RockStation

Nem elég paraszt! : Soulfly – Conquer

2008. augusztus 11. - sunthatneversets

Háát, háát, hááát! Max Cavalera fáradhatatlan. Év elején került a piacra a tesóval összehozott Cavalera Conspiracy első lemeze, pár hónap múlva meg itt van a Soulfly hatodik albuma a Conquer. Végighallgatva azt mondom a mesternek döntenie kellene, hogy mit is csinál teljes mellszélességgel, mert a mostani végeredmény kissé átlagos. Soulfly vs Cavalera Conspiracy. Én egy Sepultura újjáalakulásra szavazok.  

Max tíz éve adta ki az első lemezt a Soulfly-jal. A felállás folyamatosan változott, állandóságot a kiváló fiatal gitáros Marc Rizzo jelentett csak a mester mellett. A doboknál most Joe Nunez (Painface), míg basszusgitáron Bobby Burns (Primer 55) segített be.

A Cavalera Cinspiracy bemutatkozó lemezét elsőosztályú gumicsizmás parasztmetálnak minősítettem. A paraszt itt is megvan, csak a gumicsizmát felváltotta a modern parasztgazdaság és pont ez nem áll jól ennek a lemeznek.

Nyílván Max nem akart hasonló lemezzel kijönni, mint a pár hónappal ezelőtt, de itt sok az elnyújtott felesleges rész. Tizenegy nótából kilenc öt perc vagy a fölötti hosszúsággal bír, ami még rövid távon is kissé sematikussá, urambocsá néhol unalmassá is teszi a lemezt.

A trashes zúzdák, néhol hardcore betétek, a törzsi dobok persze ebben a lemezben is megvannak, de Max most pakolt melléjük néhány igencsak lagymatag témát. A gond az, hogy ezektől nem áll össze kerek egésszé a dolog.  Értem én, hogy valahogy változtatni kell és nem lehet egymás után mindig ugyanazt kiadni, de egy pici arab zene (Fall Of The Cycophants), vagy lebegős reggae gitárfutam (Doom) még nem biztos, hogy segít a dolgon, ráadásul a záró Soulfly VI instrumentális nyáladzását nem is nagyon tudom hová tenni.  

Azért ne menjünk el a jó és működő dolgok mellett sem, mint a nyitó kissé epikus, de aztán tekerősbe váltó Blood Fire War Hate, a sodró, szepus Paranoia, és a gyomrozós basszustémákat felvonultató Warmageddon. Vagy itt van a végre tuskó Rough, és a virgás szólóval megáldott trash gyöngyszem For Those About To Rot.

Aki a bonusolt kiadást szerzi be, az kap még a pénzéért három dalt, köztük két feldolgozást a Bad Brainstől (Sailing On) és a Marilyn Mansontól (The Beautiful People), valamint egy bonus dvd-t, rajta Live In Warsaw címmel egy tizenhat nótás koncerttel és az Innerspirit klipjével.

Nem rossz lemez ez, csak valahogy hiányzik belőle a zsigeri paraszt. Lehet, hogy most jött el az ideje, hogy Max tényleg elgondolkodjon a folytatáson, és ha a Cavalera Conspiracy-t összegyúrom a Soulfly-jal az már majdnem olyan, mintha Sepultura lenne. Lehet, hogy sohasem jön el az a nap, mikor újra kezdik, nem is okvetlenül sírom vissza, de hogy a legjobb megoldás lenne az biztos. 
 
7.5/10

(Az Unleash című felvételhez készült vadonatúj videót június végén már bemutattuk: Soulfly - Unleash video.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr29609891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum