RockStation

Csiszolt gyémánt: Firebird – Double Diamond

2010. szeptember 05. - sunthatneversets

Az egykori Carcass tagok közül többen a retro rockba „menekültek”. Mike Amott a Spiritual Beggars-szel ad ki lemezt újra – igaz neki a keménykedés megmaradt az Arch Enemy-ben -, míg a másik gitáros zseni Bill Steer a Firebird soraiban találta meg számításait, igaz ő nem megy már keménykedésért a szomszédba. A Firebird a Double Diamond-dal, már a hatodik lemezét adja ki, de most mégis egy kicsit karcosabb oldalát mutatja meg a banda.

 

A tradicionális angol blues-rock ugyanis most inkább hard-rockba hajlik. Hogy mi történhetett a tavaly kiadott Grand Union óta nem tudható, de a Bill Steer – gitár, ének, harmonika; Ludwig Witt – dob, Greyum May - basszusgitár felállású csapat egyáltalán nem tette rosszul, hogy egy kis élt is csempészett ebbe a patinás muzsikába. Ugyanis így egy élő, lüktető gitár-centrikus album született.

Jó témák kerülnek ki Bill Steer keze alól és az énektémák a helyükön vannak, azonban semmiképpen sem szabad elhallgatni, hogy Witt és May az igazi nagyokat idéző feszes játékot produkál. Nem egy esetben jó kis rakenroll bugikat süt el a mester, ilyen a lendületes  For Crying Out Loud és az A Wing & A Prayer. Sőt nem egyszer egész pofás kis dallamfoszlányokat is sikerül kipréselnie magából, mint amilyen például a lassú-borongós Farewell-ben és a lemezt záró - szintén hasonló stílusban fogant - Pantomime-ben hallható. Az utóbbiban mindent megfejelve egy olyan zárórészt is sikerült elsütni, hogy tényleg a leesett állát keresgéli a hallgató.

Ennek a zenének a legfőbb erénye azonban az ösztönösségében rejlik, melyet jól példáznak az olyan lüktető középtempós szerzemények, mint a pulzáló Soul Saviour, a  70-es évek marihuána-füstös hangulatával átitatott Pound Of Flesh, az igazi slágergyanús Lose Your Delusions és a húzós Ruined.

A Double Diamond abszolút minőséget képvisel, egyfajta csiszolt gyémánt a saját stílusában és nem vita tárgya, hogy jót tett a Firebird-nek az a hard rockosodás, amit ez a lemez képvisel. Nem mondom, hogy ebben a stílusban nem születtek már jobb lemezek, de hogy később is elő fogom még venni a Double Diamond-ot az biztos.

    

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr172269676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum