RockStation

Raven: brit heavy metal veteránok a Dürer Kertben

2015. szeptember 22. - rockstation

raven2.jpg

Az angol Raven karrierje generációkat fog át: 40. születésnapjukon úgy játszhattak 70.000 ember előtt a Metallica vendégeként, hogy elmondhatják magukról: 30 évvel korábban éppen az ő előzenekarukként indultak James Hetfieldék a világhír felé. A zenekar pályafutása során először lép fel Magyarországon október 7-én: ExtermiNation című idei lemezüket a Dürer Kertben mutatják be, a hazai Magma Rise fellépése után.

A Raven zenekar 1974 óta működik, úgyhogy eredetiségüket és eltökéltségüket nehéz megkérdőjelezni – ezeknek fickóknak a vérükben is heavy metal folyik, és színpadon is mind a mai napig az egyik legintenzívebb műsort adják. A bandát Newcastle-ben alakították a Gallagher fivérek – no persze itt nem a manchasteri Oasisból ismert párosra kell gondolni, hanem John és Mark Gallagherre. Ők megszakítás nélkül, a mai napig tagok énekes-basszusgitárosként, illetve gitáros-vokalistaként. A kezdeti útkeresés után a felállás 1980-ra stabilizálódott, Rob Hunter dobos csatlakozásával. Ezt követően a Raven a New Wave Of British Heavy Metal három korszakos jelentőségű lemezét tette le az asztalra. A Rock until You Drop, a Wiped Out és az All for One lemezek az akkor kialakuló thrash és speed metal műfajokra is komoly hatást gyakoroltak, amit az is jól szemléltet, hogy a Metallica 1983-ban a Raven előzenekaraként bonyolította le első komoly nemzetközi turnéját.

1987-ben új dobos csatlakozott, Joe Hasselvander személyében, aki mind a mai napig tagja a zenekarnak, vagyis a Raven lassan három évtizede ugyanabban a power trió felállásban működik. A rendületlenül stúdiózó és turnézó zenekar életében Mark Gallagher 2001-es balesete okozott majdnem végzetes törést, de hosszas küzdelmek árán sikerült felépülnie, ami végül a csapat megerősödését hozta magával. Majd' egy évtized kihagyása után 2010-ben adták ki a című Walk Through Fire lemezüket, valamint az addigi életművüket összefoglaló Rock Until You Drop DVD-t.

A Raven mindig is büszke volt arra, hogy mind a mai napig egy „bandaként”, és nem zeneipari vállalkozásként működik. Lemezeik és élő fellépéseik sem megszerkesztett forgatókönyv szerint zajlanak, és a felállás sem változik évről évre.

A tavalyi év eseménydúsra sikeredett a veterán zenészeknek: 43 állomásos amerikai turnét bonyolítottak le, és elkészült legújabb lemezük is, mely ExtermiNation címen került az idei év elején a lemezboltokba, az SPV kiadó gondozásában. Az új lemezen a bandára jellemző dallamvilágú, egyben holdkórosan őrült sodrású dalokat találunk, melyeket most először élőben is meghallgathatunk, hiszen a trió október 7-én Budapesten is fellép. A Dürer Kertben tartandó koncertnek az is különleges hangulatot kölcsönöz majd, hogy ez lesz a banda első hazai fellépése.

Az angolok előtt a egy magyar doom metal zenekar, a Magma Rise játszik, amely 2009-ben alakult korábbi, illetve jelenlegi Mood, Wall of Sleep, Stereochrist, és Neck Sprain tagokból. A zenekar 2013-ban kiadott The Man in the Maze című albumát az év lemeze HangSúly-díjjal is elismerték.

TOVÁBBI INFÓK ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr647807216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum