RockStation

MOSHING ON ORFŰ, 2016 - Útiterv Orfűre - I. útszakasz, rokkerileg, szakmailag

2016. június 19. - Nemesúr

moshing-on-orfu-cover_2016_---_eff.jpg

Már 3. éve látogatunk ki Rockstationileg - és így rockerileg - az Orfűi Campingbe. Állítólag 3 a magyar igazság, és lám: 2014-ben azzal a kérdéssel rukkoltunk neki, érdemes-e a Fishing a Rockfesztivál titulusra, 2015-ben pedig azzal, vajon be tudja-e írni magát az ország legnagyobb és legfaszább fesztjei közé? Miután mindkettőből dicsérettel vizsgázott, idén nem lesznek ilyen kérdéseink, csak szakmaiak, és inkább arra gyúrunk, amire egy olvasó is: hol, mit, mikor, kivel, hogyan, az élmény optimalizálása kedvéért.

Dögrogyásig pakolt progikkal, felújított, FOO-pénzből(!) rendbetett kempinggel, és éppen csak elegendő új előadóval startol a FOO 1 héten belül. Ha még nem vagy ziher, nem késő, ha pedig de, most jól irányba rugdosunk, hogyan maxold ki a tetemes programajánlatot - és főleg arra koncentráltunk, amire ezen évek alatt nem! Már annyi a pro, hogy nem is írunk számot, 8+1 állomás most, 8+1 aztán.

Úgyhogy kezeket a farzsebekbe, sodort fecsit vigyorszélre, tedd fel a borzot, INDULUNK.

...Szóval. Mi keresnivalója is legyen az embernek meg némbernek Orfűn...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_1_rockerileg.png

Csapjunk a lecsóba egyből. Beesel busszal, feszül a betkó, már ömlik rólad lefelé az alig átdolgozott malátás izzadság, mint a keresztvíz, sürgősen kell valami veretnivalód kerítened - mert hát mi másért menne egy rocker a Fishingre, ha nem rockzenéért? Ezt a kérdést sokadszorra is le kell írnunk, mert a szakközönség számára nem elég magától értetődő, de akkor még egyszer: a FOO egy rockfesztivál IS. Nnna.

Egyrészt a sajtó által körbeimádott, viszont a vidéktől totál elvágott korszerű budapesti bandák, másrészt a szép anyanyelvünkön felcsendülők különös megtolása szerintem mindenképp kultúrmissziós tevékenység. Rendre belefut az ember legalább 1 hazai bandába FOO-n minden évben, amire aztán menthetetlenül rácuppan, itt legalább a rock terén garantáltan nem a "magyar nyári rostert" forgatják és adják tovább... A 2 külföldi vendég is a sokadik-újhullámos, brit beütésű technikás modern rock páholyából esik be, olyan erőszakkal virgázni slágeresen, mint annak a rendje, egyébként bő tucatnyi tisztán marshallra kalibrált bagázs közt forogva a színpadokon. Minden, ami különösen megéri a figyelmet, persze nem a nagyobb pódiumokon fog történni. Mint mondjuk...

...a Black Peaks a technikás core'-os kitöréseket váltogatja lírai rockos betétekkel és örvénylő erejű refrénekkel - mintha a korai Muse-t kereszteznénk a Baroness összes korszakával egyszerre, de Katie Melua írná a verzék felét. Nem világos? Nem baj. Akkor oda kell menni és ámulni. Én se tudtam róluk, pedig a Download Festivalről egyenest ide ruccanni komoly karriert építő bagázsra vall. EZEK meg az eszméletlen '14-es Letlive. és '15-s Pulled Aparty By Horses után kurvaélet, hogy mi rájuk fogunk. 

Mikor/hol? - péntek -- PMFC Színpad -- 22:30

 ...avagy ha már külföld, a szintén angol Arcane Roots is ide dukál: a rádiórockos keretet szétfeszíti a szintén döbbenetes hangterjedelmű ének, a mérges és megvirtuózkodott gitárok és a nagyívű dalstruktúrák. Ez az a rockzene, aminek tök helye lenne az éterben, de világosan felrúgják annak görcsös 3 perces és figyelmet nem követelő kereteit - bár ez nem ijesztette el a BBC Radiot és a jenki turnészervezőket sem. Akár a "széprockra" buksz tehát, akár proggerkednél, szerintem jól teszed, ha ott leszel. Külön grat a szervezőknek, amiért meg merik kockáztatni idehaza ismeretlen, mégis egyszerre friss, erőteljes és vérprofi rockprodukciók behozását! Bár más fesztiválok is ilyen bátrak lennének... Rockfesztiválok különösen. Khm. Khmkhm.

Mikor/hol? - csütörtök -- PMFC Színpad -- 22:30

A Run Over Dogs egy 4 hónapos, fülledt termeket és felzabált vadasparkokat hátrahagyó hazai, és egy azelőtti 1 hónapos, meglepően jól fogadott amcsi turné után, épp a Nagyszínpad 2. helyére csúszva, évek szívós munkájával és slampos desert rockkal küzdik fel magukat a magyar zenehallgatóság trutymorgós köztudatába. (Ja, interjú is lesz ám!) Őszintén szólva nem tudom, mi a tosz mást érhetne még el egy "úgynevezett kezdő" (idén 4-5 éves) rockzenekar, hogy végre méltoztassál már figyelni rájuk, úgyhogy bedobom a másnapos ebek gumicsontját, te meg eldöntöd. Én ráharaptam, QOTSA-utánérzetek ide meg oda.

Mikor/hol? - csütörtök -- PMFC Színpad -- 18:30

A Néhai Bárányt akárhányszor látom, mindig lenyűgöznek. Az index 2014-es Dalversenyének győztesei, az ország legszerényebb kis bizéinek zenekara, akik jól átbasznak, mert amit a lemezen értelmes alternek (sic!) hallasz, az élőben érzelmes garázsrock, olyan finomságokkal megbombázva, mint az effekt-dob-ének kombó, vagy a már-már Kyussos bassz. Barikáim főleg BP-n aktívak, és örülnék, ha más is rákapna a húsukra, kóstoltató után pedig úgyis rendre éhesebben hagynak. A FOO-n '14-ben és '15-ben is a nap csúcskoncertjét hozták, mikor játszottak, alá pedig valszeg most sem adnak, izzadásig, szakadásig.

Mikor/hol? - péntek -- Jameson Sátor -- 19:30

A budapesti Tündérvese meg sötét, súlyos, menetelős magyar grungeban utazik. Bizony. Ilyen is van. És még hogy. Gondolom varázslevet pisilnek kiválasztás után, mert az ilyen számokat hallva tökre elhiszem, hogy csillámport is finganak. Szerintük "eluralkodott a képzelt tehetség", szerintem meg annyira nem kell szarni, amíg ilyen szövegekkel nyomuló bandák kapnak főműsoridőt. Reméljük, nem csak itt.

Mikor/hol? - csütörtök -- PMFC Színpad -- 20:00

Bozo Gyuszi húszezredik (egyszersmind első) zenekara már csak baráti meghívások jellegére teszi oda az egyébként méltatlanul mindenhonnan mellőzött bajcsiszörfös melankóliát a fülbe. Legutóbb pl. az olasz tengerparton, ahol a taljánok pont leszarták az ungaréze dumát, de jól megrázták magukat. Állítólag. Most itthon és megint. Deszka opcionális, deszka csajok viszont tuti lesznek! Abszolút alapozó zene, nemhiába szól akkor, amikor:

Mikor/hol? - szerda -- PMFC Színpad -- 18:00

Pécs rezidens rocksztáralakulata, a Junkie Jack Flash 2 éve debütált albumával folyamatosan turnézik, Punnany Massiftól Supernemig, kocsmától kisstadionig, és hát hogy a toszba ne' tennék. A fiúknak a zene és az életmód közt nincsenek határok. Szerencsére senkinek se áll itthon ilyen jól az ekkora pofa és az ekkora blues / hard rockolás, szóval ha szerintetek sem Bill Kapitány a magyar kocsmablues utolsó messiása, és úgy érzitek, nagyon jól jönne már egy kis vér-/vallás-/hallásfrissítás, nem ajánlható eléggé! BÓNUSZ: ez az egyetlen koncert az egész fesztiválon, ahol senki nem szól be a régirockos pólódért.

 Mikor/hol? - csütörtök -- PMFC Színpad -- 19:00

+++ Meg még lesz, akinek örülünk:
- Óriás (10. szülinapi buláj!)
- Kozmosz
- Kipu
- Jazzékiel
- Képzelt Város
- Middlemist Red
- Alvin és a Mókusok...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_2_metalilag.png

Csodák csodája, VAGY NEM, de lesz durcizás is meg földig érő homlokok. A tavalyi megdöbbentően zajos S O N Y A és füstös-alvilági Apey & the Pea után a FOO feltette magát a metáltérképre is, és kitűnő kiegészítőt (vagy alternatívát...) kínál annak, aki belefáradt a szimatszatyros tucatakelások két évtizede is csak brahiból változó ízlésébe. Helyben lesz hazánk metálzenei színe-java, de szigorúan úgy, hogy a szórakoztatófaktor is működjön a random arra tévedőnek, ne csak DOWN-pólóval legyen jogosultságod bekapcsolódni egy kis baráti mosholygásba, hanem partyszemcsivel is. Egyébként a Fishingen ez a kettő gyakran együtt jár. Esetek:

Szomorú tendencia, de Orfűn az emlék- és búcsúkoncerteknek is lassan hagyománya van - az előbbieket a Kispál és a Borz, az Annabarbi, az utóbbiakat a Heaven Street Seven, Subscribe és Isten Háta Mögött után - horribile dictu - a Blind Myself, országunk talán legsikeresebb és legközkedveltebb metálbandája illeti meg egy utolsó előtti, szépen artikulált és morális jellegű üvöltéssel. A búcsú okairól szándékozunk élőben is érdeklődni náluk, de az, milyen hangos lesz az előtemetés, már rajtatok múlik. Ne hagyjuk csendben sírba szállni őket!

Mikor/hol? - péntek -- PMFC Színpad -- 23:50

A Trillion Apey, a (többek közt) Grand Mexican Warlockból importált Szabó Laci és a (többek közt) szintén innen valamint a Shell Beachből érkező Mohácsi Matyi pince-móka-szabadidős szakköre volt évekig... Aztán a stúdióba mentek játszani. Az eredmény az eddigi év legprecízebb gomolygós-atmoszférikus metállemeze, ami olyan mélységeket hoz ki a power trio felállásból, amit nem is hinne az ember. Mivel ezt se full time nyomják, súlyosan ajánlott mindenkinek, aki a fentiek mellett bomol mondjuk a Triviumért, a Mad Sesonért, a Downért és a pszicehedelikus grungért (vagy besztondult pszichedéliáért), mert a Dreaming Black teljes egészében lepereg... Külön kíváncsi leszek, hogy oldják meg a tábortüzes akusztikus dalokat a nagy hömbörgésben :)

Mikor/hol? - csütörtök -- PMFC Színpad -- 18:00

Ahogy halad ez a lista, egyre nyilvánvalóbb, hogy Orfű az ocsmányul alulfoglalkoztatott szuper magyar bandák kincsesbányája. Az egri Shapat Terror bő másfél évtizede (!) gyúrja egybe a Polly Is Dead (elődzenekaruk) legszebb perceit idéző régi magyar grungeot a matekozással és a döngölős stonerrel, de úgy, ahogy azt a büdös életbe még mástól nem hallottad. Ez a rakéta beállít és ott hagy. Ja, és jönnek ám velük szarérhugyér a legújabb lemezeik is, jól meglimitálva. Cigipapírral és töltenivalóval érkezni ajánlott... Élőben pedig könnyen lehet, hogy az év magyar nyelvű keményzenei lemezével találkozhatunk!

Mikor/hol? - szombat -- PMFC Színpad -- 22:30

Grand Mexican Warlockék a tavaly ekkori elvonulásukkor életük legdühösebb albumát ígérték... erre megkaptuk az eddigi leglecsiszoltabbat. A III-n egymást váltják a tűnődő-titokzatos blokkok és a nagy kiakadások, de egyértelműen az előbbiek vannak többségben. A felvételek nem kerülnek ki youtubera, az albumnak csak a fele hallgatható bandcampen, és az anyag remekjó lett... Ha már ennyit fáradtak a fiúk azzal, hogy csak élőben lehessen élvezni őket, rajtam aztán ne múljék. Egy kis mélázós-gyönyörködős nehézkedés el is kél az egész napos lótifuti meg csápolás során.

Mikor/hol? - csütörtök -- PMFC Színpad -- 23:50

 +++ Meg még lesz, akivel üvöltünk:
- S O N Y A
- Uzipov
- Apey & the Pea
- AWS

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_3_kultilag.png

Oké, oké, szóval bengbeng az lesz. És ha Vonegutthoz meg eltartottkisujjas roséfröccshöz támadna éppen úri kedvem? Ahhoz is van szellemi tápanyag. Még a végén valami valódi kultúra is rád ragad a sár mellett.

Lesz először is slam poetry. Illetve negyedszer is. Az mi, hangzik el egyből sokaktól. Vers, performansz, vallomás, lírai szintű hatásvadászat, meg amit csak kisütsz mindezekből 3:15 alatt, csattanósan, hitelesen, jagajaga, ennél jobban nem magyarázzuk el, meglátod. Tavalyig minden évben volt, egyre kisebb elánnal - 2012-ben még főprogi a hip-hop sátorban és másfél órás, többszázas népünnepély kerekedik belőle a Punnany zenészrészével csodásan megtámogatva (ld. lent), 2015-ben meg egy laza délutáni csevely a Borfaluban. DE! Nem így idén!

3 nap és 3 verseny: egy feltörekvő-fiatalos, egy helyierős-középmezőnyös  és egy országszerteismert-előadós lesz. A témák közt random felbukkanó egyéjszakásokért, fesztiválfílingért, szóviccekért és családi drámákért a beszélők vállalják a felelősséget. E sorok írója is aktívan műveli a slamet, szóval nyilván elfogult vagyok és hazabeszélek, ha azt mondom, gyere szépen, mert ilyet nem látsz minden nap... Szar ügy. Gyere szépen, mert ilyet nem látsz minden nap. Ha pedig nem tetszene... a slam hagyományos szabályai értelmében a közönségből választunk zsűrit. Lehet lepontozni is, ami szar! Ja, a házigazda Színész Bob, kétszeres országos bajnok, országos csapatslam bajnoki 2. helyezett. 

Mikor/hol? - csütörtök + péntek + szombat -- PMFC Színpad -- 16:00

foo_slam_2012.jpg

Horváth Gergő pedig a dombtetőn felhúzott szabadtéri moziban minden nap leül beszélgetni, nyilvános, fórumszerű jelleggel, méghozzá egy olyan témában, ami leszedi rólad a keresztvizet: hogyan kerül Jézus és a Rock'n'Roll egy mondatba (azon túl persze, hogy Jáéjzusom, de zsír ez a szóló)? Pajor Tamástól Apeyig (mondhatni a skála két végpontját lefedve), minden nap akár sötétedésig megy a hitvita, amibe aztán belefolyik Babiczky Tibor költő, író és metál-rádiós, a Kisstibi meg a Lovasibandibá is, mondjuk tippem nincs, minek, de az tuti, hogy szórakoztató lesz. Aztán ha a kenet felszáradt, megy tovább a dumaklub az aznapi fellépőkkel. Talkshow On Orfű, 1. évad, live.

Mikor/hol? - csütörtök + péntek + szombat -- mozi -- 15:00...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_4_mozilag.png

Mert bizony, lesz mozi. Nem tolják túl, de baromi kellemesnek ígérkezik. Mert ha csak vetnéd a segged és merednél a képernyőre, legalább a kempingben csináld és értelmesen. 2 műsorsáv van:

- burleszk - mire leszáll az éj, a feketéből fehér komédia kezd kigyúródni, lábadozni meg az esti nagyobb koncertdobásra gyúrni tökéletes. Csak klasszikusan: Wallace, Gromit, Charlie Chaplin & Buster Keaton, még tán némi ismertető is.

- zenefilmes mindenafter - a Jameson sátor rolója után begyűjti az embereket a vászon fénye, és késő éjjel mind belemerülhetnek a hazai zenefilm-történet frissebb remekeibe: Lévai Balázs 2 filmjébe, a Most Múlik Pontosan gazdag daltörténetét feldolgozó Engedem, hadd menjen-be, meg a negyedszázados Tankcsapda buddy-roadmoviejába, a Három Rohadék Rockcsempészbe; de főleg - !!! - a Balaton Methodba. Totál másvilági élmény lesz erre petti lebétázódni.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
fesztivalcimsorok_foo_2016_5_szakmailag.png

Ha már így belejöttünk a nagy nevekbe, igen: EZ a FOO hangsúlyosan nagyobb hangsúlyt fordít a zeneiparra, főleg a zeneipari szakemberekre. A fent említett beszélgetések lényegében olyanok lesznek, mint a RégiPetőfi délutáni beszélgetős műsorai. Csak élőben, komolyabban, kötöttségek nélkül és mindenki betelefonáló. Ugyanis Horváth Gergő, a FOO idei szuperoffisöl díszdoktora volt az MR2 zenei főszerkesztője és a Kultúrfitnessz műsorvezetője, amíg múlt héten fel nem mondott. Ugye nem kell magyarázni, miért. Kéne? Megkérdezheted tőle.

horvathgergely.jpg

A nagyszínpad pedig Kovács Ákos, de NEM A' ÁKOS után, hanem Kovács Ákos Dadan, az ország egyik legprofibb zenei-zenekari menedzsere tiszteletére. Ilyen még nem volt a hazai fesztiváltörténetben, és bivaly büszkék lehetünk. Véletlen sem azért, mert így nem kell megtanulni a négyakkordot, hogy kapj egy csillagot az Orfű Boulevardon, hanem mondjuk akár pölö firkászként is. Áááh, dehhogy. Meglátjuk pár év múlva.

kovacs-akos-dadan-3.jpg

Főleg viszont: végre oda is jut a rivaldafényből, ahonnan az ered. Pultoknál levadászható menedzserekre, szerkesztőkre, kiadókra számítani lehet, és ugyan ez még nem egy workshop-organza, de egy erős kezdet lehet.

fishing-on-orfu-mozi-snitt_lovasinception.png

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_6_nosztalgiailag.png

Mondjuk meguntad hallgatni a grafikonok meg a máig húzódó zeneipari kultúrfertő mélyfelszántását. VISZONT szívesen hallgatnál bele abba a korba, amikor "még minden jobb volt", esetleg amiről fogalmad sincs, milyen lehetett zeneileg? Mák.

A FOO valahol retrofesztivál is... ÁLLJ. Mielőtt bárki fejbebetkózna, ezzel nem a húszezredik Marótvikire gondolok. Ez a retró nem az a retró, nem a giccses-gagyi, hanem inkább egyfajta kortárs kárpótlása a maguk korában undergroundba ragadt / kényszerült akár több évtizedes hazai bandáknak, akik A.) a mai magyar zenei életet alapjaiban formálták és változtatták meg, és B.) ma is aktívak ám, és tudnak olyanokat mutatni, amit sehol máshol nem hallasz. A magyar újhullám és a 90's évek öreg és relatíve hallgatag rókái Orfű színpadjain tekerik ki a gaint... Sose jobb alkalmat arra, hogy valami régiesen újszerűt halljon az ember. Mintpéldául:

A jó öreg Kispál és a Borz emlékkoncert, amivel bizony már ott vagyunk a karrierjük (majdnem) végénél. Nem csoda, hogy erre, a 0. napira fogyott el a leghamarabb a napijegy, ez a cucc zenetörténeti jelentőségű, ez tényleg "életedben tessék megnézni legalább egyszer", ha már ide születtél le a karma feketehumorának köszönhetően, a magyar (zenei) életbe. Én azért bíznék a last minute rájövők sürgősen elpasszolni vágyott jegyeiben, mert a legkiforrottabb számok és a valszeg legboldogabb Kispál András és Bandi Bá minishow jönnek, mint a bukószél. A tavalyi tütüs és alumíniumfóliás táncikálás után mindenre számítunk és mindenre kaphatóak leszünk.

Mikor/hol? - csütörtök -- Liszt Ferenc Nemzetközi Nagyszínpad -- 22:00--

Tövisházi Ambrus idén ünnepelte 40. szülinapját (meg a Liza a Rókatündér filmzenéért az első filmzenedíját) és egész eddigi életművét összefogó koncerteket nyom. Mi meg örülünk az ország egyik legeredetibb veterán dalszerzőjének. Az igazi full house-t ugyan a Művészetek Völgye kapja, de Orfűt is megilleti a Tudósokkal, a Péterfy Bori & the Love Bandezéssel, és pláne, az egyébként hivatalosan nem is aktív Amorf Ördögökkel. Sose jobb apropót némi idülten idiotisztikus csöcsörészésre!

Mikor/hol?
- Tudósok -- csütörtök -- Jameson Sátor -- 20:40

- Péterfy Bori & Love Band -- csütörtök -- Kovács Ákos Nagyszínpad -- 22:50
- Amorf Ördögök -- szombat -- Kovács Ákos Nagyszínpad -- 22:50

A Balaton fellépését összehozni is csodaszámba megy - Víg Mihályék kultikus, egész közép-európát késő-80's melankóliával elárasztó vers-kín-zene-karának fellépéseire úgy kell vadászni már bárhol, de szerintem az elég sokat elmond a súlyukról, hogy cseh haverok érdeklődnek utána, és jönnek tűzbe a hír hallatán. (Ugyanitt bojler eladó VAGY a csehek számára FOO hetijegyre cserélhető...). Sehol így még költészet és zene nem találkozik - és ideális egy tűző délután némi bor mellett belesüppedni a dalok iszapjába.

Mikor/hol? -- csütörtök -- Borfalu -- 17:00--

 +++ Meg még lesz, akivel merenghetünk, no de nem csak a tegnapon:
- Európa Kiadó
- A Kutya Vacsorája
- Hollywooodoo
- Frenk
- Biorobot

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_7_notailag.png

Ennyi művelődés után az emberben ha maradt még szufla, csak táncizni akar meg borozni már, amíg lát. Gút:

Ugyan minden tisztes bőregér izomból falra mászik az ec-pec-cincogástól meg a matyóhímzett dallamoktól, de kellően illuminált állapotban (és erre törekszünk) minden nóta jó nóta. Tavaly ez többszörös bizonyságot nyert ugyanitt, és egy kis önfeledt csujjogtatásra idén is megtalálható lesz a tökéletes talpalávaló. Szerencsére a néptáncos hujujujt meg a karlengetős nemzetieskedést kivonva a képletből.

A Kubalibréről tavaly azt írtam, hogy ők a kedvenc direktszarzenekarom. Egyrészt most már a Ricsárdgír lett e cím új védője (ld. e cikk folytatását), másrészt kiderült, hogy sajnos egyáltalán nem szarok, viccből se, direktből se, pozitívan se - a tavalyi, táborból berántott PTE egyetemi fúvósokkal olyan koncertet nyomtak még bőven délután, hogy egy egész tábor odasereglett ropni. Bizarr hallani, hogyan lehetséges a saját nyegleségén  és túlkorosságán röhögő altert összeönteni a kannásboros népzenével úgy, hogy a végeredmény mégis teljesen tökös, energikus gitárpoprock legyen, ne valami újabb, híg, rádió-producerelt VBK. Na, hát így. Pláne a végre-valahára elkészült 2. lemez után garantáltan nagy mulatásra lehet számítani.

Mikor/hol? -- szerda -- Borfalu -- 16:00

A pécsi Rokokó Rosét 6 jány alkotja, és azt a fajta nőies zenét csinálják, aminek köze nincs a Kardashian-formákhoz. Itt is a népdalok világa ötvöződik egy kis finom alterkedéssel, klasszik tánczenével, sőt, néha egy-két posztrockos dalszövettel, de valami egészen egyedi dolog lesz belőle a végén. Limitált kiadású, friss ropogós 2. lemezzel s egy ugyanilyen saját borral (!!!!) mögöttük megéri kinézni rájuk. Akár a csajokért mész és a borért maradsz, akár fordítva. A diszkrét hegedű bónusz!

Mikor/hol? -- csütörtök -- Borfalu -- 15:00

A készülő Nyugat + Zombikról és mesekönyves stílusú, imádnivaló poszt-szoc rajzairól ismert Csepella Olivér matróz- és tánczenekara (illetve: tántz-zenekarzata), a Csaknekedkislány annyira modoros, ókvord és szofti, hogy egyszerűen nem lehet nem imádni. Ez most egy jó paradoxon, de nem egy kemény metálarcot láttam már önfeledten pörögni, pláne a szebbik nem tagjait pörgetni rájuk. Ez a produkció azért nyerő, mert kínos önironizálás nélkül, könnyeden és boldogan nevetséges - van, aki velük, meg van, aki rajtuk nevet, de az úgyse tud vagy mer táncolni, és az ne is jöjjön, mert csetepaté lészen... ÉS ha túl tudsz látni a hipszternek tűnő elemeken, hallatszanak a remek olasz táncpop, sőt, swing-elemek, amik külön körbeájuldozhatóak.

Mikor/hol? -- szombat -- Borfalu -- 18:00

+++ Meg még erre is összevernénk... a bokánkat:
- Gypo Circus
- Bujdosó Trió
- Ferenczi György és a Rackajam
- Dankó Rádió Nóta Karaoke (élő cigányzenekarral)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_8_vizugyileg.png

Mindennek a kezdetén és mindennek a végén pedig ugyanoda lyukadunk ki: az Orfűi Akvaparkba (ami átmenetileg egyben Orfűi Vadasparkként is üzemel majd nekünk hála).

A vízpart végre egyre nagyobb szerepet kap a FOO-n... és ennek nem lehet eléggé örülni. A tavalyi döcögős indulás után napi 3-3 fellépővel tolják idén meg a víziszínpadot, láv, szánsájn, evriván is fáking vit evriván remélhetőleg, ahol a szebb reményű Talking Horse megénekelte anno. (És igen, mindig fel fogom őket hozni, bármi apropó akad rá.) 

Csütörtökön -- 14:00 - Ricsárdgír -- 15:00 - Tudósok -- 16:00 - D.O.G.
Pénteken -- 14:00 - Néhai Bárány -- 15:00 - Bagossy Brothers Company -- 16:00 - Szabó Benedek & a Galaxisok
Szombaton -- 14:00 - Gyík Zenekar -- 15:00 - Esti Kornél -- 16:00 - Elefánt

Akusztikus megoldások, csajozós-pasizós üzemmódon okvetlen pörgő egyedek és sok-sok imádnivalóan szemét strandkaja a nóta mellé: épp ez teszi az orfűi idillt számomra fullossá. Dikk, még dalt is "írtak" erre. Jó, nem szakadtak meg, de a gesztus meg a csendes macidobos szerintem nyerő.

További kétéltűeknek való progik: akvaparkozás, óriáscsúszda, strand, Fishing menü ebédre az udvarban karszalagos kedvezménnyel, óriás dobos evezőshajó kibérlése (Vikings-fanoknak és neopogányoknak kötelező!), barnulás, a parton elhagyott sörök felkarolása és az ugyanitt Oasist és Dave Matthewst gitározó köcsögök vízbe rugdosása. Ezekre még jegy híján is megérné felkerekedni. Meg is teheted egyébként, mert a strandprogramok NEM IGÉNYELNEK KARSZALAGOT. Budgetmóka, free for all!

...És most vagyunk az ajánló FELÉNÉL.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ráhangolódásképpen, meg hogy mindenki összeválogathassa magának a zenei menüjét, mire jövő héten beindul a fishing-fíling, pedig összeraktunk egy Moshing On Orfű listát minden, szerintünk hallgatni érdemesből. Chill the fuck out, metálilag-rockilag válogattunk! Itt kezdődik. Kocsiba, partra, benőtt hajú metálarcok meggyőzésére. Gusztáljátok!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Holnap veletek ugyanitt... Aztán szerdától irány a buliba le! 
foo_kyeah_2016_1.png

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Katt a névjegyre Nemesúr további írásaiért!
rs_nevjegyem_csak_nemesur_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr308819790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum