RockStation

DENEVÉR - A VÉRIVÓK KRÓNIKÁI (Metal Ör Die Records, 2023)

2023. június 12. - sunthatneversets

346645834_756047452663325_3197025796446143359_n.jpgAz első Denevér lemez ismertetőjét tavaly augusztusban azzal a gondolattal zártam, hogy a témaválasztás jellege miatt kétségesnek tartom a folytatást. A formáció mögött álló Terebesi Tibor azonban nem bizonytalanodott el; úgy tűnik, hosszabb távon is számol a Denevérrel.

Egy szűk év telt el a Vámpír megjelenése óta, és már kézbe is vehetjük az elődjével azonos koncepcióra felhúzott A vérivók krónikái című nagylemezt. Érdekesség, hogy a CD korong hivatalos megjelenési dátuma az aktuális Budapesti Lemezbörze időpontjához igazodva épp a tegnapi nap volt. Aki nem ismeri az előzményt, annak elöljáróban annyit kell tudnia, hogy az egyszemélyes ózdi formáció tavalyi lemezével a black metal gyökereihez ásott vissza. Mind a zene, mind a hangzás, mind pedig a külsőségek a ’80-as évek közepét, második felét idézték. (Ezeket pedig – ahogy a friss lemezt is - a dalszövegek révén a vámpírokra épülő tematika kapcsolta össze.)

Arról az időszakról van tehát szó, amikor olyan hazai formációk alkották meg máig emlegetett demo felvételeiket, mint a Tormentor, a Fantom, a Detonátor vagy az Angel Reaper. A Denevér második nekifutásra is ezen zenekarok hagyatéka előtt rója le tiszteletét, mely azonban nem az ősi riffek ezredszeri rögzítésében, szándékosan alapra vett megoldások erőltetésében, azaz a régi lecke újra felmondásában nyilvánul meg. Tibor a múltba réved, de ehhez nem rest a jelen eszközeit is igénybe venni.

331188824_499655785578907_8768761488643150860_n.jpg

Lehet sérelmezni a dobgép használatát, de ha olyan nevek élhetnek ezzel a lehetőséggel, mint a Limbonic Art vagy a Summoning, akkor szerintem gyorsan lépjünk is túl ezen. Tibor neve egyébként a Velm, a Mabthera vagy az Aornos formációk révén ismerős kell, hogy legyen azok előtt, akik huzamosabb ideje követik a hazai fekete fém mozgalmat. A dobok és a három szerzeményben helyet kapott gitárszólók kivételével most is ő felelt az összes hangszerért. A dalszerző fő instrumentuma a gitár, ennek megfelelően a rendelkezésére álló háromnegyed óra alatt ezúttal is egy masszív gitárfalat húz a hallgató köré, riffjein továbbra is érezhető a korai germán thrash vonal befolyása, azonban az epikusabb, illetve lassabb részeknél rendszerint felkaptam a fejem a norvég black metal behatásaira és néhány új ízre is.

A Denevér legfőbb erőssége tehát még mindig a gitárjátékban nyilvánul meg. A komolyzenei felvezetés pedig a ’80-as évek black/thrash anyagainak egyik jellemzője volt; ebben a körben elég, ha a Carmina Buranára és a Sepultura: Morbid Visions lemezére gondolnunk, vagy komolyzenei gyökerű hatásként megemlíthetjük egyes Bathory és Kreator korong bevezetőit is. Tibor most ehhez Liszt Ferenc és Mozart munkásságából merített.

A kellően sejtelmes Intro meg is alapozza a hangulatot. A roham pedig Az első vámpír című tétellel veszi kezdetét. Alapvetően gyors, pusztító, de korántsem öncélú black metalról van szó. Ez a kijelentés pedig nem csak erre a szerzeményre, hanem a CD egészére értendő. A recsegős vokálokkal elővezetett dalszövegek a booklet segítségül hívása nélkül is érthetők. Különösen hatásos az egyes szám első személyben íródott Elzárva a világ elől. Az Aornos-os Tátrai Csaba egyik gitárszólója egyébként épp ebben a tételben hallható. A kárhozottak királynője és az Alakváltó a korai Immortal és Enslaved lemezek által kijelölt nyomvonalon és tempóban íródott. Az Istenek húsa és vére a vágták mellett disszonáns riffekkel is operál, még a Véredtől újjáéledek és a Vérszomj című szerzeményekben igaz, hogy csak jelzésértékkel, de modernebb thrashes megoldások is előfordulnak. A legerősebb tételnek pedig a Csaba szólójával megtámogatott, nagyszabású Vetalát érzem.

Az újfent az egri Metal Ör Die Records logója alatt megjelent, ismét Boda Péter borítója mögé csomagolt CD a szimpla változat mellett kapott egy limitált, díszdobozos formátumot is. Ez a hazai kiadványok esetében még az ún. nagy neveknél sem bevett gyakorlat, az undergroundban pedig szinte példátlan, bár az egri kiadó a közelmúltban hasonló formában már más megjelenést is megtámogatott. A dobozos gyűjtői verzió – ha jók az információim – a CD mellett tartalmaz egy felvarrót, egy matricát, illetve egy kézzel sorszámozott kártyát és egy zászlót is. Rendelés: metalordierex@yahoo.com, illetve metalordierex.bandcamp.com

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2118140508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum