RockStation

A death metal nem tesz gonosszá!

2019. március 14. - theshattered

bloodbath_2018.jpgEgy, a Bloodbath egyik dalán, az Eatenen, valamint persze a csapat fanatikusain végzett pszichológiai kutatás szerint a death metal nem hogy agresszívabbá teszi a hallgatót, hanem éppen ellenkezőleg: kis túlzással rendes arc lesz tőle az ember fia.

A kutatást egy sydney-i egyetem végezte, a kutatók, köztük Prof. Bill Thompson a következő eredményre jutottak a zenehallgatási szokásokkal kapcsolatban: "A death metal rajongók rendes emberek. Nem fognak elindulni és bántani bárkit is."

A kutatás célja igazából a zene érzelmi hatásait célozta be: "Sokan szeretik a szomorú zenét, de ez egy kicsit paradox helyzet. Miért akarnánk magunkat elszomorítani? Hasonló kérdés merülhet fel az agresszív, vagy erőszakos elemekkel rendelkező zenével is. Számunkra ez egy pszichológiai paradoxon. Ezért, mint kutatóknak, felkeltette az érdeklődésünket, miközben tényként kezeljük, hogy a médiában látható erőszak már egy szociálisan is alapvető téma lett."

A kutatásban 32 death metalt kedvelő rajongó és 48 nem rajongó vett részt, miközben ugyanazokat a képeket és zenéket vetítették, játszották nekik - így Pharrel Williams Happyjét is. A dalok közben az egyik szemükre ártalmatlan, a másik szemükre erőszakos képeket vetítettek az alanyoknak. Mint kiderült, az agresszív képeket minden esetben többen nézték.

"Az agy megpróbálja azt befogadni, ennek feltehetőleg biológiai oka van: mert fenyegető. Ha az erőszakos zene érzéketlenné tesz az erőszak felé, ami miatt sok szülő, vallási csoport és cenzori csoport fél, akkor nem mutatnák ugyanazt az eredményt. De az ilyen zene kedvelői ugyanazt az eltérést mutatták ezek felé az erőszakos képek felé, mint azok, akik nem szeretik ezt a fajta zenét."

A Bloodbath sem hagyta természetesen szó nélkül a dolgot, Nick Holmes ezt mondta erről: "Nincs bajunk ezzel az egésszel. A dalszövegek csak ártalmatlan szórakozások, ahogy a kutatás is alátámasztja. A dalszövegek tartalma lényegében a '80-as évekbeli horrorfilmek hangzó verziói. A legtöbb death metal rajongó intelligens, gondolkodó ember, akik egyszerűen szeretik ezt a fajta zenét. Ugyanez vonatkozik a horrorfilmek rajongóira, de méginkább a harci szerepjátékosokra."

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9514687714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.03.14. 14:42:27

Megdöbbentő, hogy egyáltalán felmerül valakiben, hogy az ilyen vagy olyan zenét kedvelő emberek gonoszak (vagy a kedvelt zene alapján bármilyenek). Ez olyan szintű ostobaság, hogy "tudományos" kutatásként csak nevetni lehet rajta, ez kb az egyházak agyi szintje.

Tranquillius 2019.03.14. 15:08:05

@Kolompár Magneto: Az egyházakat szerintem kár volt belekeverni. Rengeteg templombajáró embert ismerek, akik hatalmas death metal rajongók.

2019.03.14. 16:00:39

@Tranquillius: es szerinted az egyhaz=templombajaro emberek?
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum