RockStation

Tíz tény a Kill 'Em Allról

2018. július 26. - theshattered

metallica_2.jpgA napokban volt harmincöt éve, hogy megjelent a Metallica klasszikus debütlemeze, a Kill 'Em All. Ezen évforduló alkalmából szedett össze a Metalinjection tíz, sokak által azért jól ismert tényt a legendás alapműről, melyet az alábbiakban mi is felsorolunk.

metalupyourass.jpg

1. Az album eredeti címe Metal Up Your Ass lett volna

A tősgyökeres rajongók számára egyáltalán nem nagy újság, hogy a korong eredetileg Metal Up Your Ass címen került volna a boltokba, ha a kiadó is hagyja. Hiába a jól ismert WC-s, késes kép, Megaforce nyomására (és kereskedelmi okokból) meg kellett változtatni, az eredeti borító végül pólómintaként vonult be a halhatatlanok közé.

2. Az új lemezcím Cliff Burtontől származik

A fent említett kiadói variáláson kiakadva Cliff Burton bebökte: "Miért nem öljük csak meg mindet?" A többi már (metal)történelem.

3. Dave Mustaine egy hónappal a felvételek előtt lett kipenderítve

Az eredeti szólógitáros, Dave Mustaine italproblémái olyan szintre jutottak, hogy a többiek egyszerűen összeszedték a cuccait, vettek neki egy buszjegyet és hazaküldték New Yorkból. Mustaine persze így is négy dal szerzői között szerepel, ezek a Jump In The Fire, a Phantom Lord, a Metal Militia és a The Four Horsemen (ez utóbbi eredetileg a The Mechanix címet viselte, illetve viseli is a Megadeth debütlemezén).

4. Kirk Hammettnek egy hónapja volt újraírni a szólókat

Mivel Mustaine kikerült a képből, úgy szólógitárosra volt szükség, a helyére az akkori Exodusos Kirk Hammett került, akinek nem volt egyszerű munkája.

"Egy hetem volt megtanulni a dalokat. A hét végén repültem hozzájuk probálni, aztán neki is álltunk a koncertezésnek. Minden bulival egyre jobban ment. Amikor eljött a stúdióidő, Johnny Z, a menedzserünk közölte: 'Tudod, hogy Dave szólóit kell játszanod, ugye?'

Mondtam neki, hogy nem igazán akarom. 'Akkor miért nem tartod meg a szólók elejét, így az emberek azt hiszik majd, hogy Dave szólói, aztán elkalandozhatsz velük.' - mondta.

20 éves kölyökként ilyen helyzetben nem igazán akarsz nagyon odacsapni, főleg, ha te vagy az új gyerek, a friss hús. Így rábólintottam. Pontosan azt csináltam. Az első négy utem után megváltoztattam őket. Amikor ez megtörtént, mind jobb lett, mindenkinek tetszettek."

Emiatt persze volt némi fasírt a két gitáros között, hiszen Mustaine szerint Hammett az ő szólóit felhasználva lett népszerű.

20150806_204910_7549_752703.jpeg

5. Néhány dalt még az előző zenekaraiktól hoztak a tagok

Az első hivatalosan megjelent Metallica-dal, a Metal Massacre válogatáson kiadott Hit The Light eredetileg James Hetfield előző zenekarától, a Leather Charmtól származik, míg a The Mechanix (avagy a The Four Horsemen) Mustaine előző csapatának, a Panicnek a termése.

6. A Seek And Destroy WCW bevonuló zene is volt - filmen

A David Arquette fémjelezte birkózós tematikájú vígjáték, a Ready To Rumble (magyarul: Ha szorít a szorító) című filmben felcsendült a Seek And Destroy, mégpedig az egyik bírkózó, Sting bevonulózenéjeként, némi viharhanggal felturbózva.

7. Már több, mint hárommillió darab kelt el az albumból

Ami azt jelenti, hogy 1999 óta háromszoros platinalemeznek minősül a Kill 'Em All. Határ a csillagos ég!

8. 2003 óta szinte minden koncertet a Seek And Destroyjal zár a Metallica

Az egész a lemez huszadik születésnapján kezdődött, azóta pedig szinte minden egyes alkalommal ezzel a klasszikussal köszönt el a négyes a rajongóktól.

9. A csapat harmincadik szülinapján egy dal erejéig összeállt az eredeti kvartett

2011. december 10-én történelmi pillanatnak lehettek fül- és szemtanúi azok, akik résztvettek a san francisco-i bálon: hosszú idő után egy színpadon állt az eredeti négyes: James Hetfield, Lars Ulrich, Dave Mustaine és Roy McGovney.

10. A Kill 'Em All a lábat is megvédi

A Vansnek volt egy Kill 'Em All szériás cipője, melyet a korong harmincadik születésnapja alkalmából jelentettek meg.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA éritek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4814142939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum