RockStation

Valódi izzadság, valódi zene: Red Fang @ Dürer Kert, 2012.07.30.

2012. augusztus 01. - Ernő Hellacopter

0redfang2012_03.jpg

Amikor januárban volt szerencsém élőben látni a Red Fang legénységét, egyből megfogott az élő produkciójuk. Ismertem már őket, hallgattam is mindkét lemezt, de csak módjával, hiszen ebben a stílusban bizony nem ők a favoritjaim, még ha semmiben sem rosszabbak, mint társaik. Köszönhetően a remek klipeknek, az erős kiadói támogatásnak, a Mastodonnal lenyomott turnénak és persze a saját zeneszerzői tudásuknak a zenekar úgy érkezett hazánkba, hogy headlinerként megtöltötte a Dürer Kert nagytermét. Óriási dolog ez, én mondom. De ne szaladjunk előre.

Tehát a meghirdetett kistermes buli a hatalmas érdeklődés miatt átkerült a nagyba, én pedig megnyugodtam, hogy nem kell nyomorogni a 40 fokos, fullra telt kicsiben. Érkezésemkor megdöbbenve tapasztaltam, hogy a sor folyamatos volt a kertben elhelyezett kasszánál. Itt már felsejlett annak lehetősége, hogy valami nagy dolog készülődik.

0nadir2012_01.jpg

Az estet a budapesti Nadir kezdte. Volt miből válogatni a srácoknak, hiszen igen komoly múlttal rendelkező bandáról van szó, akik a tavalyi Underground Heroes című feldolgozás lemez után idén új nagylemezzel is jelentkeztek. Zenéjükben ugyanúgy jelen van a death metal mint a hardcore és egyéb északi behatások is dögivel. Persze ha már ők is a Meraudert hozzák fel hatásnak, én is velük vonnék párhuzamot. A hangzás nagyon erős volt, a műsoridő is megfelelően hosszú volt, tudtak szemezgetni a srácok a munkásságukból. Sajnos az utánuk következő Shapat Terrort nem tudtam megnézni, ez úton kérek elnézést az érintettektől.

0redfang2012_01.jpgEste 10-kor betévedve a nagyterembe viszont olyan kép fogadott, ami legszebb álmaimban. Majdnem dugig telt a helység, elől sűrű sorokban toporogtak az emberek és hangos ordibálással, füttyel, dobogással unszolták a Red Fang legénységét a koncert kezdésére. Ilyet ezen a helyen utoljára a Rise Against bulin láttam, persze ez sokkal váratlanabb reakció volt, mint az.

A portlandi négyes nem is sokat tökölt a backstageben, belevágtak az estbe és kőkeményen, elölről-hátulról, orálisan és minden egyéb módon a magukévá tették a közönséget. A műsor gerincét az újabb, Murder The Mountains című lemezük alkotta, talán lement az egész. Biztos volt Malverde, Throw Up, Pinted Parade, Hank Is Dead, Number Thirteen és Wires.

0redfang2012_04.jpgA közönség egyszerűen fenomenális volt. Bármilyen tempójú nóta is ment éppen, a body surf, az önfeledt táncolás és az éneklés folyamatos volt, nem lankadt egy percre sem. Tényleg idejét nem tudom, mikor láttam ennyire remek hangulatú koncertet. Az okát magam sem tudom, hiszen egy viszonylag friss zenekarról beszélünk, akik még csak új stílust sem teremtettek, viszont azt elmondhatom, hogy irdatlan jól szóltak, precízek voltak és igazán megérdemelték a tegnap esti sikert!

David Sulliven és Bryan Giles gitárosok remek összhangban muzsikáltak, mindenki arányosan, erőteljesen szólt. A produkció nélkülözött mindenféle bohóckodást, üresjáratot, felesleges szócséplést, dübörgött és száguldott hibátlanul. Akárcsak januárban, most is John Sherman dobos volt számomra az est fénypontja. Az a pali nem csak hogy szórakoztató, de elképesztően jól dobol, hiba nélkül hozta le a programot. Aaron Beam is remekeltt, az egész zenekar 110%-ot hozott.

0redfang2012_05.jpgNagyon okosan a végére hagyták a Wirest, a Prehistoric Dogot, ami januárban is és most is a legnagyobbat ütötte, a ráadásban pedig a Hank Is Dead-re is sor került, ami garantálta a közönség állandó válaszreakcióit. Volt egy új nóta is, ami kifejezetten tetszett elsőre. Remélem hamarosan jönnek egy új lemezzel, ami végképp meggyőzheti a kétkedőket arról, hogy a Red Fang körüli felhajtás nem egy ismert zenész ingyen reklámjának, nem egy kiadóban kuksoló rokonnak, nem az ötletes, humoros klipeknek, hanem csakis önmaguknak és a zenébe fektetett határtalan szeretetnek az egyenes következménye. A hétfő este hatalmas élmény volt a zenekarnak, közönségnek és a Phoenix Music Hungarynek, akiknek ez úton is hatalmas köszönet ezért a kiváló estért!

Ui: Meg kell említenem, hogy a koncert után a zenekar hajnalig együtt lógott a közönséggel, Bryan Giles-t még 1/4 2-kor ping-pongozni láttam több rajongóval. Szerintem ez is sok mindent elárul róluk...

0redfang2012_02.jpg

Setlist:

Reverse Thunder
Dirt Wizard
Bird on Fire
Number Thirteen
Malverde
Wires
Into the Eye
Humans Remain Human Remains
Good to Die
Sharks
Prehistoric Dog

Hank Is Dead
Throw Up

Fotók: RÉTI ZSOLT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr634688739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KoaX 2012.08.01. 18:24:25

John Sherman, egy kibaszottttttt ZSENI!!!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum