RockStation

Jövő hét kedden Shai Hulud koncert a Dürerben

2013. május 02. - sunthatneversets

ShaiHulud2013.jpg

Bár a melodikus hardcore-ról kialakult kép nemzedékről nemzedékre új értelmet nyer, mindig szükség van egy olyan példamutató, sziklaszilárd viszonyítási pontra, aminek üzenete állandó, zenei értéke maradéktalanul inspiráló, és mindeközben még folyamatosan képes is a megújulásra. A mai zenekaroknak pedig épp annyira kötelező behatóan ismerni a május 7-én ötödször Budapestre látogató Shai Huludot, mint azoknak, akik a kilencvenes évek végén már érezték, hogy Matt Fox (ex-Strongarm) zenekara semmi máshoz nem viszonyítható.

A Dűne alapján nevet választó bandának viszont így is elég hányattatott életútja volt, hiszen egész focicsapatokat lehetne verbuválni azokból a zenészekből, akik valaha is megfordultak a zenekarban akár kisegítőként, akár állandó(nak tűnő) tagként. Persze a zenekar középpontja, a gitáros Matt Fox, valamint dalszerzőtársa, a basszusgitáros Matt Fletcher azok, akik mozgatják a Shai Hulud fogaskerekeit: a Floridából indult zenekar pedig így tehetett szert arra az arculatra, ami épp annyiban merít a kilencvenes évek metalos hardcore-jának lehetőségeiből, mint egy olyan sajátos, kiforrott dallamvilágból, ami csak és kizárólag a ’Huludra jellemző. Ez az egyedülálló arculatot persze az elmúlt évek – na meg a hibátlan nagylemezek – mellett a frontemberek is alapjaiban biztosították, hiszen Damien Moyal (Culture, Morning Again), vagy épp a nyolcadikos általános iskolásként csatlakozó Chad Gilbert (a New Found Glory alapítója) mind-mind nagyban hozzátettek ahhoz, hogy a 18 éve működő zenekar mára legendává válhasson.

Flyer Shai Hulud.jpg

Chad személye pedig azért is kiemelendő, hiszen a tavalyi év legnagyobb bejelentése volt, hogy a zenekar öt év után megjelenő friss lemezét, a Reach Beyond The Sunt ő énekli fel, és a produceri minőségben is jelen lévő átmeneti frontemberrel a zenekar jó eséllyel meg is írta 2013 legjobb lemezét, amit a régi rajongók épp annyira élveznek, mint azok, akik eddig csak a ’Hulud követői révén érintkeztek a műfajjal. Ezért is örömteli, hogy május 7-én a Dürer Kert kistermében is el lehet csípni a Propagandhival közös Európa-turnéja után egy saját körútra induló zenekart, ahol a lemez háttérvokáljait jegyző Justin Kraus lesz a mikrofonnál – a Shai Hulud pedig fennállásának legnagyobb dalait fogja játszani, amit a brit Departures és a Téveszme koncertje alapoz majd meg. Így ha kíváncsi vagy a nyári szezont megelőző legfülledtebb hardcore/punk klubkoncertre, találkozzunk a ’Dürerben, mert ki tudja, mikor lesz lehetőség újra itthoni színpadon látni az elmúlt két évtized egyik legfontosabb zenekarát. További információk ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr985260765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum