RockStation

Nem vagyok én táncoslábú gyerek : Project Pitchfork – Dream, Tiresias!

2009. március 07. - sunthatneversets

Alapvetően rocker beállítottságúként ritkán találok magamnak olyan bandát, amely viszonylag jól tolja az elektro-indusztriál muzsikát. Nem azért, mert nem vagyok táncoslábú gyerek, hanem mert így alakult. Ráadásul szeretem, ha egy kis gitárt azért elővezetnek a dalokban és ilyen zenéből azért nem sok acélos akad. Ilyen talán az általam abszolút favoritnak tartott német Die Krupps vagy a kanadai Front Line Assembly. Nos a szintén német Projekt Pitchfork nem fog harmadiknak a listámra iratkozni.

A csapatot 89-ben hozta létre Peter Spilles és Dirk Scheuber, de akkor még igencsak darkwave zenében utaztak. Később jött az elektronika, a néhol indusztriál hatások és ízesítésnek némi gitár. 2005-ben jelentkeztek utoljára lemezzel, így éppen itt volt az ideje egy újnak. Sok minden most sem változott. Alapvetően sötét hangulatú, kicsit old school jelleget öltött elektro zene ez, amit, ha nem húznának egy óráig még talán jó is lehetne. 

Bár szorgalmas gyerek voltam az általánosban és történelemből sem voltam hülye, mégse mondott sokat Tiresias neve. Nos kérem ez a jóember egy thébai jós volt, aki ráadásul hét éves korában megvakult és valami istenáldotta képessége lett neki. Nos az Ő álmairól szól ez a 10 számos album, melynek elég egy dalát meghallgatni és akkor hallotta az ember mindet.

Rideg, vastag szinti-szőnyegek, melyek egy jéghideg világba vezetnek. Nem mondom, hogy nem akadnak jó ötletek, de minden nóta öt perc felett van és ezek a középtempós önmagukba forduló dalok az istenért nem akarnak kinyílni. Ráadásul Peter Spilles földöntúli hangja is rendkívül fárasztó ennyi időn keresztül. 

Vannak azért jobban sikerült dolgok, mint a nyitó If I Could, a fémesen kalapáló Your God, a pulzáló, kicsit vidámabb hangokat megütő Full Of Life, vagy a végre kicsit tempósabb Darkness.

A dalok nagy részével egy nagy baj van csak: abszolút a tutira mennek, semmi kockázatvállalás, így a bukta is kisebb. Így viszont csak egy helyben topogás van és az örök törvény, miszerint a kevesebb több lett volna a Dream, Tiresias!-ra is igaz. Az pedig, hogy a bónuszként felpakolt Feel, mások által remixelt változata jobb, mint az eredeti sok mindent elmond az albumról és ezt most nem azért mondtam, mert köztük van a Die Krupps is. 

/az írás a zene.hu portál számára készült - köszönet a promo CD-ért!/

Project Pitchfork : If I Could 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr61986672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum