RockStation

Fémipari ismeretek I.

2012. május 04. - sebiszabi

Az ipari zene számomra régóta az egyik liebling a keményzenei irányzatok között, ezért arra gondoltam, hogy időről időre visszatérnék fenti címmel, melyben áttekintjük az elmúlt időszak industrial zenei termését. Természetesen, ami külön cikket érdemel, annak nem ebben a kis rovatban lesz a helye, igazából a cél ennek a szubkultúrának terjesztése. Terveim szerint negyedévente-félévente egyszer, összefoglaló jelleggel jelentkezem új cikkel. 

Így első alkalommal picit visszatekintünk 2011-be, és szétnézünk, hogy az idei évben mi jelent meg.

KMFDM – WTF?! (2011)

A legendás német banda új, 2011-es lemeze. A stílus változatlan az előző évekhez képest. Gépies ütemek, velőtrázó kemény riffek és persze a szlogenszerű dalszövegek. A női vokált is ugyanolyan ügyesen keverik, mint korábban. Külön említést érdemel a Lynchmob című nóta, a refrén alatt hallható vídiakeménységű zúzással, a (talán túlságosan is) dallamos Take It Like A Man, ami már majdnem elmenne egy dancenótának is, valamint az Amnesia is jó sikerült. Összességében megy az ajánlott plecsni.

Mechina – Conqueror (2011)

Az amerikai death/industrial banda második stúdió albuma a 2011-ben megjelent Conqueror. Elég erősen Fear Factory-ra hajazó zenei megoldásokkal operál a csapat. Géppuskaszerű riffek, hörgős verzék keverve a dallamos énekléssel. Nekem nagyon bejött, mindenképp ajánlom, főleg, míg nem érkezik meg az új Fear Factory album.

Seth.ECT – Godspeak (2011)

A 2008-ban alakult török banda első nagylemeze 2011-ben jelent meg. Cyber/death industrial jegyeket mutató stílusuk leginkább engem a Kovenant-ra emlékeztet. Érdekes felfedezni zenéjükben a keleti motívumokat. Nem nyomják szarul a Hakaan Sükürék, de mindenképpen kitartást igényel a korong hallgatása. Tetszett.

Schlagwerk – Schlagwerk (2012)

A Neue Deutsche Härte irányzat új képviselői a német srácok, akik a stílustól megszokható keménységgel tolják az ipart. Persze, hogy a gyökereket valahol a Rammstein körül keressük, egyértelműen érződik a hatás, de nem nyúlásról van szó. Remek album, mindenképpen ajánlom

Völkerball – Weichen und Zunder (2012)

Ők is a német NDH vonalat erősítik, ám ők sokkal inkább másolták a nagy elődöt. Konkrétan Rammstein tribute bandaként indultak, és idén jelent meg első saját albumuk, de nem lehet tagadni, hogy olyan az egész, mintha egy ismeretlen Rammstein albumot hallgatnánk. Még a csávó hangja is egy-az-egyben olyan, mint Till Lindemann-é. 

Neosis – Neosis (2012)

Egyelőre kuriózumként említem meg a zenekart és bemutatkozó albumukat. Nem tudom, hogy találtak-e valami újat, vagy egyszerűen csak annyi lesz az egésznek és mennek a lecsóba, de mindenképpen fura, ahogyan a djentet keverik az industrial vonallal. Erőteljes Meshuggah benyomás minden egyes nótánál, szóval majd meglátjuk, de érdekes:

Kísérletezgető kedvű hallgatóknak.

Vortech – Devoid of Life (2012)

Elmebeteg finn rokonainktól egy újdonság és egyben bemutatkozó anyag. Mindenképpen érdemes belehallgatni a death/industrial vonalat birizgáló csávók munkájába. Valószínűleg nem lesz átmenet: vagy kidobod elsőre a picsába az egészet, vagy rákapsz, mert a belehallasz valami fura dolgot, amitől elkezd érdekelni és tetszeni. Nekem bejött.

 

Ennyi volt elsőre, a következő szemeszterben jelentkezem ismét új tananyaggal, addig pedig tessék ebből a jegyzetből elsajátítani az ismereteket. Vizsga nem lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr654482800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum