RockStation

RockNuggets Vol95. / Green Labyrinth - SEQUENCES (Fastball Music, 2023)

2023. október 04. - rattlehead18

a0326334062_10.jpgA svájci Green Labyrinth neve bizonyára még azok előtt is ismeretlenül cseng, akik tőlem sokkal járatosabbak a női énekkel elővezetett szimfonikus metal leágazásaiban. A Sequences a 2008-ban alakult ötös második nagylemeze.

Az előzmény még 2014-ben jelent meg, tehát a zenekar kényelmes tempóban, görcsmentesen, bizonyára hobbi szinten működik. Az első lemezhez nem volt szerencsém, a nyár elején érkezett folytatásba is csak véletlenül botlottam bele. A bemutatkozó anyag, a Shadow Of My Past szerzői kiadványként jelent meg, és a mai zenekarból abban az időszakban csak ketten voltak érintettek.

Ők, vagyis az alapító gitáros és a billentyűs leheltek új életet a formációba, és a német nyelvterületek utánpótlásának kutatásában töretlen lelkesedéssel fáradozó Fastball Music támogatásával jelentették meg második nagylemezüket.

A szimfonikus metal második, bizonyos tekintetben harmadik vonaláról lévén szó, a Sequences nem lehet egyéb egy kötelező stílusgyakorlatnál. A svájciak a himnikus, epikus oldaláról értelmezik a stílust, tehát nem a technikai bemutató és az áriázás, hanem inkább a kimértebb tempók és a szárnyaló énekdallamok a főbb, de nem kizárólagos jellemzőik.

A miheztartás végett két támpontot ugyan bedobnék, az Edenbridge és a Within Temptation képében, de értelmét nem látom a további nagyobb nevek listázásának, és a kézenfekvőnél is kézenfekvőbb párhuzamok citálásának.

Akit 2023-ban (még) megszólít a szimfonikus metal kifejezés, akár errefelé is keresgélhet, ha nem elégszik meg a szimpla háttérzenével, hanem a hét-nyolc perces – számomra esetenként már túlzottan terebélyes – szerzeményeket is képes befogadni.

35kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5818226641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum