RockStation

Így szól a Mátra hangja a Fekete Zaj előadóitól

2024. augusztus 15. - rockstation

feketezaj24.jpg

A Fekete Zaj Fesztivál megrendezésének 15. évfordulója alkalmából az eseménynek otthont adó Mátra domborzati formáit hanghullámokká alakította. Az így megszületett hangkészletből a fesztivál visszatérő előadói készítettek exkluzív Mátra-átiratokat, saját stílusukban szólaltatva meg az ország legnagyobb hegységének hangját.

A 2024. augusztus 15. és 19. között Mátra Sástón megrendezésre kerülő, idén 15 éves Fekete Zaj neve az elmúlt másfél évtizedben egybeforrt a Mátrával. Az idei eseményre hangoldóva a fesztivál – a svéd Kilohearts cég díjnyertes moduláris szoftver-szintetizátorával, a Phase Planttel – Magyarország legnagyobb hegységének domborzati textúráját zenei hullámformává konvertálva megalkotta a valódi Fekete Zaj hangot. A hivatalos együttműködés során létrejött 20 darab egyedi patchet tartalmazó Black Noise hangkészlet jelenleg is ingyenesen elérhető, így bárki szabadon felhasználhatja, és megszólaltathatja zenéjében a Mátra kísérleti hangját az egész világon. A gyűjtemény – melynek hangjai olyan fantázianevet kaptak, mint „Recsk mély kőfejtője”, „Szélfúvás Galyatető felett” vagy „Termikus kitörés Parádfürdőn” – eredeti természeti terepfelvételeket is tartalmaz különböző mátrai helyszínekről.

Metaltól a dark popig


A fesztivál felkérte az elmúlt évek Zajos zenekarait, hogy a hangkészlet felhasználásával szólaltassák meg a Mátra hangját. Az így elkészült – a sadcore-tól az extrém metálon át a post rockig vagy new wave-es dark popig húzódó – exkluzív trackek most ebben a playlistben hallgathatóak meg egyben. Egyedüli kapocs közöttük, hogy részben vagy egészben mind a Balck Noise hangkészletből táplálkoznak – a Mátra hangja pont úgy kapcsolja össze a különböző stílusú zenéket, ahogy a fesztivál is egy helyre hozza össze a sötétebb tónusú zene különböző műfajaiban alkotó előadóit.
 

> Fekete Zaj x A Mátra hangja

  • A magyar Black Nail Cabaret dark pop duó az „A Hegy” című dalának szövege vers formájában már korábban megszületett. A kétségbeesett, szinte gyerekes vágyódásról, fesztiválok, erdei éjszakázások emlékeinek kavalkádjából táplálkozó szöveg a Mátra hangjaival összeházasítva a zenekar kilenc éve első magyar dala lett.
  • A Jazzékiel énekeseként ismertté vált – a fesztiválon a Musica Moralia tagjaként és szólóban is fellépő – Jakab Péter két korábbi albumáról ismerős, introvertált hálószobapop, vagy ahogy ő definiálja, „sadcore” stílusába integrálta a hangmintákat. A „Bagolyirtás” című instrumentális darab jazzes területekre tévedő post rockká bontakozik ki.
  • A hazai underground metal supergroupjának számító Rivers Ablaze progresszív blackened death metaljába is harmonikusan épülnek be a Mátra hanghullámai. A zenekart nagyon megihlette a projekt, az „Artifact of Miocene Volcanism” szövege pedig egészen a hegység kialakulásának monumentális átalakulással járó korába vezet vissza.
  • Az instrumentális posztrockot játszó hazai Törzstől nem állt távol a Mátra hangjait beépíteni a zenéjükbe: ahol tehetik, kapcsolódnak a természethez, „Tükör” című lemezünket az Aggteleki cseppkőbarlangban, az új lemezükről elsőként megjelent dalt, az „Átfordul”-t pedig a Bükkben vették fel. Az „Átfordul (Mátra rmx)” című darab az utóbbi a Mátra hangmintáinak felhasználásával készült remixe.
  • A holland hangköltő Eliën a tavalyi Fekete Zaj fesztiválon már gyűjtött inspirációt a Mátra hangulatából. Akkor mini koncerthellyé alakított kisbuszával járta Európát, a közönségtől pedig kis kártyákra írt gondolatokat gyűjtött következő albumához. Ez a 400 kártya szolgált alapjául az év végén érkező lemez szövegeihez, amelyről az első megosztott track a Mátra hangmintáira épülő spoken word „Reality”.

A Mátra közösségi hangja


Mivel a fesztivál hűséges, évről évre növekvő követőtáborában szép számmal akadnak olyan zenerajongók, akik maguk is aktívan nyúlnak hangszerekhez, adta magát, hogy a Fekete Zaj nyilvános pályázat során a közönséget is felkérje a Mátra hangjának megszólaltatására. A június 30-ig beérkezett művek közül a zsűri Nirti, TÁVOL, the witchdoctors, vlkgbr, Monochrome Horizon, Fex, КЛТLЛN és orthodöx az ambienttől a drill ’n’ bass-en át a drone-ig húzódó Mátra-átiratait ítélte a legjobbnak és gyűjtötte össze erre a playlistre. A pályázat győztese pedig péhá „Darkest Nature” című, kizárólag a Black Noise hangkészletet használó dark ambient trackje lett, amiért idei Fekete Zaj bérlet jár.

> Fekete Zaj x A Mátra hangja pályázatok

 
A két playlist kiváló ráhangolódást nyújt az idei Fekete Zaj fesztiválra, amely 2024. augusztus 15-én, csütörtökön nyitja meg kapuit.

The Sound of Mátra weboldal: https://www.feketezaj.hu/thesoundofmatra
Video: https://www.youtube.com/watch?v=pbBCYx0Yysc
A Fekete Zaj weboldala: https://www.feketezaj.hu/
Instagram: https://www.instagram.com/feketezaj/  
Fekete Zaj
Közösség, szubkultúra, természet – hazánk egyik legkülönlegesebb fesztiválja a Mátra hegycsúcsának árnyékában gyűjti évről évre a legfurcsább és legkülönlegesebb produkciókat. Az idén 15 éves Fekete Zaj a független zene, a közösség, a sokszínűség és a természet felfedezésének ünnepe, átjárás az ismerős és az ismeretlen között, műfaji határokat bátran feszegetve – nosztalgikus hangok és friss hangzások férnek meg békésen az erdő mélyén.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7318466623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum