RockStation

Krampüs - Retarted Spawn (Metal Ör Die Records, 2023)

Telhetnek az évtizedek, a minőség mindig adott

2023. szeptember 14. - rattlehead18

361603049_762404722554592_6663668821935118686_n.jpgVeszprém, death/grind és Metal Ör Die Records – aki olvasta a szeptember elején megjelent lemezajánlónkat, már rá is vághatja, hogy Parasite Crowd. Az underground aktualitásai terén járatosabbak pedig nyomban hozzá is tehetik a Krampüs nevét.

A Balaton-felvidéki, szintén death/grind muzsikában utazó négyes az egri kiadónál épp a mai napon jelentette meg a harmadik nagylemezét. A Veszprém-Eger kapcsolat azonban nem újkeletű, az első két Krampüs CD-t ugyanis a manapság már kevésbé aktív egri Terranis gondozta.

A Retarded Spawn kilenc (!) év múltán követi a Graveyard Blowjob című második korongot. Eddig is tudtuk, de az új lemez bookletje végképp egyértelművé teszi, hogy a Krampüs egyenlő a bevezetőben emlegetett Parasite Crowd zenekart is megjárt Kovács Tamás gitáros/dalszerzővel. Tamás a lelke és a motorja is a hol trióban, hol négy fős felállásban üzemelő brigádnak.

Aki szívügyének tekinti a death/grind műfajt, minden bizonnyal pozitív emlékeket őriz az első két Krampüs lemezről. A Terrorizer-alapú grind muzsika mit sem változott, a Retarded Spawn akár a más bandáknál bevett két-három éves szünet után is követhette volna elődeit. A zenekari felállással azonban többször gondok akadtak, így Tamás sokadszorra is újraszervezhette a csapatot, véglegesnek tekinthető dobosuk pedig jelenleg sincs. A Retarded Spawnt végül egy újabb hazai underground supergroup rögzítette. Tamás mellett itt van a leginkább a Gutted frontjáról ismert Hajnali Sanyi, aki a vokálok felelőse volt. A dobok mögött az a Tóth Gábor ült, akit alapvetően a Nagaarum révén ismerhetünk, de kiadóként rendszeresen jelentkezik limitált kazettákkal is. A negyedik muzsikus pedig az a Kelemen János, aki amúgy a Sleepless-ben és az Omega Diatribe-ban érdekelt.

361603049_762404722554592_6663668821935118686_n.jpg

A dalszövegek egy részét elkövető Sanyi ezen a téren már nem csak a Gutted-ban, hanem a Limb For A Limb lemezén is bizonyított. Az idei löket pedig a szokásos témákat járja körbe, életvezetési tanácsokat, akuálpolitikai töltetű kinyilatkoztatásokat, egyéb magvas gondolatokat továbbra sem egy Krampüs CD füzetében kell keresnünk. Mint közismert, már ebben a műfajban is mindent eljátszottak és dalszöveg gyanánt szintúgy mindent papírra vetettek. Ha valaki, Tamás tisztában van ezekkel, hiszen már harminc éve is kb. ezen a vonalon mozgott. Kitartása, vaskalapossága pedig példaértékű.

A hazai grind mozgalom (létezik, létezett egyáltalán valaha ilyen?!) alapvetései a '90-es évek legelején a Subject, az Intense Agonizing, a Life Discussion és a Parasite Crowd korai felvételei voltak. Ahogy ezek a formációk, úgy a későbbiekben feltűnt belföldi grind alakulatok is egy-két felvétel erejéig maradtak ezen a vonalon, aztán vagy stílust váltottak vagy szimplán felszívódtak. A Krampüs mellett gyakorlatilag csak a Jack és a Paediatrician van tartósan jelen a grind vonalon. A hitelességhez tehát nem férhet kétség, ahogy az előzmények ismeretében minőségi csorba sem merülhet fel. A grafikai háttér is nívós, a borító elkövetője az a Simkó Zsolt volt, aki az első két anyag frontját jegyezte. Az egyéni arculat tehát szintén adott.

A stúdiózás során Mann László segítette a srácokat, akit a jobb sorsra érdemes, thrasher Mirror zenekar éléről ismerhetünk. Tamás pedig erős kézzel markolja a gyeplőt, kísérletezésről itt szó sem lehet, semmi olyan elem nem kerülhet a dalokba, ami stílusidegen. A félóra környéki lemezhossz szintén kőbe van vésve, melyen ezúttal tizenhét tétel osztozkodik. A fentebb emlegetett körülmények miatt a tracklistről nem is igazán érdemes dalokat kiemelni. A veszprémi osztagnak nem kenyere a céltalan száguldozás, a folyamatos blastbeat rohamok helyett inkább a dinamikai váltásokra építkeznek. A tekerések mellett így rendszeresek a crustos döngölések; akár egy szerzeményen belül is felvonultatják a komplett repertoárt. A Sanyi torkából özönlő szitkok szövegei az esetek tőbbségében a füzet felütése nélkül is érthetők, pedig kifejezetten ráment a változatos vokálokra. Ortodox death/grind vonalon a Retarded Spawnnál hitelesebb korong 2023-ban nehezen elképzelhető. A Krampüs tehát a hosszúra nyúlt szünet ellenére is épp olyan sziklaszilárd pont a hazai színtéren, mint odakint a Dying Fetus vagy a Misery Index.

Telhetnek ugyan az évtizedek, a minőség mindig adott. Ha a szintén friss Dying Fetus anyagot tekintjük öt pontnak - nem nagyon tehetünk mást - , akkor a Retarded Spawn elkövetői is bátran kihúzhatjak magukat! Rendelés itt: metalordierex@yahoo.com, letöltés ITT.

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4418212475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum