RockStation

Bring Me The Horizon - POST HUMAN: NeX GEn (RCA Records 2024)

Egy sima, egy fordított…

2024. május 29. - Sweet Melancholy

attachment-bring-me-the-horizon-post-human-nex-gen.jpgA zenekar megalakulása óta hangzásban rengeteget változott és szinte sportot űz abból, hogy alaposan felforgassa az állóvizet és megkérdőjelezzen minden elvárást egy-egy új megjelenés kapcsán. A 2020-as Post Human: Survival Horror a maga metalcore és nu-metal esszenciájával azt az érzetet keltette, hogy a banda talán visszatér core-ságos gyökereihez. Ezzel szemben a NeX GEnnel a BMTH egy egész más vizekre evezett. A fémes éleket megőrizve ugyan, változatos intenzitással nyakig elmerülhetünk a punk-pop és a hiper pop elektronikus hullámaiban.

Az első hallásra kissé kaotikusnak tűnő 16 szám kínál bőségesen felfedezni valót, szóval ha nyitott vagy a stílusbeli újításokra érdemes többször lepörgetni az albumot, hogy testet öltsön a koncepció. Nehéz is kiemelni egy-egy számot, mert van itt jó nagy kavarodás, kapaszkodó viszont kevésbé. 

Egy gyors és rövid intro-t követően a dallamos, alt-rock jegyekben bővelkedő YOUtopia nyitja az albumot. A kattintásvadász,  könnyen emészthető és fülbemászó refrén után szünet nélkül már le is rohan az energikus Kool-Aid, masszív löket gitár témákban, szólókban, breakdown-okban és persze Oli Sykes-féle vokál mind hozzájárulás ahhoz, hogy felszaladjon a szemöldök. 

bring-me-the-horizon-nex-gen-1536x1024.jpg

Egy sima… egy fordított… ugyanis újabb váltás jön és máris a könnyedebb gitár témáké a főszerep. A gyors dobokkal mozgalmas Top 10 staTues tHat CriEd bloOd refrénje a szám végére szinte észrevétlenül belemászik az elmédbe, koncerteken tuti “sing along” darab lesz. Hasonló, a 2000-es évekbeli pop-punk hangulattal és könnyedséggel indít  a bulleT w- my namE On, de aztán megérkeznek a keményebb gitárok és a változatos screamo-val megkínált vokál, ami egy múltbéli BMTH-ra emlékeztet. A pisztolylövéssel véget érő első etap után egész élvezetes a Post Human: NeX GEn kiszámíthatatlansága. 

Átkeveredve a zenekar karcosabb oldalára is - amiből többet is simán elviseltem volna - a nehéz,  sludge-os liMOusIne Aurora közreműködésével kísérteties atmoszférikus hangzás keveredik egy meglepő és súlyos végjátékkal, ami felérhet egyeseknél egy tökön rúgással…  Talán ebbe a “csomagba” pakolnám a főként post-hardcore és alt-rock keresztezéséből megalkotott DArkSide-ot, hogy a sötét oldal győzedelmeskedjen. 

Dicséretes együttműködés gyümölcse az AmEN!, amiben a többféle vokál, Sykes könyörtelen hangja mindent visz. Erőteljesen emlékeztet a zenekar korábbi munkáira és eszünkbe juttatja a BMTH sokoldalúságát is. Kétségkívül ez a legzúzósabb tétel a 16 közül, zokog is érte a lelkem, annyira agyafúrtan összetett. 

Az album második felében is folytatódik a véletlenszerűség érzése a különböző hangzások összeturmixolásával. Szinte mindegyik tételben, még az elsőre cukormázasnak tűnő hiper pop-os LosT-ban is találni izgalmas elemeket. A drogos visszaesések gyötrelmeit ilyen fülbemászó refrénnel az arcodba tolni nagyon merész.

Témánál maradva az n/A Oli egyszerű, függőséggel kapcsolatos coming out-jával indul. Az instrumentális kezdés folyamatosan építkezik és a végére felpörög az emo-s rock & roll. Ez a fajta önvizsgálat és az esendőség áthatja az egész anyagot. Hiszen a korábban már említett YOUtopia idealisztikus képet fest egy békés jövőről, amit aztán fokozatosan számról számra bontanak le és végül  a zaklatott DIg It című záró tételben a sötétség győzedelmeskedik és rájövünk, hogy az egész egy nagy átverés volt…

Az album vége felé egyre jobban érződött, hogy itt bizony a fő összetevő a folyamatosan duruzsoló elektronika, a digitális effektek. Ennek köszönhetően néha olyan érzés kerített hatalmába,  mintha egy elcseszett számítógépes játékban kellene eligazodni a rögtönzött stíluskavalkádban. Mindezt persze jól ellensúlyozza az a kifinomultság, ahogy beépítik ezeket az effekteket mindenféle heavy elemekbe és továbbra is a jól megírt refrének a zenekar egyik nagy erőssége.  

Összességében a Post Human második része egy teljesen más hangzást kínál a Survival Horrorhoz képest. A NeX GEn egy energikus, kísérletező és ebből kifolyólag igencsak változatos album lett, ahol a különböző zenei műfajok határai elmosódnak. Kreatív módon keveredik egy új generáció hangzásvilága a régivel, így akár a súlyosabb, akár a poposabb Bring Me The Horizon rajongó is találhat magának egy-egy gyöngyszemet. A hazai rajongóknak további jó hír, hogy a zenekar az új lemezt a Budapest Parkban is bemutatja június 17-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7418415883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum