RockStation

Divatrock, de jó: October Sky - The Aphotic Season

2012. szeptember 18. - sebiszabi

the_aphotic_season.jpgNagyjából két hónapja figyel a postaládámban egy levél, amiben egy bizonyos October Sky nevű zenekarra hívja fel a figyelmemet a zenekar mellett dolgozó promóter hölgy. A mellékelt anyagban azt olvasom, hogy odaát, Kanadában rengeteget játsszák a rádiók a csapat dalait és jó pár díjat már be is zsebeltek és nem mellesleg nagy kedvencek arra. Biztos így van, én elhiszem. Legújabb kiadványuk – ami már a második a sorban – a The Aphotic Season névre hallgat. A beharangozóban egy dark rock és ambient keverékéről beszéltek, így gondoltam nem igazán illik majd bele eme blog profiljába, de hát van nekünk egy RS Light rovatunk, oda elfér. 

Azóta párszor már végigpörgetettem az albumot, főleg akkor, mikor nem volt kedvem keményebb zenét hallgatni. Kellemes, ám mégis kissé nyomasztó hangulata könnyedén szerethető és a fülbemászó dallamok laza kikapcsolódást ígérnek. Első hallgatásra valamiféle U2, Muse, Coldplay keveréknek tűnt az October Sky világa. Az elektronikus zenei megoldások és a depresszív rock futamok kohéziója azonban mégiscsak egy különleges hangzásvilágot eredményez. Karl Raymond énekes és Alex Racine dobos által alapított együttes a mai kornak megfelelő, és különösen rádióbarát zenét rakott össze.

A dalok jellemzően Karl Raymond vékony, mégis erőteljes hangjára építenek, ami általában jól fekszik az elektronikus alappal megtámogatott rockzenéhez. Éles hangú, nem túl összetett gitárszólókkal támogatott dalok általában ezért szépen, és jól szólnak. Bár a Distance esetében már picit soknak éreztem Karl herélt vinnyogását, de ezt az egyet kivéve a többi dal elég harmonikusan szól. És még azt sem lehet mondani, hogy unalmas lenne a lemez, mert ugyan a lemezen található dalok nagy része az érfelvágás közeli attitűdöt érezteti, azért mégis találunk keményebb, zúzósabb tételeket is. Ilyen például a Sacrifice, aminek kezdő gitárfutama az Iron Maiden Wasted Years nótájának egy némileg egyszerűsített verziója – finoman szólva. És a sok depi mellett azért egy vidámabb nóta is felfért, a Green And Beautiful hozza ezt a meglepetést.

october_sky.jpg
Összességében egy divatos, korszerű lágy (freudi elszólás, de elsőre ’lányos’-t írtam..) rockalbum ez, kényelmes és rádióbarát köntösben. Nem tudom, hogy kis hazánkban mennyire fog ez menni, mennyire kapják fel, talán a fiatalabb korosztály körében tudom sikeresnek elképzelni a bandát.

Hivatalos honlap http://www.octobersky.ca/
Facebook https://www.facebook.com/octoberskyband
YouTube https://www.youtube.com/octoberskyofficial
SoundCloud http://soundcloud.com/octobersky

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr454784497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum