RockStation

Bezárhat az amerikai független koncerthelyszínek kilencven százaléka

2020. június 10. - theshattered

jb_2.jpgEgy ötven államban kétezer helyszínt érintő felmérés szerint a független koncerthelyszínek kilencven százaléka lehúzhatja a redőnyt, ha elhúzódik a karantén. A koronavírus-járvány miatt kialakult koncertmentes időszakban (az USA-ban tovább kitolódik a rendezvényszünet!) értelemszerűen nulla bevételből kell most gazdálkodnia a helyszíneknek, ami érthető okokból közel sem elegendő a fennmaradáshoz. (Fotó: Somogyi Lajos, Bands Through The Lens)

Az IDE KATTINTVA elérhető felmérés anyaga többek között a következőket szedte össze:

- A független koncerthelyszínek az elsők voltak, akik bezártak és az utolsók lesznek, akik kinyitnak
- A helyeknek semmi bevétele nincs, de az olyan kiadások, mint a bérleti díj, számlák, kölcsönök, adók és biztosítások, továbbra is terhelik őket
- Nincs munka, amit az alkalmazottak a belátható jövőben el tudnának látni
- A leállás bizonytalan ideig, várhatóan 2021-ig eltart majd, ezek a helyek az utolsók között fognak megnyitni
- A részleges megnyitás sem éri meg, a bérleti díjak, a számlák, az adók, biztosítások és a fellépők díjai nem csökkennek, azokat ki kell fizeni. Állandó díjuk van.
- A turnék bejáratott útvonala miatt a zeneipar nem fog teljesen felépülni, amíg a teljes Egyesül Államok nincs megnyitva. A NIVA-ba (National Independent Venue Association) tömörült tagok támogatást kérnek emiatt.

A helyzet hatásaival kapcsolatban az alábbiakra jutottak:

- Kormányzati támogatás nélkül a független koncerthelyszínek kilencven százaléka hónapokon belül bezárhat. A jelenlegi támogatások nem elegendőek a helyzet megoldásához.
- A Pollstar kilencmilliárd dollárnyi kiesést prognosztizál, csak a jegyeladások alapján (nem számolva az étel/italeladás utáni bevételeket), ha 2020-ban nem tudnak kinyitni ezek a helyszínek
- A koncertek a zenekarok bevételének háromnegyedét jelentik
- Minden jegyre költött egy dollár tizenkét dollárnyi egyéb bevételt termel a helyi éttermekben, hotelekben, taxiknál, kereskedőknél
- A koncerthelyszíneknek körülbelül tízmilliárd dolláros közvetlen gazdasági hatásuk van a környezetükre

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2815772266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum