RockStation

Paragon Zero - Hexikon – kazetta ajánló (Fekete Terror Productions / Neverheard Distro, 2024)

2024. május 16. - rattlehead18

433869713_1019147926486872_1309136588223269550_n.jpg

A miskolci Paragon Zero története egy személyes tragédia miatt azelőtt ért véget, mielőtt igazán elkezdődhetett volna. A Hexikon pedig az egykori basszusgitáros/gitáros, P posztumusz kiadványa. Aki járatos a hazai földalatti mozgalom mélyrétegeiben, minden bizonnyal már jó ideje találkozott a black/death metal vonalon elindult formációval. A zenekar megjelenéseit a kezdetektől fogva a sajnálatos módon huzamosabb ideje csekély aktivitást mutató Neverheard Distro gondozta, esetenként önálló kiadványok, illetve további kiadókkal való kollaborációk eredményeként.

A dolog az első – és a fentiek okán minden bizonnyal utolsó – nagylemez esetében sincs másként. Hozzám a Fekete Terror Productions jóvoltából a felvétel kazetta változata jutott el, melyet Dudás Attila az NHD-val közösen, még februárban jelentetett meg. Egy posztumusz kiadványról nem lehet kritikai felhangokkal írni. A Hexikon azonban a hátterétől függetlenül sem szolgáltatna különösebb okot a szőrszálhasogatásra.

A zenekart a 2013-as első anyaggal, a Timeless New Breeddel ismertem meg, amely egy volt az akkoriban villámrajtot vett miskolci színtér nagyszámú megjelenései közül. A kazetta egy tipikus első felvétel volt, a 2020-as folytatás, az Omass EP azonban egy jelentős lépést jelentett az egyéni jegyekre törekvés irányába. A tényleges bemutatkozást, azaz a Hexikon címet kapott első nagylemez megjelenését tehát az egyik alapító már nem élhette meg, gitárjátéka azonban mementóként még hallható a felvételeken. A társak pedig gondoskodtak róla, hogy a Paragon Zero pályája ne maradjon befejezetlen.

A közel egyórás felvétel legalább annyira death metal, mint amennyire a black metal jegyei érezhetők a dalokon. Zenekarnevek, mint összevetési alapok, igazodási pontok felsorolásába nem bocsátkoznék. Talán elég azt nyomatékosítani, hogy a Paragon Zero-féle, a gitárjáték révén doomos jegyekkel vastagon megszórt black/death metal nem a múltba révedt, hanem a régi fundamentumokra alapozva építkezik/építkezett a saját hang megtalálásának fentebb említett célzatával.

A speed/thrash vonalas Türböwitch frontembere, Lédeczi Zsolt vokálozott már black, grind és death anyagokon is, itt is változatosan használja az extrém hangokat. P gitárja mellett pedig A és WN játéka hallható a dalokban, de vendégként, közreműködőként, segítőként a miskolci színtér több szereplője, így a dobos, Galántay Tamás, illetve a Svoid tagjai, Gravel és S nevei is szerepelnek a kazetta borítóján. Specialitásuk, különlegességük okán az Omass levezetőjén túl csak két szerzeményt emelnék ki.

A magyar nyelvű, epigrammaként is felfogható, zenéjét tekintve doomos death metal Sorskovács a kazetta egyik különleges darabja, a másik pedig az ettől a közegtől teljességgel idegen Hobo Blues Band darab, a Nem hallod, üvöltök átdolgozása. Utóbbi nem valami speciális bónusz a szalag legvégén, hanem a dalsorrend szerves részét alkotja. Remélem, hogy a Testimony jól ismert P. Mobil átiratához (A főnix éjszakája) hasonlóan ez a felvétel is el fog jutni az alkotókhoz! Ahogy a hanganyag maga, úgy a kazetta ambiciózus, poszterré széthajtogatható belső borítója is P emlékének lett ajánlva. Rendelés: feketeterrorzine@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2618404867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum