RockStation

Nagyúr - NEM (2024)

2024. április 03. - KoaX

nem_cover.jpg

Három éve január elsején, rengeteg hazai underground rajongó lélegzete állt el pár másodpercre mikor bejelentették, hogy hivatalosan is megalakult a Nagyúr, ami egykori Isten Háta Mögött és Dereng tagokat foglal magába. Azóta eltelt pár év, és most itt van egy újabb EP a zenekartól. 

Azt azért az elején el kell mondani,hogy a zenekarnak nem volt könnyű dolga,hiszen a tagok mögött ott sorakozik az az aláírhatatlan történelem, aminek az árnyékából még a Sötétség Hercege sem tudna kitérni. Magyarán iszonyat súlyt pakol rájuk az Isten Háta Mögött és a Dereng öröksége. Nem csoda,hogy amikor bemutatkozott a zenekar akkor két csoportra lehetett osztani az embereket. Az egyik imádta már az Túl Rövid-et is,mások pedig egyszerűen, ostobán (én is ide tartozom) a múltat, a fiatalságot várták újra vissza köszönni. Mivel azonban a múlt, szerencsére, távol maradt így viszont parkolópályára került a zenekar. Nálam legalábbis ez történt velük. Na, de akkor most,hogy írhatok erről az EP-ről mégis? Totálisan egyszerű az egész. Anno, Tamás közreműködésével ki jött egy remek Blind Myself nóta, majd azt mondtam,hogy na ennek akkor most adjunk egy újabb esélyt ! Így találtam rá a múltkor című szerzeményre, ami ledöntött a lábamról és új teret nyitott a korábbi dalok előtt. Nem iá csoda, hiszen alapjáraton a TEJ-et is bírtam, ami nem a megszokott metal project. 

A NEM-et egy sokkal kiforrottabb, rockosabb anyagnak érzem, mint a korábbi dalokat,noha közben viszont azt is érzem,hogy Tamás valami mást képvisel, mint korábban. Érzem a játékában azt,hogy a korunk aktuális előadói, népszerű előadói, hogy pontosítunk hatással van rá. Így én érzek némi Beton.Hofi, Azahriah hatást az énekében. Persze ez nem azt jelenti,hogy ezeket majmolná, hanem sokkal inkább a saját dallamaira formálja. Szövegek tekintetében pedig az aktuális magyar valóságot fogalmazza meg,csak sokkal befogadhatóbban,könnyedebb módon, minthogy azt korábban tette. Már az első dal, a Senki Földje, amúgy egy metalosabb érzést csempész vissza az anyagra,miközben remek dallamokat kapunk az arcunkba,amik gyorsan elmúlnak egymás kíséretében, mint a tiszavirág. Azonban a riffeket, nem fogjuk elfelejteni egy ideig az biztos. Na,meg az is biztos,hogy a zenekar ezzel az anyagával nem csak napfényt fog aratni. A Rendőrök Igazsága már sz első sorával elvarázsol és belém mar akár a könnygáz. Mindeközben pedig beemelnek a srácok olyan megoldásokat a samplerekkel, amiktől kap egy különleges ízt az egész dal. Emiatt viszont biztos,hogy nem fog ömleni a népharag a zenekarra, hiszen jól csinálják a dolguk,de ha kételkednél a dal végén, ajándékba kapsz még egy bélből kifacsart sikoltást is. A kezeket pedig most velem együtt a magasba tegye fel, aki szeretne vinyl kiadványt! A NEM egyik legérdekesebb, legcsalafintább dala a Munkásosztaly, ami annyi mindent sűrít magába, hogy tuti harmadik műszakot kellett vállalnia a zenekarnak,hogy összetudják rakni ezt. Van benne a Skrillex-es időket idéző buvapppp effekt a dal elején, ami után aztán egy egyszerűbb, de folyamatosan magával húzó részt kapunk az arcunkba. Azonban itt jön az amire sose számítottam volna. A TNT át/feldolgozás egy remek, ízléses megoldás Hiszen ezt a klasszikus dallamot úgy illesztette be a zenekar a dalba,hogy az azonnal felismerhető, de mégsem akarod elhinni. Nem tudok mást csak kalapot emelni a zenekar előtt. A Szevasz Véremtől már a címe miatt is tartottam, de a lakodalmas metal elkerülte a hallójárataim. Ellenben a tamos dobok nagyon jól illenek, Tamás dallamaihoz és könnyen magukba bolondít
nagyur_2023.jpg
Az igazság sokaknak fáj, készüljön az sárból vagy szavakból vagy barmi másból. A tér, ahol állunk lehet tiszta levegőjű rét, vagy egy koszos próbaterem, lázongó Budapest, teljesen mindegy. Hiszen a véleményünkért nem kár, de az biztos,hogy ez a lemez zseniális! Ha régen azt mondtuk a Pálinkás - Bokros duóra, hogy bölcsészmetal-t alkotnak, akkor ebben az esetben pedig elmondhatjuk, hogy Pop-Metalt, de olyat, amit imádni fog mindenki!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9518368673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.04.03. 21:45:20

Iszonyat súlyokat?

Tudom, hogy ízlés nem vita tárgya, de az az Isten háta mögött egy határ szar volt.
Ez is az...

KoaX 2024.04.04. 06:55:47

Az Isten Háta Mögött a hazai zenei élettel az egyik legjobb dolog volt, ami történhetett, szerintem. Nem másolt senki, nem érezted azt, hogy ezt innen vagy onnan nyúlja. Úgy magyarosítottak egy ismert műfajt, hogy nem volt a szádban szar utóíz. De ahogy mondtad, ízlés dolga :D @gigabursch:

gigabursch 2024.04.04. 10:33:17

"Így én érzek némi Beton.Hofi, Azahriah hatást az énekében"

Eme fenti két előadó énekelni nem tud.
Az előbbi ugat, az utóbbi meg valami nyekergést ad elő.

Megjegyzés: Sziva Balázs sem énekes, max dalmondó...
:-)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum