szálon, nem hinném, hogy pihenniük kéne, pihentek eleget 1986 és 2005 közt (akkor más néven, más jellegű zenét játszottak, de pl. a Pot Head EP és a Nomadic Pursuits is más volt, borultabb, befordultabb.)
Bill Stinson amúgy szerintem elképesztően jó dobos (és emberileg is szimpatikus, akár Gary vagy Mr. Lalli), a Cordell-es basszussal kapcsolatos észrevételedben van valami, kicsit a Rock Formations-féle világra emlékeztet, lágy, finom, dinamikus pumpálás. Igaz, nagyon szeretem azt is, amit Mario Lalli (vagy Dino, a fia) hoz, elképesztő, valahogy ennél a zenekarnál szerintem flottul megy minden, soha nem akarnak erőlködni / görcsölni, nem a megfelelés hajtja őket, mellesleg ha épp nem annyira bejövős az új album, ott van még a Yawning Balch (ami simán elmenne YM-nek), vagy a direktebb, mára "blues-osabb" Big Scenic Nowhere, korábban pedig a Zun (az amolyan "Gary szólónak" tűnik), a Dark Tooth Encounter (zseniális), vagy a Ten East, ahol sok átfedést találni a szintén kiváló "nyulas lemezzel", aztán még ott a Yawning Sons, de van jó hosszú Øresound Space Collective album is Gary gitározásával :-)

Szerintem a meglévő alapok mellett valahol a meglepetések zenekara, ha radikális változásokat nem is csinálnak - véleményem szerint egy olyan egyedi hangulatot hoznak, amit senki se tud, ezerféle műfaj olvad egybe erőlködés nélkül, s ha azt nézzük, a szülőzenekar, az Across The River afféle "sivatagi punk" volt, elég nagy körön mentek / mennek át.

Ráadásul nem is mai gyerekek, hiába látszik Gary elsőre 30 évesnek - a natív amerikai gyökerei (s valószínűsítem, a kiegyensúlyozottabb élete miatt is, tudtommal jó ideje nem valami pörgős városban él, hanem a családjával kb. egy tanyán.)
Ha meg azt nézem, akik felnőttek rajtuk, sokkal egysíkúbbak lettek, persze ez saját vélemény, de nekem pl a QOTSA pl. meg se közelíti, persze, más is az alapjellege. Tán Brant Björk maradt még olyan, amilyen volt, szerethető a figura, de szintén más jellegű a zene, erősebb a blues/rock kötődés, kiszámíthatóbb, a Yawning-formációkra pedig mindig jellemző a kísérletezés.

Amúgy nagyon örültem, hogy találtam nálatok róluk szóló cikkeket, egyben köszönöm is, kevesen ismerték anno itthon őket, a régi weblap/blogomon talán én írtam az első hosszabb YM-kivesézést úgy 13 éve, bőven azelőtt, amikor Gazsi elhozta nekünk őket élőben :-)

Üdv, és figyeljetek rájuk továbbra is!

---

J. Ádám / jāgarin

KoaX 2023.08.02. 11:22:21

@zenevadasz: Nekem a Live At Giant pont az egyik kedvencem, hatalmas az a lemez, imádom minden percét. Valahogy ez most nekem egysíkú lett. De tudod... ízlés vagy még inkább pillanat. Lehet két év múlva azt mondom, hogy wááááow, micsoda anyag volt, csak a mostani állapotban nem kapott el.

Ha bírod az ilyen zenéket, akkor ajánlom, hogy figyeld a cikkeim, mert rengeteg hasonló kisebb zenekarról írtam már, akik..... ZSENIÁLISAK!
Idén találtam meg pl. a Najing-ot, a Lira 'Del Baccanot, A Nautha nevű formációt, amik mind-mind zseni lemezeket hoztak le. De ott van a Mordor Truckers, akik egy remek EP-t mutattak idén.

zenevadasz · zenevadaszat.blog.hu 2023.08.10. 18:15:47

@KoaX: Szevasz! Ahogy mondod, inkább hangulat, de a legmélyebb zenékben ez számít, nem "izzadják" a lemezeket, hanem ami jön, az jön.
Az ilyen előadókban azt szeretem, hogy nem a kompromisszum, megfelelés stb. viszi őket, hanem az, amit épp éreznek, kiadnak magukból. (Ezerféle műfajra gondolok, nem csak rock alapúakra.)
De ha találkozol velük személyesen, meggyőző lesz, ők nem pozőrök, na :-)
Ha itt járnak, vagy kimész valamelyik szomszédba a koncertjükre, nem nehéz velük beszélgetni, tényleg barátkozósak, és erőlködés nélkül. Ritka az ilyen, én identitásban inkább a 80-90-es évek (post)industrial vonalát tartom fő kedvencnek, azaz Coil, Zoviet-France, Muslimgauze, O Yuki Conjugate, Deutsch Nepal, Maeror Tri, Nocturnal Emissions, vagy a keleti hagyományos zenéket Szibériától Indiáig, deep technotól death metalon át az old school bm-ig, és az eredeti ambient vagy akár a hiphop/triphop több ágáig - de ugyanilyen fontos minden "Ásító-közeli" is, meg a kevésbé kategorizálható zenék eleve.
Amúgy ha tetszik ez a vonal, a Fatso Jetson is alap, a "dörmögő basszer" Mario Lallival az élen, legutóbb eme split (vagy nem is tudom, minek nevezzem) jött ki felőlük, de van a YM-al közös ep is: youtu.be/o8j2l28tS8g

Ezerszer tisztábbak, egyenesebbek, mint megannyi copy-paste zenekar.
Amiket ajánlottál, köszönöm, elolvasom (szoktam néha itt "járkálni"), és meghallgatom, remélem, lesz bennük érdekesség :-)

Magam is írok, bár mostanság visszafogottan, profil alapján megtalálod, Zenevadászat néven, kevesebb irománnyal, korábban 10 évig Blogisztán néven csináltam teljesen saját oldalt, Zenétől a Természetig, sámánságig.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum