RockStation

TAKÁCS TIBOR: BOTRÁNYT AKARUNK! – RÁGALMAK A CPG ÉS A MAGYAR PUNK MOZGALOM ELLEN (Jaffa Kiadó, 2021)

2021. szeptember 15. - rattlehead18

tt_botranyt.jpg

A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat fejesei a 70-es évek második felére kimondva-kimondatlanul három csoportba, azaz a három "T"-hez sorolták a magyar könnyűzene művelőit. A képviselt műfajtól függetlenül támogatott, tűrt és tiltott kategóriák lefelé könnyen, felfelé annál nehezebben voltak átjárhatók.

A 70-es évek legvégén pedig az új hullám farvizén a legvidámabb barakkba is megérkezett a szennyhullám. A punk és az oi muzsikák "gyűjtőneve" lényegében ideológiai háttértől függetlenül összemosta a szocialista erkölccsel és - a CPg esetében - annak képviselőjével szemben bármilyen kritikát megfogalmazó tinédzserek zenéjét. Nem kell hozzá önjelölt rocktörténésznek lenni, hogy az ember a három "T" szerint kategorizálja ezeket a fiatalokat. Takács Tibor Modern Magyar Történelem sorozat keretében megjelent kötete erre a néhány évre koncentrálva vállalkozik arra, hogy feltérképezze a szennyhullám hazai gyökereit, illetve azt, ahogy az államhatalom nemes egyszerűséggel eltaposta azt a néhány pellengérre állított tizen-huszonéves srácot, akik "nyíltan" szembehelyezkedtek a szocialista erkölccsel.

A Botrányt akarunk! borítóján a szennyhullám három emblematikus alakja, a közellenségnek kikiáltott szegedi CPg együttes tagjai szerepelnek; a kötet tehát akár a zenekar története is lehetne… Takács Tibor azonban ennél tovább ment, és egy korrajzot tár az olvasó elé. Elég a kötet végére lapozni ahhoz, hogy megállapítsuk, komoly kutatómunka áll a leírtak mögött. A könyv minden olyan legendára igyekszik választ adni, amivel az évtizedek során a zenekar kapcsán összefuthattunk, az ártalmatlan zenekarnév félreértelmezése, tudatos félremagyarázása csak egy ezek közül, de a szerző többek között kitér a csirkedarálós sztorira is.

Az ügyeletes popcézár, Erdős Péter a neki címzett dal révén találta meg magának a CPg-t, akiket akarva-akaratlanul sikerült egybemosnia a skinhead ideológiával, ehhez elegendőnek bizonyult egy közös fellépés a Mosoly (Mos-oi) zenekarral, a hozzáértők pedig nem tudtak és feltehetően nem is akartak különbséget tenni a két együttes között. Mint tudjuk, mindketten megkapták a "magukét", de az igazi balhét a CPg vitte el, a rágalmak pedig tartósan rajta is ragadtak a zenekaron. A Botrányt akarunk! tehát nemcsak a CPg, hanem a korai magyar, elsősorban budapesti punk mozgalom hiteles története a korabeli források alapján.

A kötetben a két főkolompos mellett hosszabb-rövidebb gondolatsorok erejéig szó esik a Spions, az Auróra, a Kretens, az ETA, sőt még az R-Go zenekarokról is. Az időrendben felgöngyölített sztori számomra legérdekesebb részei az 1978 és 1984 közötti időszakot taglaló fejezetek. A szerző elsősorban az államhatalom szemüvegén keresztül láttatja az eseményeket, de a közemberek gondolatai is helyet kapnak, még ha az utóbbi források fenntartásokkal is kezelendők. A könyv kapcsán egyetlen hiányérzetem van, melyet egyébként maga a szerző fogalmazott meg; a záró gondolatsorban emlegetett CD melléklet a CPg kapcsán valóban rávilágíthatna a korabeli államhatalom által generált csúsztatásokra, ferdítésekre, szándékos félremagyarázásokra, koholmányokra.

Aki átélte a korszakot, feltehetően könnyen fel tudja venni a könyv fonalát, de néhány személynév (Erdős Péter, Sebők János, Wilpert Imre…) tisztázása után a később érkezettek is különösebb nehézség nélkül kapcsolódhatnak a roskadozó szocialista popkultúra utolsó évtizedének a CPg szemszögéből írt krónikájához!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1816687472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.15. 19:37:43

Erdős Péter remélem a világ végéig forog a sírjában.

Gazz 2021.09.16. 14:09:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Azt eddig is mindenki sejtette, hogy te akkor az államhatalomnak szurkoltál.

Lez blogger 2021.09.16. 14:28:53

Tibinek nagyon jó foci témájú könyvei vannak. Most egy kicsit más vizekre evezett, de ezt is nagyon várom, hogy elolvassam.

gigabursch 2021.09.16. 15:18:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Az egy dolog, hogy zeneileg nem a legműveltebb volt.
Az azóta eltelt majd 4 évtizedben elég sokan vitték azonban még lejjebb a színvonalat, elég csak a mindenféle C+ "zenész"-ekre gondolni.
Tudod: Savaseső a jó anyádra, meg a Vérzését, meg a hányását...

Amúgy punk zenét is lehet rendkívül művelten csinálni, mégha nem is erről híres a műfaj.
A nagyobb gond inkább az volt, hogy PolPot Megye sajnos a normális élet elősegítése helyett csak ebben a rohadék TTT-ben (Tízen Túliak Társasága, ja nem...) tudott gondolkodni.

Behajtó70 2021.09.26. 15:55:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: legalábbis neked nem tetszett. Nekem meg a Neoton nem, és? Meg a konczzsuzsa sem, meg a bródyjános sem, akik az akkori rendszer legfőbb kiszolgálói voltak. A hülyék megvzabálták, mert azt hitték, hogy ezzel a rendszer ellen picit lázadhatnak, miközben a legnagyobb átverés volt nekik tapsolni! Méghogy ha ő zászló lenne! Az is, mindkettő! Ezekhez képes a cPg kifejezetten gerinces társaság! És akkor is és ezredszer is: erdős péter a k..va anyád! (meg aki lemezért cserébe feleségül ment hozzá...pfffff)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.26. 16:09:40

@Behajtó70:

Nekem meg egyik tábor se tetszett. Kivéve Szűcs Juditot. de ő meg nőként tetszett.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum