RockStation

Nova Rock 2019

Egy elsőbálozó “öreg róka” szemszögéből

2019. június 24. - Árposz

sabaton.jpgIdén nyáron sikerült egy újabb tételt kipipálni a bakancslistámon. Már több, mint két évtizede járom a környékbeli fesztiválokat, de a Nova Rockra egészen eddig nem sikerült eljutnom, ám annak ténye, hogy az összes hozzánk, vagy a közelünkbe érkező kiszemelt zenekar mellett még jó néhány komoly név is ott lesz egy rakáson, igen meggyőző érvnek bizonyult. 

A négynapos lineup összeállításánál a szervezők nem bízták a véletlenre a dolgokat, a felhozatalban mindenki megtalálhatta az ízlésének megfelelőt. Olyannyira jól sikerült a program, hogy a fesztivál nyitottabb zenei ízlésű látogatóinak sok esetben csak az osztódási képesség segíthetett volna abban, hogy minden számukra érdekes programon részt vehessenek, ám ennek hiányában néha kompromisszumot kellett kötni, hogy mikor melyik színpadhoz érdemesebb elzarándokolni.

Már rögtön az első nap jött egy kellemes földbedöngölés a Lamb of God és a Slipknot jóvoltából, kaptunk némi északi feelinget az Amon Amarth-tól, camouflage powert a Sabatontól a lazább stílusok kedvelőinek pedig ott volt a Ska-P és Sum 41, de hogy az elektro zenéket favorizálók se járják sírva a poros utakat, egy laza kis Pendulum Dj Set is felkerül a műsorra.

Számomra második nap legígéretesebb attrakciója a hosszúra nyúlt búcsú körútját tartó Slayer és a velük együtt turnézó Anthrax, illetve a tengerentúli állomásokon szintén velük tartó Behemoth volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a búcsúzás körüli hype, és a "kiváló időzítéssel" adagolt információk még elvetemült SLAYER!!! rajongóként is felvitték cseppet a vérnyomásom, tekintve, hogy múlt tavaszi bejelentés alapján magyarországi kanyarról szó sem esett, majd “a hozzánk legközelebbi bécsi állomás” (a 2018-as bécsi koncertről ITT olvashattok) színpada szinte még ki sem hűlt és - micsoda meglepetés - már bejelentették a 2019-es budapesti illetve a Nova Rock fellépéseket. Ezen a napon a dark rock kedvelői sem panaszkodhattak, hisz itt járt a The Cure és a New Model Army.

Hétvégén pedig - a teljesség igénye nélkül - fellépett a hazánkba is gyakran visszatérő Powerwolf és a brutálisan erős műsorral érkező In Flames is, akikről ezt sajnos nem mondhatjuk el. És persze nem maradhat ki a felsorolásból a Testament, Rob Zombie, a Papa Roach, a Children Of Bodom, a német nyelvterületen túl is közkedvelt Die Toten Hosen, és a végére egy laza kis Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators. Jól hangzik? Nem kicsit! Csoda, hogy rápörögtünk, mint óvodás a vattacukorra? Nem!

zombie.jpg

Akkor felkészülni...vigyázz...kész...

Feleségemmel közösen gyakorlatilag már a bécsi Slayer koncert után eldöntöttük, hogy idén jött el az ideje annak, hogy megtapasztaljuk, mit is jelent egy rockfesztivál a sógorok szerint. Mivel a jóféle késő-kölyökkori “fogd a bakancsot és a hálózsákot, aztán irány a közepébe” mentalitás helyét már egy ideje átvette a “felnőttes megfontoltság”, gyorsan belekezdtünk az alapos(nak hitt) tervezésbe, így “jobb biztosra menni” alapon korán megvettük a jegyeket. Hamar összeállt egy autóra való baráti társaság és persze jól kifaggattam Nova-veterán Frogfoot kollégámat a helyi viszonyokról, aki olyan hasznos tanácsokkal látott el, amiket a hatásvadászat elkerülése érdekében nem fogok “életmentő” jelzőkkel illetni, az viszont bizonyosságot nyert, hogy ezen intelmek betartása ha nem is garantálja, de valamivel biztosabbá teszi a fesztivál zavartalan élvezetét, még ha ez a mi esetünkben ezúttal több szerencsétlen körülménynek “hála” nem valósult meg, de erről szót se többet.

Van az a bizonyos elcsépelt de igaz mondás,“Okos ember a más kárán tanul” és ennek jegyében úgy döntöttem, hogy a hagyományos “de kurva jól szólt a Lamb of God” jellegű beszámoló helyett ezúttal egy közérdekű, “Amit a következő Nova Rock előtt tudni érdemes és más fesztiválon sem haszontalan” összefoglalóval jelentkezem, ráadásul Kristóf kollégám képei helyettem is mindent elmesélnek. Az alábbi sorokban több olyan elkerülhető kellemetlenségről is szót ejtek majd, amit sajnos a saját bőrünkön is tapasztaltunk és lesznek persze kikerülhetetlen körülmények is, ez viszont a fesztiválszezonnal együtt jár.  

Porból lettünk, porban leszünk

A másfél évtizedes múltra visszatekintő Nova Rock fesztivál az Osztrák-Magyar határ közvetlen közelében, Miklóshalmán (Nickelsdorf) elterülő Pannonia Fieldsen kerül megrendezésre. A terület gyakorlatilag egy hatalmas kavicsos szántóföld, mely jellegéből adódóan forróságban brutálisan porzik, esős időszakban pedig kellemes sártengerré változik így érdemes az ide látogatóknak minden eshetőségre felkészülni. Még a legnagyobb hőségben is erősen ajánlott jó minőségű bakancsot viselni, mert tornacipőben vagy papucsban az objektumok közötti tekintélyes távolságoknak és a rettenetes minőségű ösvényeknek köszönhetően már az első nap közepére borítékolható valamilyen szintű lábsérülés. Jómagam az első estére talpanként fél-fél diónyi vízhólyaggal lettem gazdagabb egy “a becuccoláshoz jó lesz ezt a csuka is” döntésemnek hála. Esős időre nélkülözhetetlen egy jobb gumicsizma és esőkabát, illetve megfelelő mennyiségű száraz ruha. Érdemes viszont vigyázni a túl pakolással is, mert annak is megvan a maga böjtje.

A főellenség idén az iszonyat erős napsugárzás és a hőség volt, így védekezésként feltétlenül legyen nálad, valami komolyabb kence, sapka és egy bandana, amit hőség esetén bevizezve a nyakadba tehetsz, vagy védheted vele az arcod a folyamatos porfelhő ellen. Személyes tapasztalataim a hardcore napimádók számára talán nem relevánsak, tekintve, hogy nem kedvelem és nem is bírom a kánikulát, így gyakorlatilag pillanatok alatt rommá égtem és verítékben úsztam, az viszont tény, hogy a közvetlen környezetemben egyedül az a cimborám nem szenvedett a hőség hatásaitól, aki építőipari munkásként a fél életét a tűző napon tölti. Azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a  mentősök folyamatosan tolták a hordágyakon fekvő fazonokat a vöröskeresztes sátor irányába és minden második sarkon akad 1-1 őrangyal, aki slaggal locsolja az embereket, sőt tűzoltót is láttunk beszállni a játékba. A hőséggel nem érdemes viccelni, mert baromi könnyű pórul járni.

skap.jpg

Ezek a tanácsok gyakorlatilag minden fesztiválra érvényesek, de itt kiemelten. Mondhatnám akár azt is, hogy ez a fesztiválok között a Spartan Race :)

Ha netán otthon felejtesz valamit akkor sincs katasztrófa, a helyszínen szinte mindent be tudsz szerezni súlyos eurók ellenében. Amire viszont nagyon érdemes odafigyelni, hogy legyen nálad nagyobb mennyiségű ivóvíz hosszabb távú tárolására alkalmas kanna vagy palackok. Egy karton ásványvíz egy sátornyi ember számára itt gyakorlatilag semmire nem elég. Tudom, a tévében is bemondta a bölcs időjós lány, hogy a hőségben "fogyasszanak elegendő alkoholt" és te amúgy is annyira Rock n’ Roll arc vagy, hogy nem iszol vizet, mert abban szaporodnak a halak, de állandó negyven fok körüli hőségben ez az elv meglepően hamar megdől, és szempillantás alatt azon kapod magad, hogy a túlélésre játszol.

Akár csak a posztapokaliptikus sci-fi filmeken, itt is erősen megy a harc az ivóvízlelő helyekért, amik a kemping területén viszonylag rövid túrával elérhetőek, de rendszerint rengetegen várnak egy-egy szabad csapra. Ugyanez igaz az amúgy igényesen kialakított zuhanyzókra is, ahol ha mázlid van, meleg vizet is találsz. A fesztivál egyébként remek jellemformáló hatással is rendelkezik. Az ember egy életre megtapasztalja a víz valódi értékét és megtanulja megbecsülni a tisztaságot, mert az itt bizony nincs, kajamaradék hegyek és egyéb szemét annál inkább.

Minek rohanni, bőven lesz hely…

...hát nem lesz! Sajnos túl későn tudtuk meg, hogy már a fesztivál előtti napon meg lehet kezdeni a sátorverést. Aki teheti lakókocsis jegyet váltson, vagy autós sátrakkal érkezzen, mert a parkolóhelyek és a kempingek közötti távolság már önmagában felér egy teljesítménytúrával, pláne, ha hőségben kell megtenni az utat, dög nehéz cuccokkal. Mivel árnyékot adó fák nincsenek, a rutinosabb fesztivállátogatók érthető módon igyekeznek saját árnyékról gondoskodni, így plusz ponyvákkal, sörsátrakkal, stb. így egy 4-6 fős csoport simán elfoglal legalább 10 ember számára elég sátorhelyet. Vannak  persze speciális megoldások, és felár ellenében különböző igényeket kielégítő szeparált kemping részek, de az ezekhez tartozó jegyek pillanatok alatt elkelnek. A kempingbe kaját-piát és kényelmi eszközöket be lehet vinni csak a gázpalack tilos!

A sátrad körültekintően és a leírás szerint állítsátok fel, ne csak úgy odahányva mert "jó lesz az, buli van".  Az időjárás totál kiszámíthatatlan. Simán lehet nappal hőség éjjel pedig cidri vagy pillanatok alatt elviheti a vihar a szomszéd toi-toit a sátraddal együtt. 

Ha például Rock Maraton viszonyítási alappal gondolkodsz azt tömeg tekintetében szorozd meg sokkal, ha 10-15 éve a Szigetre jártál, még ahhoz mérten is érdemes többet számolnod. Sokan talicskákkal, békákkal vagy összetákolt kézikocsikkal oldották meg a be és kicuccolást, de az útviszonyok miatt nekik sem lehetett zökkenőmentes a roadolás, már csak a folyamatosan felbukkanó törött kerekek is erre engednek következtetni.

log.jpg

Érkezéskor váltsd ki a kártyád, de azért nem árt ha van nálad pár euró

A fesztivál elvileg teljesen készpénzmentes, a gyakorlatban viszont ez nem teljesen igaz. A karszalag átvételekor egy fejenként 10 eurós letétet kérnek egy szemeteszsák átadásával aminek a fele távozáskor visszajár, de csak ha a megfelelő időszakban akarsz haza battyogni. Az erre vonatkozó instrukciókat pontosan nem sikerült kódolnom, mivel  a helyszínen dolgozók többsége a németen kívül más nyelvet nem, vagy csak jelentős nehézségekkel beszél, és ha végre találsz valakit aki keni vágja az angolt, akkor Ő vélhetőleg a saját beosztott területén kívüli információkról mást nem igazán tud. Érdemes néhány alapvető német kifejezést megtanulni, vagy legalább próbálkozni a vegyes kommunikációval. Több ismerősöm is azt mondja, hogy nekik bevált, nekem azonban kicsit más a tapasztalatom ezen a téren. Legyetek türelmesek az ott dolgozókkal, hisz Ők is a hőségben aszalódnak egész nap. A többségük segítőkész, ha pedig olyanba botlasz, aki mégsem az, akkor érdemes másik mellényes embert keresni, mert nem ér annyit az infó, hogy felidegesítsd magad. 

A belső fizetésre alkalmas kártyákat az erre kijelölt bódékban válthatod ki és töltetheted fel. Ha már van kártyád a feltöltésre vannak viszonylag egyszerűen használható automaták is, de arra készülj fel, hogy az instrukciók itt is németül lesznek kiírva. Kétféle kártyát lehet kiváltani. Van egy teljesen ingyenes alap, fehér színű kártya, amire feltolod a pénzt a bankkártyádról vagy már kiváltott euróban fizeted rá a kíván keretet (a forint sajnos nem játszik), aztán, ha elhagyod, akkor így jártál, vagy lehetőség van egy 5 eurós  nevesített kártya kiváltására is, ami vesztés esetén letiltható. Távozáskor a maradékot készpénzben kapod vissza, vagy visszavezetik a bankkártyádra, de ennek, ha jól értettem van némi átfutása. Ha jártál már például a VOLT fesztiválon akkor nem lesz teljesen idegen a rendszer. A használata egyébként pofonegyszerű. Kéred a söröd, elkérik a kártyád, egy telefonnal lekapják az összeget. Megiszod a söröd, visszaviszed a korsót, és visszatöltik a betétdíjat. Amire érdemes odafigyelni: az euro valahogy gyorsabban fogy mint a forint és az sem mindegy hol pittyentesz a kártyáddal de erről majd a következő címszó alatt...

ministry.jpg

A kint és a bent az két külön világ

A fesztivál területe leegyszerűsítve két részre osztható. Van a kemping, ahol álomra hajthatod a fejed és ha a végig fesztivál területén szeretnél maradni, érdemes itt intézni az evést-ivást, ugyanis olcsóbb. Bár, ha autóval érkeztél akkor a legjobb amit tehetsz, ha a hőség elől a fesztivál területén kívül, akár a határ magyar oldalán keresel menedéket a koncertek kezdetéig. Ha mégis a maradás mellett döntesz, legendás az 1.5 eurós sör és van egy igen közkedvelt fesztivál “szupermarket” ahol sok hasznos dolgot be lehet szerezni. A kemping melletti főbb útvonalon található büfékben széles és minden igényt kielégítő az ételválaszték. Kifejezetten népszerűek a “reggelizők” és felbukkannak mozgó kávé, sör, jégkrém és cigi árusok akiknek néha nagyon tud örülni az ember.

És van a színpadoknak elkülönített rész ahol a nagybetűs élet zajlik. Ez egy külön őrzött, beléptető kapus terület, ahol áthaladáskor lecsekkolják a szórakozni vágyók állapotát és se palack, se korsó nem mehet be! Számos logikus érved lehet, hogy neked miért fontos, hogy nálad legyen egy üres kulacs, vagy, hogy “de ez csak víz”, a biztonságiak szigorúak és udvariasan de határozottan teszik a dolgukat. Ha együttműködő vagy azt megköszönik, ha nem...no ezt nem próbáltam, de inkább ti se tegyétek.

Innentől egy új és drágább világba léptél, ahol szintén van szinte minden, csak győzd kifizetni. Itt a színpadok és egyéb objektumok között nincs olyan észvesztően nagy távolság, de az ide-oda rohangálás alatt hamar megszomjazik az ember és ha nem akarsz lemaradni semmiről, nem lesz időd a sátradhoz rohangálni, még akkor sem, ha a közelben sikerült letelepedned.

Térkép, applikáció, emlékeztetők és a nagy büdös XXI. század

A Nova Rock saját mobilapplikációt is készített, megkönnyítve ezzel is a gondtalan információszerzést és szórakozást, és a közösségi médiás felületeiken is folyamatosan tolják az információkat. Az applikáción belül például saját programtervet készíthetsz magadnak, belehallgathatsz a fellépők zenéibe, eléred a fesztivál térképét, mindenféle értesítéseket kapsz, arra viszont nem árt gondolni, hogy a mobilod hogyan lesz majd feltöltve. Vannak ugyan töltőállomások (legalábbis egyet találtunk) de ott iszonyat nagy a sor, illetve a reggeliző mellett is vannak kivezetett konnektorok, de ezek nem őrzött vagy zárható dokkolók. Érdemes beruházni egy jóféle külső aksiba, de a lehető legjobb, ha egyszerűen a minimumra veszed a telefonhasználatot és spórolod az energiát, hiszen fesztiválozni jöttél és nem a képernyőt bámulni...

Ha megfogadod ezt a pár tanácsot nagy eséllyel hatalmas bulikban lesz részed és semmi nem tart vissza attól, hogy már úton hazafelé azon törd a fejed, hogy milyen lesz majd a következő.

További kellemes és gondtalan fesztiválszezont mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4214897534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coligny 2019.06.24. 17:40:28

Nem gondoltatok még arra, hogy nem ártana egy lektor, aki élesítés előtt elolvasná és korrektúrázná a cikkeket? Sokat dobna a blog élvezeti értékén, ha nem lennének tele helyesírási és nyelvhelyességi hibákkal.

Amál 2019.06.25. 13:35:53

Lektor,elkélne! Az Osztrákoknál,a német nyelvtudás is!:) Amúgy, a legtöbbje,beszél angolul!2006-7-8-ban,,még tudtak!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum