RockStation

Nagaarum – D.I.M. (2016)

2016. szeptember 01. - Árposz

nagaarum_dim_cover.jpg

Mi is, vagy pontosabban ki is az Nagaarum? Nagaarumról sok mindent állíthatunk, de azt semmiképp nem, hogy populáris. Nagaarum egy igen sokoldalú, mára már nemzetközi szinten is elismert alkotó jelenség, aki sokáig kínosan ügyelt arra, hogy véletlenül se értesüljön a nagy nyilvánosság arról, hogy polgári nevét tekintve ki is Ő valójában. Nagaarum nem egy kiszámítható alkotó, hisz lemezenként más és más arcát mutatja, kivéve persze, ha az adott album által felskiccelt „keretek” megtartása a koncepció szerves részét képezi, mint a Belaja Tajga 1-2. esetében. Az általa feldolgozott témák egy átlagos érdeklődésű hallgató – bár jelen esetben nem hiszem, hogy ők alkotnák a többségi halmazt – értelmezésében leginkább elvontnak nevezhetők, a nyitottabb egyének számára viszont határozottan érdekfeszítők.

Az Endless-Winter gondozásában megjelent D.I.M lemez egy mindannyiunk számára ismert, az Univerzum létének szerves és szervetlen alkotóelemeit rendszerező tudós alakjának állít igen rendhagyó emléket.

A koncepció adott, hisz minden egyes tételt egy-egy elem ihletett, zenei stílusok szerint kategorizálni ezt a lemezt elődjeihez hasonlóan igen hálátlan feladat lenne, hangulatát tekintve viszont leginkább az avant-garde felfogású black metallal rokon, súlyos, kaotikus és szállósabb hangulati elemekkel bőven ellátva.

Mindezekhez egy természettudományokért rajongó elme egyedi megközelítésében íródott dalszövegei társulnak, melyek a már említett kémiai elemeket felismerhető személyiséggel ruházzák fel. És ha már a kémiánál tartunk, ebben a kiadványban elmerülni, pont olyan akár egy savas fürdőben, hisz egyszerre nyújt a hallgatónak fájdalmat és feloldódást.

A D.I.M. nem egy könnyed hallgatnivaló, az elemekkel való küzdelem komoly összpontosítást igényel. Ha az ember képes áthallani a nyers, néhol kifejezetten sorjás zajfüggönyön és eljut hozzá a dalok összetett mondanivalója, igen érdekes tapasztalatokkal gazdagodhat. Néha az üzenet az alig érthető szövegfoszlányokban rejlik, így érdemes elmélyedni a hallott tartalmon túl a szövegkönyvben is.
4.5 / 5

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2511667318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum