RockStation

Akik elzavarták az esőt: Soilwork, Keep Of Kalessin @Club202, 2013.11.21

2013. november 23. - sebiszabi

so28.jpg

Szakadó esőben Pest felé autópályázni egyedül: szar. A pesti dugóban bohóckodni: szánalmas. Otthon beadni, hogy a gyerekek esti fürdetése koncert miatt ugrik: nem egyszerű. Mégis az előbbiek mindegyikét ráfogtam arra, hogy a svéd melodeath király Soilwork az idei év egyik legjobb lemezét turnéztatja meg, és ha már hozzánk is eljutnak, akkor ezt érdemes lesz megnézni. A bulin három zenekar lépett volna fel, de a svájci Sybreed az énekes kirúgása/kilépése miatt szétesett picit és így nem tudott résztvenni a Soilwork-ot támogatni. Volt pár nap, amikor a Concerto próbált intézni egy magyar bandát harmadiknak, aztán végül csak a norvég Keep Of Kalessin-re és Soilwork-re maradt a feladat, hogy rajzoljanak nekünk egy jó kis bulit. 

A Keep Of Kalessin így elő-elő zenekar státuszból előzenekarrá avanzsált és euróvíziós dalfesztivált is megjárt banda trió felállásban foglalta el a színpadot, hiszen Torbjorn Schei énekes már nem tagja a formációnak. Viszont a banda által nyomott viking/power/extrém metal eléggé összetett ahhoz, hogy ezt három zenésszel le lehessen hozni. Az énekesi feladatokat leginkább a zenekar vezetője, a gitáros Obsidian C. látta el, de ezen kívül viszont egy csomó mindent (női háttérvokál, billentyűs hangszerek stb.) külső technikával oldottak meg.

0keepofkalessin2013_11.jpg

Nem feltétlenül volt zavaró, inkább csak meglepő. Nagy tempóval nyomta az északi metalt a három úriember, akik kicsit úgy festettek, mintha a Gyűrűk Ura filmből léptek volnak ki: a basszer hosszú szőke hajával, kiköpött Legolas, a gitáros-énekes pedig, mint Aragorn. A színpad első pár méterén néhány tíz lelkes rajongó ugrált és énekelt együtt velük. Én inkább oldalról szemléltem az eseményeket, mert nagyon nem is ismerem a Keep Of Kalessin-t és nem is csípem ez e fajta zenét - igazából a Sybreed-Soilwork tengely miatt volt számomra az este, de hát a Sybreed... Nagyjából 30-40 percet játszottak (nem néztem az órát), és mire befejezték a műsorukat szépen meg telt a táncparkett. Mondjuk innen még egy jó fél óra volt, mire összerakták a svédeknek a színpadot.

0keepofkalessin2013_17.jpg

Aztán jött a Soilwork és a This Momentary Bliss dallal az új lemezről nyitották a koncertet. Nem meglepő, hogy az új lemez alkotta a setlist gerincét, a számok harmada az idei dupla The Living Infinite-ről jött, és ez teljesen rendben is volt, mert a jobb nóták pörögtek, mint például a Parasite Blues, a Rise Above The Sentiment, a Tongue vagy a Spectrum of Eternity. De nagyon jól keverték a dalokat a régebbi albumokról. Vegyesen jöttek régebbi dallamos nóták a Stabbing The Drama vagy a Figure Number Five-ról, és a kőkemény zúzós darálások a zenekar korai éveiből. Ezeket (The Chainheart Machine, Bastard Chain) Björn csak "oldschool shit"-ként aposztrofálta.

so05.jpg

Ő a dalok között végig dumált, hergelte a közönséget, igazi bulihangulatot csinált és ezt a Club 202 közönsége értékelte is. Egészen sokan voltunk, meglepően sokan, annak ellenére, hogy a csütörtök este nem feltétlenül barátságos időpont. A két gitáros csávó, David Andersson és Sylvain Coudret amit zenélt az este folyamán, azt öröm volt nézni. Björn hangja azért itt-ott eltűnt a kábelekben, nem tudtam eldönteni, hogy ez a technika hibája, vagy a hangja fogyott el, de mindenesetre Andersson és a basszer Ola Flink gyakran segített oda a hörgős futamoknál, hogy a helyén legyenek az ének részek. Az egész koncertre igaz zúzás, rohanás egyetlen dal erejéig torpant meg kissé, a Let This River Flow alatt. De pont jókor és jó helyen dörrent meg, jó volt kicsit pihenni, komótosabban bólogatni. A Rise Above the Sentiment utáni ráadás három dallal együtt 18(!) nótát nyomtak le, ami nagyjából 90-95 perc környékét jelentett, így egészen tartalmasra sikerült ez az este. A végén azért a zenekar egyik legsikeresebb nótája a Stabbing The Drama is eldurrant, ezzel és egy kis fináléval együtt nagyjából fél 11 magasságában ért véget a buli.

so10.jpg

Kemény, zúzós és eszméletlen jó este volt, némi hiányérzetemet a Sybreed okozta, jó lett volna, ha ők is jönnek. A buli végére az egész nap szakadó szemét eső is elállt, így kényelmesen és nyugodtan térhettem haza, a fülem még sípolt a hangerőtől, de mint minden alkalommal, most is sikerült megtapasztalni, hogy ezt a metal dolgot az északi népek máshogy csinálják, mint mások. A lehetőségért maximális köszönet a Concerto-nak és a Club202-nek. 

FOTÓK: Réti Zsolt. További képek ITT és ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr335649006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum