RockStation

Nem tervezek nagyon előre, de a mi esetünkben felesleges is

Interjú Körmöczi Péterrel a Cadaveres atyjával

2022. november 27. - KoaX

0068.jpg

A Cadaveres zenekar egyszerűen megkerülhetetlen, ha a hazai undergroundról beszélünk. Körmöczi úr eszméletlen régóta kitart, rendületlenül. Mivel most jelent meg a zenekar első anyaga vinylen és változások is vannak a zenekar tájékán, így volt miről beszélgetnünk a gitáros dalszerzővel. 

RS: Körmi kezdjük a jó dolgokkal. Éppen most fog megjelenni az első Cadaveres lemez vinylen is. Milyen érzéssel tölt el ez téged?

Körmi: Az utolsó Cadaveres De Tortugas lemez ( Versus 2004.) mellett, talán a Soul Of A New Breed lemeznek (2006.) van a legfontosabb, legmeghatározobb szerepe az életemben. Rettenetes fontos időszakban született, viszonylag rövid idő alatt és rettenetes nyomás alatt.  Ennek ellenére – ennyi év után – kijelenthetjük, hogy az egyik legfontosabb, legmeghatározóbb Cadaveres lemez született, amiből a mai napig a legtöbb példány fogyott. Nyilván ennek rengeteg összetevője van , volt, de ez a száraz tény. A lemez teljes elfogyása generálta az újrakiadást CD-n és - figyelembe véve a mai igényeket, divatokat - vinylen is, aminek természetesen rettenetesen örülök! 16 év után pedig megérdemelt az anyag egy kis kozmetikázást. Kapott egy mastert Varga Zolitól (SongSong Production), amitől most pont olyan, mint amiennek mindig is lennie kellett volna! Imádom.

RS: Nem csak a 2006-os Soul Of A New Breed jelent meg az évben, hanem a Cadat megelőző Cadaveres De Tortugas anyagai is napvilágot látnak vinylen. Honnan jött az ötlet, hogy ezeket a kiadványokat újra megjelentessétek, és vinylen is kiadjátok?

Körmi: A CDT Salvo Karma 20 éves jubileumánál merült fel bennem élőszőr az újrakiadás lehetősége. Egyrészről sokan keresték a lemezt, amiből jó ideje nem létezett már CD. Másrészről rossz volt külső szemlélőként látni, hogy 1-1 használt csoportban 6000 ft körül cserélnek gazdát a CD lemezeink eredeti példányai. Másrészt felnőttek és keresővé váltak a 20 éves rajongóink – velem együtt – és akiknél maradt a gyűjtői szenvedély, kikövetelték a bakelit kiadást. Felnőtt fejjel bírtokolni akarják sokan azokat a kiadványokat, amik annak idején hatással voltak rájuk vagy valami jó emlék fűződik hozzá. Egy kor lenyomatai ezek a lemezek Salvo Karma, Incarnation....2000-es évek eleje. Engedtem a nyomásnak, másrészt megérdemelte az anyag az új mastert és az újrakiadást, hiszen a CDT életmű fontos, meghatározó része, sőt - a Versus mellett - a legfontossabb anyagok egyike.

RS: Van még a korai anyagokból egyáltalán, vagy elkapkodták mindet?

Körmi: A korai anyagok kb. 2006. táján teljesen elfogytak. A 2020-as Salvo Karma újrakiadásból pár kazi , CD és vinyl van még. Pont az volt a lényeg, hogy a régi mag, azok akik követik a zenekart, minket és értesültek róla, hogy lett újrakiadás, azoknak már jutott. Akiknek igazán fontos volt a CDT, azoknak már biztosan odakerült a polcra az új változat. 

RS: Milyen technikával és hol készülnek a vinylek?

Körmi: A korábbi szlovákiai gyártatás után, ezek a kiadványaink már itthon készülnek a Hanaton Rocord Press zalaegerszegi üzemében, ahol préselik a lemezeket. 

RS: Megéri még vinylt kiadni, vagy ez csak ilyen álom, ami most valóra válik? Eléggé baráti a lemezek ára, ahogy néztem!

Körmi: Mindig törekedtünk a rajongóbarát árképzésre. Igazából úgy van kalkulálva, hogy nullára kijöjjünk, ez többé-kevésbé sikerülni is szokott. Nagy dolog szerintem – még így is, hogy olcsó – 100db CDT vinyl gazdára talál 2022-ben, 20 évvel a megjelenésük után. Előrendelésben ugyanis az Incarnation lemezek nagy része is elfogyott már.

 RS: Te is gyűjtöd a vinyleket, vagy megmaradsz a Star Wars kiadványoknál?

Körmi: Gyűjtöm, de kb a kedvenceimtől. Főként a régebbi top lemezeimet, személyes kedvenceimet vásárolgatom meg. Olyanokat, amiket hallgatok is. Nem célom a végtelen mennyiségű kacat halmozása....Star Wars-ból is csak a régi figurákat gyűjtöm 1978-1985 közötti vintage érából, semmi mást szinte. Amik voltak más időszakból, eladtam. Ezek nagy része meg is van bontva, bontatlanul, Taiwan, Hong Kong, mexikói variánsokkal kiegészítve, úgyhogy kb befejeztem a gyűjtést. 

sw2.jpg

RS: Ha már szóba került a Star Wars, neked, hogy tetszenek az új spin off sorozatok? Andor? Book of Boba? Manadolrian esetleg Kenobi?

Körmi: Természetesen mindegyiket megnéztem, nézem...vannak jó pillanatok, de nem én vagyok a célközönsége ezeknek. Talán Kenobi tetszett legjobban. Vannak jó hangulatok, néhány jó ötlet, visszacsatolás, de összességében nagyon vontatottak nekem ezek. Unalmasan hosszúak sajna.

RS: Ha lesznek új SW filmek megfogod őket nézni, vagy inkább az old school vonalat képviseled?

Körmi: Megnézek mindent, de vaskalapos old school-os vagyok!!! 

RS: Nemrég kikerült a hír, hogy Kálmi és Delcsik úr távozik a zenekarból. Lehet erről tudni valamit? Összeveszés, békés távozás, megfáradtak, rájöttek COVID alatt, hogy nem akarnak buszozni vagy csak beindult Balázs rap karrierje végre?

Körmi: Nincs összeveszés, sem vita. Balika már évek óta letette volna a bőgőt szerintem. Kicsit bízott valahol szerintem abban, hogy megfáradok végre. Aztán ez csak nem akart bekövetkezni, aztán Kálminak lett elege a koncertekből, utazásból. Ezek után könnyebb volt nekik errefelé billenni együtt. Időben jelezték, hogy be szeretnék fejezni, elfogadtam a döntésüket. (nem is tudtam mást tenni ugye.... ) Volt egy pont, amikor én is úgy éreztem, hogy akkor legyen ennyi, de aztán új előre kaptam. Rengeteg dolog és ember volt, akik miatt így döntöttem. A jövő évet szeretném még mindenféleképpen megcsinálni. Nem tervezek nagyon előre, de a mi esetünkben felesleges is. Első körben újraépítettem a zenekart, készülünk a januári Düreres „elköszönőbulira”, ahol Balika, Kálmi és Zsolti utoljára lépnek fel a Cadával, közben persze próbálunk a többiekkel a tavaszi „Cadaveres Esszencia” koncertekre, ahol elvileg még pár CDT nóta is a műsorba kerül a régi tagokkal! Nem mindenki állt még kötélnek, de dolgozunk rajta.....hátha. Úgy volna igazi színpadra állni. Úgyhogy van azért mit csinálni.....tanulgatom újra a 20 éve megírt nótáim nagy részét....vicces, nagyon jó érzés! 

RS: Visszatérve a kiadványokhoz kicsit, ezeket nem fogjátok megturnéztatni? Úgy értem, hogy egy Soul Of A New Breed fullos koncert azért adná!

Körmi: Január 14-én a Soul of a New Breed-es felállás nagy része ott lesz mellettünk. Ha minden jól alakul, színpadra is áll majd mindenki velünk együtt. Aztán tavasszal itt lesz velünk Gabó Ádi és Bölcsföldi Zoli, főként az általuk jegyzett lemezek kerülnek terítékre majd velük. Rengeteg olyan nóta, amik az elmúlt 4-5 évben kimaradoztak már a programból. Lesz pár meglepetés és persze pár örök, klasszikus Cada nóta.

RS: Azért Te sem ma kezdted a kisbusszal járni az országot. Családapa vagy, komoly vállalkozó, mégis bírod még az autópályázást?

Körmi: Bírogatom, de már korán sem beszélhetünk annyi koncertről, mint a korábbiakban. Ennyi meg pont jól esik. Szeretek utazni, jönni-menni. Mindig is szerettem. Mikor nincsenek koncertek kirándulunk. Járom az országot vagy igy, vagy úgy. Rettenetesen szeretem minden szegletét! Sikerült is megismernem kellő képpen, de még mindig van mit felfedezni és teszek is érte, hogy ne maradjon szürke folt! 

RS: Szerinted merre tartunk most az underground zenei élettel? Az én meglátásom szerint, sokkal több és szélésebb műfajú zenei bázisunk volt a 2000-es években. Úgy értem nem látom már azt a színtere, mint régen. IHM, Cadaveres, Bridge To Solace, Superbutt, Subscribe. Nincsenek már ilyen bandák, vagy csak én nem látom?

Körmi: Sok jó, új banda van. Komoly klubbélettel. Nyüzsög a színtér....széles a bázis. Talán túl széles. Talán el is aprózódik kicsit jobban, mint kéne? Nem tudom....nem látom pontosan. A én korosztályom ugye, szinte kikopott már a klubbokból. Nézőként és zenészként sem nagyon találkozom hasonló korosztállyal, tisztelet a kivételnek. A 20-as, 30-asok nyilván jobban összezárnak, jobban képben vannak, de helyi szintem mocorog mindenfelé az underground az látszik. Persze nehezebb dolga van mindenkinek, mert ennyi koncert soha sem volt még itthon, mint mostanság. Alig lehet idővel és pénztárcával bírni, ennek pedig az itthoni undergound issza talán a levét sajna.....vagy leglább is nincs könnyű dolga. A lemezeladások annyira már nem mérhetők, mert fizikai formátumot nem nagyon vesznek az emberek, max ugye nosztalgiából és ugye a vinyl ügy robban be egyre jobban....szerencsére!

RS: Milyen most a közönség amúgy. Befogadóbb, mint mondjuk a COVID előtt? Nyitottak arra, hogy több koncertet nézzenek meg?

Körmi: Szerintem igen. Szinte kivétel nélkül sokan vannak a külföldi koncerteken. A vidéki kis klubbokban azért van baj, de valahol meghúzódik a határvonal. Másik oldalról meg nyílnak is új helyek országos szinten, szóval van még hit az élő zenében. Most egy érdekes időszak. Változások vannak minden téren. Nem könnyű, de bizakodjunk, bizakodom!

RS: Van elképzelésed, hogy mi lesz a zenekarral mondjuk 10 év múlva?

Körmi: Egy kellemes emlékek leszünk CD lemezbe zárva néhány polcon, kis porral a dobozunk tetején. Ezért viszont örülök, hogy időtálló anyagokban működhettem közre. Jó stúdiókban, remek lemezek készülhettek, remek emberekkel, amik kiállják és ki fogják állni az idő próbáját. Így szerettem volna mindig is. Amíg vagyok, gondozom a Cadaveres De Tortugas és a Cadaveres zenei örökségét, ahogy eddig is tettem. Vannak CD-k, vinylek és nem tűnünk el a semmibe....akinek meg mindig is túl dallamos volt a Cada és nem eléggé kemény, az le tud venni akár egy Bloodiest lemezt is a polcról! 

RS: Neked mi hiányzik a kétezres évekből?

Körmi: Max a fiatalságom...de én megtalálom önmagam a jelenben is. Nem szeretek visszafelé nézegetni, keseregni, merengeni a múltba. Voltak jó pillanatok, de remélem tartogat nekünk még a jelen is és a jövő szép pillanatokat és a jövő is izgalmakat és sok örömöt, legyen szó bármiről is! Várom az „Esszencia” bulikat Zolival, Ádival egy pár olyan nótával amiket régen játszottunk.....várom, hogy milyen lesz majd színpadra állni az új emberekkel – Markó Tomival, Juhász Misellel – hogy fognak megszólalni a jól ismert, végtelenszer ismételt nótáink velük Vince dobolásával, amiket még mindig nem unok szerencsére....Jövőre 30 éves lesz a munkásságom, pár helyen felbukkanunk majd így együtt, gyertek el, koccintsunk egy itallal a jubileumra! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6517987570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum